creative night talks
Shadow

Ce-aș fi eu fără tine

Guillaume Musso
Editura All, carte oferită de Libris.ro

“Iubirea! Nu există nimic mai fragil, mai efemer. Iubirea este ca un foc într-o zi ploioasă: trebuie să îl protejezi tot timpul, să îl alimentezi și să ai mare grijă de el, altminteri se stinge…”

Ce-aș fi eu fără tine recenzie

Romanul Ce-aș fi eu fără tine începe în 1995, în San Francisco. Aici Martin Beaumont, absolvent de Drept la Sorbona, o întâlnește pe Gabrielle, tânără studentă la Universitatea din Berkeley.

Cei doi se îndrăgostesc, dar povestea lor se termină odată cu revenirea lui Martin în Franța. Chiar dacă încearcă să păstreze legătura, iar Martin vei trimite o scrisoare Gabriellei în care îi propune să se vadă, tinerii nu se mai întâlnesc.

Povestea continuă 15 ani mai târziu. Martin a ajuns polițist. El este acum căpitan în poliţia franceză, în cadrul Biroului central de luptă împotriva traficului de bunuri culturale. Scopul lui este să îl prindă pe celebrul hoț de tablouri Archibald McLean. Martin îl urmărea de trei ani, hoțul devenind obsesia polițistului (și creându-i probleme la serviciu). Ultima lui șansă este să îl împiedice pe Archibald să fure celebrul autoportret al lui Van Gogh de la Muzeul Orsay.

Nimeni nu știe cum arată Archibald, însă în timpul jafului de la Muzeul Orsay Martin îl vede. Din păcate pentru polițist, acesta nu reușește să îl prindă pe hoț, iar problemele în cadrul poliției devin și mai mari pentru Martin.

Întâmplarea a face ca reprezentanta unei companii de asigurări să îi propună să lucreze împreună pentru a-l prinde pe Archibald. Martin își dă demisia din poliție, iar acțiunea se mută în America, pentru că fostul polițist intuiește că următoarea lovitură a hoțului va fi acolo.

Totul se complică și mai mult atunci când descoperim că Gabrielle, tânăra pe care Martin o iubise în tinerețe și pe care nu o mai văzuse de mult timp, este fata lui Archibald.

Există și alte elemente care fac intriga și mai complicată, dar vă las să le descoperiți singuri.

“Într-o bună zi, când dai de omul potrivit la momentul potrivit, toate devin simple și clare.”

Pe lângă elementele ce țin de romanul polițist, Ce-aș fi eu fără tine aduce în atenție și relația complicată tată-fiică, modul în care aceasta se schimbă din cauza unei vești mai puțin bune, dar și impactul pe care îl poate avea o iubire puternică, dar care nu duce la o relație pe termen lung, asupra protagoniștilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *