free download 78 travel guides written by experts

Cât de des ar trebui să te speli pe cap

Te confrunți de ceva vreme cu probleme precum părul mult prea uscat sau gras, suferi de mătreață sau șuvițele ți se electrizează mult prea repede? E posibil ca la originea tuturor acestor neplăceri să rezide de fapt faptul că nu te speli pe cap cu frecvența potrivită.

Întrebarea „cât de des ar trebui să îți speli părul” e atât de des invocată (căutările pe Google stau mărturie în acest sens), încât chiar și oamenii de știință au început să cerceteze chestiunea. Concluzia la care au ajuns? Sub nicio formă nu e recomandat să îți speli părul zilnic! Află de mai jos care sunt factorii pe care să îi iei în calcul, cât de des ar trebui să te speli pe cap în funcție de tipul de păr și cum să ajungi la acest număr ideal!

Ce poți păți dacă nu te speli pe cap atât de des precum ar trebui

Experții insistă că, fie dacă te speli pe cap prea rar sau prea des, este foarte probabil să ai de-a face cu efecte adverse. Dacă părul tău nu e curățat așa cum trebuie, te vei confrunta cu un aspect uleios, cu pori blocați la nivelul scalpului, cu inflamarea lor și cu căderea părului. Sufocat de impurități, părul tău își va pierde strălucirea, se va rări și va ajunge de nerecunoscut.

De partea cealaltă, riscurile sunt și mai mari dacă te speli prea des pe cap. Uscarea părului, cauzată de îndepărtarea agresivă a uleiurilor protectoare, degradarea firelor care devin casante și vârfurile despicate sunt numai câteva dintre probleme. Lor li se adaugă producția accentuată de sebum, determinată de faptul că scalpul tinde să compenseze uscarea cauzată de spălatul prea frecvent, producând și mai mult ulei. Alte surse de disconfort pot fi reprezentate și de apariția mătreții sau de electrizarea părului, la rândul lor provocate de faptul că îți speli cu prea mare dedicație părul.

Cât de des trebuie să te speli pe cap

sursa foto

Cât de des ar trebuie să te speli pe cap

Atunci când stabilești acest număr ideal, ar trebui să iei în considerare trei factori: tipul de păr, textura sa și styling-ul. Dacă ai părul uleios, atunci reprizele de spălat ar trebui să fie mai dese, iar dacă îți aranjezi cosițele cu produse de styling care încarcă părul ar fi bine să iei aceeași decizie.

În ceea ce privește textura, iată mai jos răspunsul la întrebarea „cât de des ar trebui să te speli pe cap”!

Dacă ai părul fin. Părul fin și drept, lipsit de volum, va fi cel mai ușor invadat de producția consistentă de sebum. Dat fiind faptul că acesta devine mai repede uleios, e recomandat să îl speli o dată la două zile. Folosește un șampon blând, cu efect de volumizare.

Dacă ai firul de păr gros. De partea cealaltă, firul de păr gros distribuie mult mai bine uleiul pe suprafața sa și are nevoie de fapt de mai mult sebum. De aceea, experții insistă că poți aștepta liniștită și o săptămână între spălări. Folosește un șampon profesional cu ingrediente purificatoare precum uleiul din arbore de ceai ca să te asiguri că vei curăța părul așa cum trebuie.

Dacă ai părul ondulat. Dacă buclele au nevoie de un plus de hidratare, părul cu onduleuri lejere e mult mai bine cotat din acest punct de vedere. De aceea te poți spăla o dată la două zile. Apelează la un șampon fără sulfați, care să nu agreseze frumoasele tale onduleuri și să nu încarce cuticula.

Dacă ai părul creț. De partea cealaltă, părul creț pune mult mai multe probleme posesoarelor sale. Pe de o parte, rădăcinile sunt adesea uleioase, dar pe de altă parte vârfurile sunt uscate, deoarece sebumul parcurge mai greu buclele. Soluția este să te speli o dată la trei zile, prin metoda co-washing-ului: curăță părul doar cu balsam pentru a nu-i afecta coeficientul de hidratare. O dată la două săptămâni poți apela și la un șampon purificator pentru a te asigura că scapi de impuritățile adunate în această perioadă.

Dacă ai părul foarte degradat. Indiferent dacă l-ai vopsit prea des sau nu l-ai îngrijit suficient, părul deshidratat are nevoie de acțiune imediată. Rărește spălarea sa, deoarece gestul îl privează de uleiurile hrănitoare secretate de glandele aflate la nivelul scalpului. O dată la trei zile este suficient și trebuie să apelezi la un șampon delicat, protector și hidratant.

Dacă ai părul gras. Sub nicio formă să nu îl speli zilnic, pentru că nu faci decât să stimulezi activitatea glandelor sebacee, care vor începe să producă și mai mult ulei. În schimb, curăță-l o dată la două zile cu un șampon special conceput pentru părul gras. Între timp, împrietenește-te cu un șampon uscat bun care să te scape de o zi de spălare.

Dacă ai părul normal. Deși nu putem afirma despre niciun tip de păr că e „așa cum trebuie”, dacă nu te confrunți cu nicio problemă specială, te poți spăla pe cap o dată la trei-patru zile. Folosește un șampon natural, care nu conține sulfați sau alte ingrediente nocive.

Cum să te speli mai rar pe cap

Acum că ai aflat care este frecvența ideală cu care trebuie să te speli pe cap, nu mai rămâne decât să te obișnuiești cu ea. Însă, mai ales dacă îți cureți părul mai des decât trebuie, este posibil să îți fie dificil să renunți la rutina ta. Îți oferim mai jos sfaturile care te vor ajuta să te speli mai rar pe păr.

Redu frecvența cu câte o zi. Dacă te speli o dată la două zile și ar trebui să o faci o dată pe săptămână, trecerea bruscă îți poate da părul peste cap la propriu. Încearcă în schimb să adaugi câte o zi între spălări în fiecare lună. Curând vei ajunge să bifezi numărul necesar!

Folosește șampon uscat cu o noapte înainte de a trebui să te speli pe cap. Dacă nu îți mai suporți părul, dar trebuie să mai aștepți o zi, apelează la șamponul uscat. Acesta va elimina aspectul uleios al părului și îți va oferi un volum irezistibil. Nu folosi însă șamponul uscat mai mult de o singură dată între spălări.

Apelează la tehnica de co-washing. Minunată pentru femeile cu păr creț, tehnica de co-washing poate fi abordată și de cele care au păr uscat sau degradat. În loc să te speli pe cap cu șampon, aplică balsam, inclusiv la rădăcini, și apoi clătește. Balsamul conține la rândul său ingrediente care curăță cuticula, dar mai delicat, așa că e perfect dacă vrei să mai bifezi o zi fără a te spăla pe cap.

Curăță scalpul cu un scrub. Nu îți mai suporți părul și nu e încă vremea să te speli? Folosește un pumn de sare și masează cu el blând scalpul pentru a elimina depunerile de pe el. Clătește cu apă cât mai fierbinte, dar nu exagera.

Folosește oțet. Virtuțile sale sunt nenumărate: restabilește pH-ul scalpului, îl curăță și elimină depozitele de sebum. Amestecă o cană de apă cu o pătrime de cană de oțet și aplică de la rădăcini către vârfuri. Clătește și ești gata să mai aștepți o zi!

Acum știi răspunsul la întrebarea „cât de des ar trebui să te speli pe cap”. Urmează recomandările noastre și investește în produse de calitate, iar diferența se va vedea. Ai variante de șampon profesional la prețuri avantajoase în mediul online!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *