creative night talks

Ce trebuie să ştii înainte de a-ți cumpăra un panou infraroşu?

Odată cu venirea sezonului rece, tot mai mulţi români caută metode ca să scadă costurile cu încălzirea. În construcţiile noi sau în renovări, se utilizează tehnologii eficiente, cu randament sporit şi consum minim. Una dintre cele mai noi metode de încălzire o reprezintă panourile cu infraroşu, care degajă căldură radiantă. Citește, mai jos, tot ce trebuie să ştii despre aceste produse și poate te vei convinge, apoi, de ofertele avantajoase la panouri infraroşu.

Ce înseamnă radiaţii infraroşii

Lumina cu infraroşu este motivul pentru care simţim căldură atunci când soarele străluceşte, chiar şi într-o zi de iarnă. Undele infraroşii emise de soare parcurg milioane de kilometri prin spaţiu şi încălzesc obiectele pe care le întâlnesc. Prin infraroşu se înţelege acel tip de radiaţii electromagnetice invizibile, cu efect termic, localizate la limita dintre capătul roşu al razei de lumină vizibilă şi spectrul electromagnetic. Deşi radiaţiile sunt asociate, în mentalul colectiv, cu un fenomen dăunător, acestea sunt doar procese de emisie a energiei. Radiaţia infraroşie este 100% sigură şi e prezentă chiar în corpul omenesc. Din acest motiv, echipele de căutare pot urmări mişcările pe timp de noapte, prin întuneric, folosind echipamente adecvate.

panou infraroşu

sursa foto

Cum funcţionează încălzirea prin infraroşu

Încălzirea prin infraroşu este una dintre cele mai noi metode din domeniul construcţiilor. Energia emisă de dispozitivul încălzitor călătoreşte fără obstacole prin aer până întâlneşte un corp sau un obiect. Acesta preia radiaţia şi produce căldură în jurul său. Practic se face un transfer de căldură între un obiect cald şi unul mai rece.

Deosebiri faţă de încălzirea convenţională

Principala diferenţă între panourile cu infraroşu şi convectoarele convenţionale constă în modul de încălzire a mediului în care sunt instalate. Instalaţiile sanitare convenţionale încălzesc aerul dintr-o încăpere de sus în jos. Acestea degajă căldură care se îndreaptă, în mod natural, către plafonul încăperii, după care coboară în tot spaţiul. Eficacitatea este, astfel, mult mai mică, deoarece o cantitate semnificativă de energie termică rămâne în zona plafonului superior.

Astfel, pentru încălzirea spaţiului la nivelul corpului omenesc este nevoie de mai mult timp și, implicit, de un consum pe măsură. Aerul reîncălzit înseamnă multă energie consumată. În ceea ce priveşte încălzirea cu radiaţii infraroşii, aerul este doar un mediu prin care energia termică circulă nestingherită până atinge un obiect. Căldura radiantă se acumulează pe corpurile pe care le întâlneşte, fie că vorbim despre podea, plafon, pereţi, obiecte de mobilier sau persoane. Tehnologia este silenţioasă, în timp ce randamentul este aproape instant, spre deosebire de convectoarele care pot fi zgomotoase şi lente.

Sursă primară sau secundară de căldură

Instalarea unui panou infraroşu este foarte ușoară. Nu ai nevoie decât de o sursă de alimentare electrică şi un sistem de prindere în perete sau tavan, la alegere. Din acest motiv, tehnologia radiaţiilor poate fi utilizată atât drept sursă unică de încălzire, cât şi ca auxiliar, în anumite zone sau camere. Spre exemplu, atunci când nu doreşti să porneşti centrala termică în toată casa. Tehnologia este foarte utilă pentru familiile care au copii mici sau persoane în vârstă în întreţinere, și pentru care este nevoie de o temperatură ridicată pentru baie sau în dormitor, în timp ce în restul casei nu.

Înainte de a alege un sistem de panouri cu infraroşii, trebuie să iei în calcul spaţiul pe care îl vor încălzi. Pentru a avea eficienţă energetică şi randament, construcţia trebuie să fie bine izolată termic. Cel mai bun raport preţ-calitate cu un sistem primar de încălzire prin radiaţii îl obţii dacă îl integrezi cu panouri solare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *