Cât de sănătoase sunt merele? Beneficiile lor, explicate de nutriționistul Gianluca Mech

Cu siguranță ați auzit celebra expresie: „Un măr pe zi ține doctorul departe”. A fost rostită pentru prima oară în 1913, inspirată dintr-un proverb ce datează din 1866. Este ea însă adevărată sau e un simplu mit? Aflăm răspunsul de la nutriționistul Gianluca Mech.

Includerea merelor în dieta zilnică poate ajuta la îmbunătățirea mai multor aspecte legate de sănătate. Iată în continuare câteva dintre beneficiile consumului de mere.

Nutriționistul Gianluca Mech
Nutriționistul Gianluca Mech

Bogate în nutrienți

„Merele sunt bogate în substanțe nutritive importante, inclusiv fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Un măr mediu oferă următoarele substanțe nutritive:

  • Calorii: 95
  • Carbohidrați: 25 grame
  • Fibre: 4,5 grame
  • Vitamina C: 9% din necesarul zilnic
  • Potasiu: 4% din din necesarul zilnic
  • Vitamina K: 3% din din necesarul zilnic

Vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a neutraliza compușii dăunători cunoscuți sub numele de radicali liberi și protejează împotriva bolilor. Merele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți precum quercetina, acidul cafeic și epicatechina”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Ajută la sănătatea inimii

„Studiile arată că consumul de mere poate fi asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă. Acest lucru se datorează flavonoidelor din mere, compuși despre care s-a demonstrat că reduc inflamația și protejează sănătatea inimii.

Merele sunt, de asemenea, bogate în fibre solubile, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, ambii factori de risc pentru bolile de inimă”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

„Conțin compuși ce ajută la prevenirea cancerului

Merele conțin mai mulți compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului, inclusiv antioxidanți și flavonoizi.

Aliați pentru o siluetă armonioasă

Datorită conținutului lor de fibre, s-a dovedit că merele oferă acea senzație de sațietate. Au un aport scăzut de calorii, motiv pentru care contribuie la pierderea în greutate atunci când sunt consumate parte a unei diete echilibrate”, dezvăluie Gianluca Mech.

mere beneficii

sursa foto

„Sănătatea oaselor

Numeroase studii au demonstrat că consumul de fructe este asociat cu o mai bună densitate minerală osoasă și un risc mai mic de apariție a osteoporozei.

Buna funcționare a creierului

Alte studii arată că includerea merelor în dieta zilnică ajută la reducerea stresului oxidativ, previne declinul mentar și încetinește semnele îmbătrânirii”, declară nutriționistul.

Protejează împotriva diabetului

„Potrivit unei analize ample, consumul unui măr pe zi reduce cu până la 28% riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu persoanele care nu consumă deloc mere”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *