free download 78 travel guides written by experts

Cea mai noua aparitie: „Sexualitate si Psihanaliza” de Sandor Ferenczi

Titlu: Sexualitate si Psihanaliza – Contributii la psihanaliza
Autor: SANDOR FERENCZI
Traducator: MONICA MEDELEANU
Format: 13 x 20 cm
Pagini: 288
ISBN: 978-973-111-284-8
Colectie: PSIHOTERAPIA
Pret catalog: 28 RON
Pret vanzare: 23.5 RON

Volumul de fata cuprinde o serie de articole ale lui Sandor Ferenczi ce abordeaza dezvoltarea psiho-sexuala a individului uman. Elaborarile teoretice promovate se bazeaza foarte mult pe tezele de inceput ale lui Sigmund Freud. Una dintre teoriile preluate de Ferenczi este teoria seductiei si a traumatismului infantil.

Ferenczi isi prezinta prin intermediul acestor articole conceptia despre homosexualitate, manifesta sau latenta, impotenta sexuala, onanism si angoasa de castrare, simbolism si limbaj obscen. Pune de asemenea problema transferului si a introiectiei, comenteaza tehnica analizei psihologice a viselor etc. Fiecare articol face referire la cazuri concrete, descrise cu abilitate, analizand cu franchete atat nevroza pacientului, cat si limitele interventiei terapeutice. Ferenczi pune in joc un fin simt al observatiei si o mare capacitate de empatizare, observandu-se inca de la inceputul practicii sale psihanalitice nevoia de a intra in relatie cu pacientul, de a raspunde empatic nevoilor sale.

Cuprins

Prefaţă 5
I. Interpretarea analitică şi tratamentul impotenţei psiho-sexuale 11
II. Introiecţia şi transferul 31
I. Introiecţia în nevroze 31
II. Rolul jucat de transfer în hipnoză şi sugestie 49
III. Analiza psihologică a viselor 79
IV. Despre cuvinte obscene 109
Contribuţie la psihologia perioadei latente 109
V. Despre rolul jucat de homosexualitate în patogeneza paranoiei 127
VI. Despre onanism 153
VII. Simptome tranzitorii în timpul analizei 161
(Conversie tranzitorie, substituţie, iluzie, halucinaţie, „regresia caracterului” şi „deplasarea expresiei”) 161
VIII. Stadii în dezvoltarea simţului realităţii 177
IX. Micul cocoş 201
X. Simbolismul 211
I. Reprezentarea simbolică a principiului plăcerii şi a principiului realităţii în mitul lui oedip 211
II. Despre simbolismul ochiului 225
III. Ontogeneza simbolurilor 230
XI. Câteva observaţii clinice despre paranoia şi parafrenie (Contribuţie la psihologia „construcţiilor de sistem”) 237
XII. Nosologia homosexualităţii masculine (homo-erotismul) 249
XIII. Ontogeneza interesului faţă de bani 269

Sandor Ferenczi (1873-1933), cel mai mare psihanalist maghiar, a fost pentru un timp cel mai bun prieten si colaborator al lui Sigmund Freud. Si-a castigat renumele nu numai in urma stransei sale relatii cu acesta, dar si datorita disponibilitatii sale de a accepta cele mai diverse cazuri, de a lucra cu cei mai dificili pacienti. Experienta in lucrul cu acestia l-a determinat sa promoveze o interventie activa a terapeutului in practica psihanalitica.

Practica sa si elaborarile teoretice au dus la afirmarea si recunoasterea scolii maghiare de psihanaliza din acea perioada. Conceptia lui Ferenczi despre clinica psihanalitica a fost preluata si dezvoltata de multi alti psihanalisti, dintre care amintim pe Maria Torok si Nicolas Abraham. Nu exageram deloc daca subliniem influenta lui Ferenczi asupra scolii britanice de psihanaliza prin influenta avuta asupra Melaniei Klein. Criticand in cele din urma metodele lui Freud, el va colabora cu Otto Rank pentru a dezvolta un model nou de interventie terapeutica.

Intre 1918 si 1919 este presedintele Asociatiei Internationale de Psihanaliza.

Ferenczi aprofundeaza prin studiile sale, problema traumei, introiectia si importanta ei in dezvoltarea psihica, dificultatile analizei mutuale, raspunsul empatic, precum si alte teme care sunt aplicabile si astazi in tratamentul psihoterapeutic. Nu trebuie sa uitam nici studiile sale legate de formarea simbolurilor si simbolizare. Conceptia sa despre relatia terapeutica a dus la o reconsiderare a contratransferului, el sustinand ca negarea contratransferului poate fi traumatica pentru pacient, reactivandu-i traumatismul infantil.

Opera (selectiv):

(1908-1925) 1927 Further Contributions to the Theory and Technique of Psycho-analysis. New York: Liveright. Colectie de articole traduse din limba germana.

(1924) 1949 Thalassa: A Theory of Genitality. New York: Psychoanalytic Quarterly. Initial publicata sub titlul Versuch einer Genital-theorie.

(1924) 1925 FERENCZI, SANDOR and RANK, OTTO The Development of Psychoanalysis. New York: Nervous and Mental Disease Pub. Initial publicata sub titlul Entwicklungsziele der Psychoanalyse.

Din aceeasi colectie va recomandam:

Bucuresti, 20.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *