free download 78 travel guides written by experts

Ce surse de iluminat folosim pentru locuinta? Becuri LED vs. Clasice (incandescente)

Alegerea surselor de iluminat pentru locuinta este un capitol care poate genera numeroase batai de cap in contextul in care in prezent avem posibilitati aproape nelimitate atunci cnad vorbim despre surse de iluminat. Un lucru foarte important de retinut despre iluminat este faptul ca in momentul actual nu ne mai putem rezuma exclusiv la alegerea unor surse de iluminat din punct de vedere al functionalitatii, ci concomitent, este recomandat sa avem in vedere si aspectele care tin de estetica. Auzim tot mai des vorbindu-se despre avantajele tehnologiei LED in ceea ce priveste eficienta energetica, insa este acest lucru un motiv suficient pentru a uita complet de tehnologia de iluminat clasica si anume cea incandescenta? Cert este faptul ca lumea in care traim evolueaza constant si incet, incet, vechile tehnologii inlocuite de cele noi.

Este adevarat ca in amenajarea locuintei, este important sa se tina cont cu strictete atat de estetica de ansamblu a spatiilor, cat si de functionalitatea lucrurilor pe care le alegem. Astfel, daca ne dorim o locuinta in conformitate cu stilul modern, cu certitudine este esential ca ne indepartam putin de vechile tehnologii de iluminat. Tehnologia LED este in prezent una dintre cele mai comune datorita faptului ca aduce o multime de avantaje atat in ceea ce priveste calitatea liminii, cat si consumul. Haideti insa sa descoperim impreuna care dintre cele doua surse de iluminat se potrivesc cel mai bine cu nevoile tale.

sursa foto

Becurile LED.

Spre deosebire de tehnologia incandescenta, cea LED este foarte bine cunsocuta pentru faptul ca are o durata de functionare net superioara oricarei alte tehnologii de iluminare existente. Acest aspect simplu este unul dintre principalele lucruri care transforma becurile LED intr-o alegere din ce in ce mai comuna. Pe langa acest lucru insa, despre aceasta tehnologie mai este demn de mentionat faptul ca becurile LED se pot integra de minune in aproape orice decor dat fiind faptul ca lumina generata de acestea pote fi atat una rece cat si una calda. Unicul avantaj prezentat de tehnologia LED este faptul ca sursele de iluminat au un pret de achizitie ceva mai ridicat spre deosebire de tehnologiile incandescente.

Becurile incadescente.

Becurile care utilizeaza tehnologia incandescenta sunt cele carora le spunem clasice din pricina faptului ca aceasta tehnologie nu mai este la fel de populara ca odinioara. Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acesteia este reprezentat de faptul ca au cea mai slaba eficienta de pe piata, cu valori de cca 10 lumeni per watt. Din pacate insa, cea mai mare parte din energie generata se pierde in procesul de generare al caldurii.

La acest lucru insa se mai adauga totodata si faptul ca au si cea mai mica durata de viata de pe piata, astfel aceste becuri nu rezista in general foarte mult timp. Media este undeva la 1.200 de ore de functionare. La un calcul simplu, acest lucru inseamna ca va fi necesar sa achizitionezi peste 50 de astfel de becuri pentru a putea ajunge la durata de viata a unui singur bec led. Cu toate acestea insa, avantajul pricipal reiese din faptul ca au un cost de productie redus, ceea ce inseamna si un pret de achizitie mult mai avantajos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *