free download 78 travel guides written by experts

Ce relație există între poezii și activitatea creierului?

Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care poezia te emoționează? Ca și muzica, poezia te poate face să te regăsești în anumite versuri, să retrăiești o experiență și chiar să pătrunzi într-o stare de introspecție. Poate versurile unor poezii chiar te-au ajutat să treci mai ușor peste o anumită situație și ți-au adus alinare. Un lucru este cert: există o relație între creier și poezie, care se activează ori de câte ori citești un text cu o încărcătură emoțională.

Ce relație există între poezii și activitatea creierului

sursa foto

De ce creierul uman este „cablat” la poezie?

Indiferent că citești poeziile lui Nichita Stănescu, Eminescu, Bacovia sau versuri pe care le găsești în cărți de Nina Cassian, poezia te face să „navighezi” printre rânduri, senzații sau amintiri. Versurile îți stimulează mintea și îți permit să observi lumea dintr-un unghi diferit, lucruri dovedite de către oamenii de știință.

În ultimii ani, neurocercetătorii au utilizat tehnologia examinării creierului prin rezonanță magnetică pentru a arăta cum reacționează acesta la poezie. De exemplu, psihologul Guillaume Thierry, de la Universitatea Bangor din UK a arătat că poezia poate inspira și stimula mintea umană. Mai mult decât atât, creierul uman este configurat pentru a aprecia rimele literare și un anumit ritm sau cadență a versurilor, iar pentru a demonstra acest lucru a condus un studiu în care i-a expus pe participanți la mostre de texte care fie respectau, fie se abăteau de la formele tradiționale de poezie din Țara Galilor, cunoscute sub numele de Cynghanedd (bazate pe o anumită accentuare a consoanelor și cuvintelor, aliterație și rimă).

Potrivit lui Guillaume Thierry, poezia este „un anumit tip de exprimare literară care transmite sentimente, gânduri și idei prin constrângeri metrice, rimă și aliterație.”

Poezia pare să afecteze și alte zone specifice din creier, în funcție de gradul de emoție și de complexitatea ideilor și a limbajului. Un studiu publicat în Journal of Consciousness Studies de către neurocercetătorii de la Universitatea din Exeter a arătat relația dintre rețelele neuronale și lectură. Cu ajutorul tehnologiei examinării creierului prin rezonanță magnetică, ei au dovedit că poezia activează zonele din creier asociate introspecției. De asemenea, cercetătorii au arătat că poezia stimulează memoria, iar simpla recitire a unor versuri preferate este un fel de rememorare, ceea ce face ca poezia să fie mai mult decât o simplă lectură.

Un alt experiment realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Liverpool a sugerat că expunerea la poezie înseamnă mai mult decât emoție și elevare spirituală. Aceleași procese mentale pe care le folosim atunci când ne străduim să înțelegem o poezie, ca de exemplu, gândirea flexibilă și abilitatea de a cugeta asupra unor înțelesuri multiple, ne ajută de asemenea să navigăm printre evenimente imprevizibile și să facem alegeri în viața de zi cu zi.

„Dacă mai mulți oameni ar citi poezie și s-ar obișnui cu abilitatea de a pătrunde sensul versurilor, atunci acest lucru ar face o diferență în capacitatea lor de a gândi cu mai multă repeziciune, cu scopul de a stimula surpriza și schimbarea”, susține Philip Davis, profesor la Institutul de Psihologie, Sănătate și Societate din cadrul Universității Liverpool, UK.

În concluzie, poezia ne face bine și este de un real ajutor pentru sănătatea sistemului nervos și a activității cerebrale. Poezia contribuie la starea de relaxare și îmbunătățește memoria și atenția. Așa că, pune mâna pe volumul tău preferat de poezii și lasă versurile să-ți atingă mintea și sufletul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *