free download 78 travel guides written by experts

Ce tipuri de pavele să alegi dacă îți dorești o curte amenajată modern, dar cu mult spațiu verde

Spațiul verde este, probabil, motivul pentru care ai ales să te muți curte. Ai plantat arbori care să-ți asigure oxigen și umbră în zilele toride de vară, îngrijești atent gazonul și n-ai uitat nici de jardinierele sau de răsadurile cu flori. Totuși, ai nevoie și de alei pavate, de un loc de parcare și de o terasă bine amenajată, unde să poți lua masa alături de cei dragi sau de unde să poți lucra în liniște.

Și atunci, cum poți obține un echilibru între spațiul pavat și zona cu verdeață, mai ales dacă ai o curte mică? Din fericire, există soluții care sunt la îndemâna oricui și pe care ți le prezentăm în continuare.

pavele gradina
sursa foto: elis.ro

Montează pavele doar în zonele esențiale

Cu siguranță nu-ți dorești o curte complet betonată! Atunci, dacă nu ai un spațiu prea generos, este esențial să concepi amenajarea în așa fel încât să montezi pavele numai în zonele unde acestea sunt cu adevărat necesare. Îți recomandăm să-ți faci mai întâi un plan și să stabilești următoarele detalii:

  • Traseul unei alei pietonale principale, care să vină de la poartă până la ușa casei
  • Traseul altor alei pietonale, dacă sunt necesare și spațiul îți permite (de la ușa casei la zona de grătar sau la răsadurile cu flori)
  • Terasa să nu ocupe o zonă prea mare din curte, doar atât cât este necesar pentru amplasarea unei mese cu scaune
  • Locul de parcare să fie cât mai aproape de poartă, astfel încât să ai nevoie de o alee de acces auto cât mai mică.

Ține cont că aleile pietonale nu trebuie să fie foarte late. În plus, ca să obții și mai mult spațiu verde, poți folosi pavaje grila pentru locul de parcare și aleea de acces auto.

Acestea sunt pavele concepute special pentru a permite creșterea gazonului prin ele. Trebuie să ai grijă să uzi periodic acest pavaj, pentru ca iarba care răsare din golurile din pavele să nu se usuce. Dalele de acest tip sunt ideale și pentru pavarea unei curți în pantă, deoarece ajută la consolidarea solului și contribuie la drenarea apei de ploaie din sol. În plus, efectul estetic este unul deosebit.

Dacă ți-a plăcut această idee, venim cu o soluție și pentru aleile pietonale, unde nu este recomandat să folosești pavaje grilă. Poți folosi însă dale speciale, late, care să fie montate asemeni unor „pași”, ca să lase iarba să crească printre ele. Vei obține un aspect natural, sălbatic al grădinii tale și vei pierde foarte puțin din spațiul verde de care ai atâta nevoie.

Dacă vei urma recomandările noastre, vei putea obține la tine în curte alei frumos pavate, dar fără să reduci prea mult din zona verde, care contează atât de mult pentru tine. Cu ajutorul acestor trucuri simple, spațiile verzi vor putea fi păstrate și chiar puse mai mult în valoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *