free download 78 travel guides written by experts

Ce rezerva viitorul pentru aur dupa perioada de succes?

De Ole Hansen, șeful strategiei de materii prime la Saxo Bank

• Aurul a ajuns la un vârf pe ultimele patru luni săptămâna trecută, fiind acum vulnerabil la noi poziții long
• Aurul a ajuns peste vârful din august și a ajuns la 1,192 $/uncie, cel mai mult din 22 iunie încoace
• Sentimentul s-a schimbat, cumpărându-se nu poziții long, doar short
• Perspectiva tehnică pe termen scurt este umbrită de o creștere serioasă a pariurilor prea optimiste

• Nivelurile importante de retragere pot fi găsite la 1,158 $ și 1,148 $/uncie
• O scădere sub 1,138$/uncie ar determina reapariția pesimiștilor

Pariurile optimiste au dus la un vârf al aurului săptămâna trecută. Foto: iStock

Combinația dintre un dolar slab, așteptările din ce în ce mai scăzute legate de creșterea dobânzii și o perspectivă tehnică îmbunătățită a condus aurul la un vârf al ultimelor patru luni. Totuși, perspectiva tehnică pozitivă pe termen scurt este acum afectată de o creștere serioasă a pariurilor prea optimiste, ceea ce face metalul vulnerabil la o retragere.

Succesul tehnic peste vârful din august, pe care l-am scos în evidență ca un nivel cheie în recent publicata noastră perspectivă pentru trimestrul final, a ajutat ca aurul să ajungă la 1,192$/uncie săptămâna trecută. Acesta e cel mai mare nivel din 22 iunie încoace și a ajuntat și mai mult la schimbarea sentimentului în piață, tendința nemaifiind condusă doar de pozițiile short.

Aurul s-a ridicat săptămâna trecută la un maxim, pe ultimele patru luni, de 1,192$/uncie

Sursa: SaxoTraderGO

În luna iulie, fondurile speculative au deținut recordul în pariuri short de 121,000 loturi de futures și options (12,1 milioane de uncii) pe măsură ce piața se juca cu susținerea cheie la 1,080$/uncie. De atunci, acoperirea short (linia albastră) a văzut poziția brută short scăzând mai mult de jumătate și abia în ultimele două săptămâni a fost primit un extra-stimulent din partea noilor cumpărători (linia roșie).

Pozițiile long de aur în sus, cele short în jos

Pe termen scurt, creșterea rapidă a noilor poziții long a lăsat metalul vulnerabil pentru o retragere. Folosind Fibonacci primele două niveluri importante de retragere se află la 1,158$ și 1,148 $/uncie. Mai jos, va lua o pauză la sub 1,138$/uncie înainte ca urșii să iasă din hibernare.

Nivelurile importante de retragere se află la 1,158$ și 1,148$/uncie

Sursa: SaxoTraderGO

Investitorii care folosesc produse tranzacționate la bursă au adăugat 8,3 tone săptămâna trecută, adăugarea totală din ultimele patru săptămâni ajungând la 20 de tone. Toate titlurile, conform Bloomberg, reprezintă acum 1 537 tone, adică cu peste 50 de tone mai puțin față de nivelurile din iunie atunci când aurul s-a tranzacționat ultima dată la nivelurile actuale. Aceasta scoate în evidență lipsa de entuziasm din rândul investitorilor pe termen lung, în timp ce traderii tactici, pe termen scurt, cum sunt fondurile speculative, fac acum majoritatea tranzacțiilor.

Fluxurile fondurilor cu aur tranzacționate la bursă vs prețul spot al aurului

Bucuresti, 20.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *