metalshow

Cazul Kronospan: Instanta suspenda valabilitatea avizului de mediu al Kronospan

Tribunalul Cluj (1) a pronuntat o sentinta prin care suspenda valabilitatea avizului mediului pentru planul urbanistic de detaliu al instalatiei de producere a formaldehidei construite deja ilegal de catre KRONOSPAN (prin sectia sa Kronochem SRL) pe platforma sa industriala din orasul Sebes. Actiunea in instanta a fost promovata de catre asociatiile Centrul Independent pentru Dezoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca si Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes (CIPM Sebes) in contradictoriu cu autoritatea care a emis acest act, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM Sibiu). Suspendarea are efecte imediate si este valabila pana la solutionarea irevocabila a cauzei ONG-urilor versus ARPM Sibiu pentru anularea actului (2). Kronochem a fost intervenient in nume propriu.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM10).

In cursul anului 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industriala de la Sebes o instalatie de producere a formaldehidelor cu o capacitate dubla decat cea actuala (60000 tone/an), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire, asadar cu incalcarea grava a OUG 195/2005 privind protectia mediului, a HG 1213/2006 privind evaluarea de mediu pentru proiecte publice si private si a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii. Kronospan nu a procedat insa la demolarea instalatiei, ci a solicitat si obtinut din partea ARPM Sibiu avizul de mediu pentru constructia deja ridicata. Cele doua asociatii au formulat numeroase contestatii si petitii pe langa autoritatea competenta pentru ca aceasta sa nu emita avizul solicitat de Kronospan. Argumentele invocate de ONG-uri au vizat faptul ca singura solutie legala care se impunea ar fi fost demolarea instalatiei cu readucerea terenului la starea initiala; aceea ca prin emiterea unui aviz de mediu pentru o constructie deja existenta se infrange orice fel de scop si utilitate a evaluarii de mediu, precum si aceea ca instalatia in sine ar fi o sursa constanta de poluare si risc pentru sanatatea populatiei, avand in vedere ca este amplasata in chiar zona rezidentiala a orasului Sebes.      

In cauza de la Tribunalul Cluj privind suspendarea actului cele doua asociatii au invocat imprejurari de drept si de fapt care au creat un suficient dubiu asupra legalitatii actului si au dovedit urgenta masurii suspendarii prin aceea ca societatea Kronospan intentioneaza sa finalizeze procesul de obtinere a autorizatiei de construire si de punere in functiune a instalatiei respective inainte de solutionarea irevocabila a cauzei. Cele doua asociatii sunt reprezentate in cauza de Av. Dan-Sebastian Chertes si Av. dr. Liviu-Marius Harosa.

“Cele doua asociatii solicita anularea in totalitate a actului amintit. Prin faptul ca acum actul este suspendat si deci Kronospan nu se mai poate folosi in niciun fel de acest act pentru ‘legalizarea’ constructiei sale deja existente pe platforma din Sebes, avem sanse marite ca la finalul litigiului sa obtinem o sentinta judecatoreasca care sa mai poata servi scopului reinstaurarii unei situatii juste pentru mediul si comunitatea locala afectate”, a aratat Av. Dan-Sebastian Chertes.

“Asociatia noastra a facut demersuri pe langa Primaria Sebes pentru ca aceasta sa nu urmeze exemplul ARPM Sibiu, prin emiterea in cascada a tuturor aprobarilor solicitate de Kronospan. Din nefericire, Primaria a incalcat de asemenea legislatia in vigoare privind autorizarea lucrarilor de construire si urbanism si a aprobat planul urbanistic in discutie. Viitoarele noastre demersuri juridice vor viza si incalcarile legislatiei de catre se face raspunzatoare Primaria Sebes”, a aratat Matei Mircea, Presedintele Asociatiei CIPM Sebes. 

Bucuresti, 03.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *