Baby Boom Show 2022
Shadow

Ce sunt martorii de bord? Ce să faci când se aprinde un led în bordul mașinii?

Toate mașinile sunt dotate cu o serie de lumini de avertizare, denumite martori de bord, care fac referire la diferite sisteme funcționale ale vehiculului. În general, aceste simboluri luminoase apar pentru câteva clipe pe bordul mașinii în momentul în care pui contactul și se sting la scurt timp după ce ai pornit motorul.

Dacă unul sau mai mulți martori de bord rămân aprinși atunci când motorul este pornit, acesta este un semn că există o problemă cu mașina ta. Unele probleme vor fi ușor de rezolvat și nu reprezintă o urgență semnificativă. Alte defecțiuni mai grave, marcate prin lumini de culoare roșie sau portocalie, trebuie abordate rapid de către un profesionist, mai ales dacă se referă la motor, frâne, ulei sau cutia de viteze. Studiază cu atenție manualul mașinii tale pentru a te familiariza cu toți martorii de pe bordul acesteia, iar între timp, poți citi mai jos câteva detalii despre cei mai importanți dintre aceștia.

masina martori bord

Photo by Oliur on Unsplash

Check Engine – probleme la motor
Dacă se aprinde acest martor de bord, este extrem de important să mergi cu mașina la verificat, chiar dacă pare să nu fie nimic în neregulă cu ea în timpul mersului. Acest martor te avertizează asupra unei potențiale probleme cu motorul, a cărui deterioare vei dori să o eviți cu orice preț. Se aprinde pentru o varietate mare de motive și, deși este foarte probabil ca problema să fie una minoră precum un senzor defect, un diagnostic adecvat este esențial pentru a preveni potențialele daune.

Probleme la sistemul de frânare
Un alt martor de bord cu lumină roșie este cel care indică probleme ale sistemului de frânare și necesită o atenție sporită. Este posibil să fi uitat să decuplezi frâna de mână și astfel simbolul să fi rămas aprins, însă acesta se va stinge imediat ce o vei decupla. Dacă ledul de avertizare continuă să rămână aprins sau se aprinde în timp ce conduci, oprește-te de urgență la cel mai apropiat service auto și solicită o verificare a mașinii. Dacă este o mașină de ocazie, cumpărată recent, ar fi bine să solicitați o revizie completă.

Probleme cu presiunea uleiului
Pe lângă martorul de bord ce semnalizează problemele cu sistemul de frânare, unul dintre cele mai importante leduri de avertizare de culoare roșie este cel care indică problemele cu uleiul. Presiunea uleiului este generată de pompa de ulei, cea care îl menține în circulație și îi controlează cantitatea din motor. O scurgere de ulei sau o defecțiune a pompei pot duce la avarierea serioasă a motorului, ceea ce se poate traduce prin facturi uriașe de service sau chiar pierderea totală a mașinii.

Martorii de bord sunt un aspect important de luat în calcul, mai ales atunci când achiziționezi o mașină de ocazie. Pentru a evita achiziționarea unui vehicul deteriorat, tot ce trebuie să faci este să cumperi un raport VIN de pe site-ul Automoli.ro, care îți va pune la dispoziție un istoric al mașinii cu toate datele de care ai nevoie – kilometraj, potențiale daune și multe altele, pentru a putea lua o decizie informată în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.