free download 78 travel guides written by experts

Ce stiti despre Uniunea Europeana?

Dar despre Maramures ?

Maramures, plai cu flori…., Fratii Petreus, cetera, zongora, lemn, mult lemn, horinca, biodiversitate, www.sapanta.ro, Stefan Hrusca, colinde, Iza, pensiuni, agroturism, ecoturism….

Despre Maramures toti stim cite ceva. De la departare, din carti, din poze, de la televizor, din pliante, de la savanti, de la bunici, de pe Internet… Stim multe din auzite/povestite. Stim cite ceva si din citite. Din cele recent vazute si simtite, va pot povesti 4 MTR-isti care s-au dus in Maramures. Au colindat, au cercetat, au inregistrat si-au fotografiat. La fata locului. Acum vin si povestesc. Fiecare cu Maramuresul lui.

Simona Hobincu:
“…Un om din sat ne zice ca nu le fura nimeni pe femeile ramase singure. Gazda noastra ne da insa asigurari ca se fura totusi, chiar si aici, in cinstitul Maramures: se fura la tuica, unde licoarea proasta este colorata cu zahar si chimicale «sa dea bine la turisti», care o cumpara la pret dublu. Sau se fura la slana, colorata si ea chimic, in acelasi scop. Sau se fura la kitsch-uri cu Dracula sau cu delfini argintii si inimioare, vandute la Sapanta la pret de cateva ori mai mare decat in magazinele ordinare din Sighet.”

Adi Petrachescu :
“Cand am mers cu scoala, am vazut oameni mari si tapeni, cai mari, culori tari.
Cand am mers cu ai mei, in liceu, am vazut biserici vechi si sarbatori enorme.
Cand am fost cu MTR, am vazut o parte din lucrurile pe care le stiam si in plus case noi, culori pe care nu le stiam, sarbatori mici, oameni in varsta si coconi frumosi.
Cand o sa mearga Catinca o sa va spuna, cu siguranta, ce a vazut ea.”

La Muzeul Ţăranului Român are loc pe 16 iunie un triplu vernisaj al Maramuresului

Adunarea se face la patru treizeci dupa-amiaza in curtea interioară a MTR cu discursuri de deschidere a celor trei expozitii:
Maramuresul in oglinda timpului (Muzeul Taranului Roman, sala Foaier),
Maramures – ţinutul biodiversităţii (Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”),
Flori de mina (Muzeul National de Geologie),
Apoi, cu un bilet, cumparat de la oricare muzeu, vedeti cele trei expuneri. Langă bilet veti primi si un cartonas. La fiecare expozitie vizitata, o stampila adaugata. Biletul si cartonasul costă numai 4,5 RON.
La ora sase treizeci seara, ne adunam „Fata in fata”. Tot la MTR. Taraful Fratii Sicuta din Botiza. Socacita Iulia cu placintele. Horinca şi voie buna.

Expozitiile sunt deschise in perioada 16 iunie – 31 iulie.
Sponsorul evenimentului: CHF International Romania.

Bucuresti, 13.06.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *