free download 78 travel guides written by experts

Ce tipuri de ecografii există și când sunt recomandate?

Ecografia este o investigație imagistică pe bază de ultrasunete, care permite vizualizarea organelor interne, țesuturilor și vaselor de sânge. Există mai multe tipuri de ecografii, recomandate în funcție de zonă și de afecțiunea investigată.

Ecografia internă, externă și endoscopică

Ecografia externă se efectuează prin deplasarea unei sonde ecografice pe piele, cu ajutorul unui gel special care face posibilă captarea imaginilor. Structurile sunt vizualizate în timp real pe ecranul aparatului.

Ecografia internă se realizează prin introducerea sondei ecografice în interiorul unei cavități (transvaginal, transesofagian, transrectal). Acest tip de ecografie oferă imagini mai detaliate ale organelor.

Ecografia endoscopică presupune fixarea sondei pe un tub subțire care este introdus prin tubul digestiv, în funcție de zona investigată (în interiorul esofagului, sau stomacului). Astfel, sunt preluate imagini detaliate și pot fi diagnosticate afecțiuni ale sistemului digestiv – tumori, pancreatită, calculi biliari.

Ecografia 2D, 3D, 4D și HD

În funcție de tipul de imagine obținut, ecografiile pot fi:

  • Ecografie 2D – este ecografia clasică: oferă imagini ale structurilor interne, însă acestea nu sunt foarte detaliate.
  • Ecografia 3D – oferă o imagine tridimensională a structurilor interne, prin captarea imaginilor din unghiuri diferite. Aceasta se efectuează în special pentru vizualizarea în detaliu a fătului, pentru a se observa dezvoltarea acestuia și eventuale malformații.
  • Ecografia 4D – oferă o imagine în mișcare a fătului. Pot fi observate mișcări ale mâinilor, picioarelor, ale buzelor și ochilor.
  • Ecografia 5D/HD – este cea mai detaliată ecografie care poate fi realizată în timp real.

tipuri de ecografii

sursa foto

Tipuri de ecografii

Ecografia abdominală

Este utilizată pentru examinarea organelor interne din zona abdominală: stomac, ficat, vezica biliară, pancreas, apendice, splină, rinichi. Ecografia abdominală este indicată pacienților care prezintă simptome ale afecțiunilor digestive și când se suspectează anumite afecțiuni ale organelor abdominale.

Ecografia pelvină

La femei, ecografia pelvină este utilizată pentru investigarea organelor genitale interne ale femeilor (uter, ovare, trompe uterine, col uterin) și a vezicii urinare. Se efectuează în cazul în care pacienta acuză dureri în această zonă, are tulburări menstruale, sângerări anormale și când se suspectează anumite tumori, chisturi sau o sarcină.

La bărbați, ecografia pelvină este utilă pentru examinarea prostatei, veziculelor seminale și vezicii urinare, atunci când pacienții prezintă anumite simptome (de exemplu, probleme la urinare sau disfuncție erectilă).

Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă ajută la investigarea inimii și vaselor de sânge de la nivelul ei. Procedura este utilă în diagnosticul infarctului de miocard, malformațiilor congenitale cardiace, inimii mărite și bolii coronariene. Această ecografie este indicată persoanelor care au trecut printr-un infarct de miocard sau celor care prezintă factori de risc și simptome pentru boli cardiovasculare (dureri toracice, palpitații).

Ecografia Doppler

Eco Doppler se utilizează pentru examinarea vaselor de sânge (flux, debit, viteză). Este utilă în diagnosticul trombozei, aterosclerozei, anevrismelor și altor probleme ale vaselor de sânge. Este recomandată pacienților care prezintă dureri, furnicături, amorțeli ale membrelor sau edeme.

Ecografie tiroidiană

Aceasta se utilizează pentru investigarea tiroidei și depistarea unor posibili noduli.

Ecografie transvaginală

Ecografia transvaginală se efectuează prin introducerea sondei în vagin. Procedura oferă o imagine mai clară a ovarelor, uterului, dar și a fătului. Se recomandă în sarcină (inclusiv în sarcina extrauterină) sau în cazul în care ecografia clasică nu oferă informațiile dorite.

Ecografie transesofagiană

Ecografia transesofagiană se efectuează prin introducerea sondei ecografice în esofag. Procedura oferă imagini detaliate ale inimii. Se recomandă pacienților cu boli cardiace, atunci când este nevoie de o imagine amănunțită a cordului.

Ecografie transrectală

Această ecografie este recomandată uneori bărbaților care prezintă semne clinice ale afecțiunilor de prostată. Sonda se inserează în rect și permite o vizualizare detaliată a prostatei.

Ecografie mamară

Această ecografie se utilizează pentru investigarea sânilor și depistarea cancerului mamar, a tumorilor benigne, chisturilor sau nodulilor. Se recomandă pacientelor care prezintă dureri la nivelul sânilor sau formațiuni suspecte, care se simt la palpare.

Ecografie de părți moi

Ecografia de părți moi examinează structurile pielii, tendoanele, ligamentele, acumulările de fluide, inflamațiile articulațiilor, herniile, mușchii și nervii, tumorile canceroase și necanceroase ale țesuturilor moi.

Ecografie craniană la nou-născuți

Ecografia craniană la nivelul fontanelei (partea moale din creștetul capului) ajută la diagnosticarea unor anomalii cerebrale sau a hemoragiilor intracerebrale. Se recomandă în special bebelușilor născuți prematur.

În concluzie, există o mare varietate de ecografii. Medicul va recomanda o anumită procedură, în funcție de probleme fiecărui pacient în parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *