Shadow

Ce efect au alegerile din Marea Britanie asupra capitalurilor proprii?

de Peter Garnry, Director Strategie Capitaluri Proprii, Saxo Bank

Dacă primul ministru May are parte de un rezultat foarte favorabil al alegerilor din Marea Britanie, acest lucru ar putea avea ca efect o liră sterlină mai puternică, iar, pe termen scurt, asta va avea impact asupra piețelor de capitaluri proprii din Marea Britanie. În ultimul an și jumătate am văzut că, ori de câte ori lira sterlină se întărește, pe piața de capitaluri proprii din Marea Britanie se observă o scădere.

saxo-bank-logo
Ne așteptăm să se întâmple același lucru, mereu se întâmplă ca pe termen scurt schimbările la nivel valutar să aibă un real impact asupra piețelor de capitaluri proprii. Pe termen mediu și lung, va fi în funcție de creșterea câștigurilor și de mediul macro. Deocamdată, mediul micro este chiar destul de favorabil, atât în Europa, cât și în Marea Britanie, iar acest lucru a funcționat ca o protecție pentru capitalurile proprii britanice, cât și pentru piețele de capitaluri proprii din Europa.

Totuși, pe măsură ce ne apropiem de un Brexit, Articolul 50 fiind acum funcțional, credem că, pe o perioadă mai lungă de timp piețele europene de capitaluri proprii vor avea performanțe mai bune. Credem că va exista un impact semnificativ asupra bursei britanice. Poate nu economia per se în general, cel puțin la început, dar vedem deja semne că unele dintre companiile mari și unele dintre companiile cotate la bursă se mută și externalizează locurile de muncă, și ei cred că va exista un impact negativ în urma Brexitului.

Acesta e scenariul pe termen lung, dar după alegerile din Marea Britanie, impactul pe termen scurt va fi în întregime determinat de lira sterlină și, dacă May va avea rezultatul pe care sondajele îl indică în prezent, ne așteptăm la scădere pe termen lung în piața britanică de capitaluri proprii din cauza întăririi lirei sterline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *