metalshow

Castigatorii Galei Radio Romania Cultural 2011

Luni seara, la Teatrul Odeon, Radio Romania Cultural a premiat cele mai importante realizari ale anului 2010 in diferite domenii ale culturii, in cadrul celei de a XI-a editii a Galei Premiilor Radio Romania Cultural. Evenimentul, prezentat de Florin Iaru, a fost transmis in direct de Radio Romania Cultural, iar versiunea televizata va putea fi urmarita sambata, 26 martie, la TVR Cultural si ulterior la TVR 1.

Momentele muzicale au fost asigurate de muzicienii de jazz Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu si Vlad Popescu. In cadrul Galei s-au acordat premii la douasprezece sectiuni, precum si trei premii speciale:

Premiul de Excelenta i-a fost decernat d-lui Ion Vianu, medic si scriitor care, prin constiinta sa stiintifica si literara devotata adevarului, a contribuit in mod convingator la infatisarea unor decenii dramatice din istoria noastra recenta.

Premiul “In memoriam Iosif Sava” i-a fost acordat sopranei Irina Iordachescu pentru stralucitele debuturi pe scenele operelor de la Bucuresti, Sofia si Catania, pentru includerea pe afisul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 si prodigioasa activitate din tara in domeniul liric si vocal-simfonic.

Premiul Lux Mundi i-a fost inmanat prof. dr. George Banu, teatrolog de talie internationala, pentru felul in care a integrat prin cartile sale fenomenul teatral romanesc in contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.

Castigatorii premiilor Radio Romania Cultural pentru anul 2010 la cele 12 sectiuni sunt urmatorii:

1. Poezie: Ion Muresan pentru cartea Alcool, Editura Charmides, Bistrita, 2010 – o carte exemplara prin forta discursului, a temelor abordate si a unor imagini memorabile.
2. Proza: Ioana Parvulescu, pentru Cartea intrebarilor, Editura Humanitas, Bucuresti, 2010.
3. Film: Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, un film de Andrei Ujica, care s-a distins prin originalitate si curajul de-a pune in fata publicului o oglinda infricosatoare si inca traumatizanta.
4. Teatru: Emil Boroghina, directorul fondator al Festivalului International “Shakespeare” -pentru editia din 2010 centrata tematic, in mod temerar si exemplar, pe capodopera Hamlet.
5. Arte plastice: Constantin Blendea – pentru expozitia retrospectiva de la Palatul Parlamentului,cu lucrari realizate din 1956 si pana in prezent.
6. Muzica: Dirijorul Cristian Mandeal – pentru activitatea concertistica din anul 2010, sustinuta in mare masura in afara granitelor tarii: concerte cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de
Montpellier, Orchestra Nationala Basca, RTE – National Symphony Orchestra din Dublin, Halle Orchester Manchester, Orchestra simfonica din Bournemouth, Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana,
Orchestra Radio Praga in cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica din Varsovia, Filarmonica din Moscova, Winnipeg Symphony Orchestra din Canada.
7. Educatie: Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica – ARDOR – pentru lansarea “Academiei de Dezbateri”, program de lecturi critice si dezbateri publice inspirat din programe traditionale din universitati de prestigiu din lume, proiect finantat prin programul “Tineret in Actiune” si sustinut de Foreign Policy Romania, Facultatile de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti si SNSPA.
8. Stiinta: Raluca-Ioana Van Staden – pentru inventarea senzorului care depisteaza cancerul, pentru care fost medaliata cu aur la Salonul International de Inventii de la Geneva, unde a fost declarata oficial “cea mai buna femeie inventator”.

Media culturala:

9. Emisiuni tv culturale: Ca la carte, moderator: Cristian Tabara, TVR 1 – pentru consecventa, abordarea cu profunzime si spirit critic a celor mai semnificative aparitii editoriale din spatiul romanesc.
10. Reviste si suplimente culturale: Idea – pentru polivalenta abordarilor culturale, pentru curajul de a lansa in dezbatere teme sofisticate si de nisa, dar si pentru evidenta deschidere catre un nou limbaj conceptual in estetica artelor vizuale si plastice.
11. Web site-uri culturale: ArtActMagazine.ro – un site de actualitate si analiza culturala cu articole originale, constituindu-se intr-o reflectie asupra artei contemporane din perspectiva discursurilor interconectate, actualizate la multiple medieri socio-culturale.
12. Proiecte culturale si festivaluri: Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical „Viata e frumoasa” – singurul eveniment de acest gen din Romania, ajuns in 2010 a ajuns la cea de-a 3-a editie, care a insemnat 81 de evenimente la care au participat peste 500 de artisti straini si peste 200 de artisti romani.

Bucuresti, 22.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *