free download 78 travel guides written by experts

Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Hagi Tudose”

• A trecut un secol de la moartea scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea. În semn de omagiu, Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Hagi Tudose”, o preluare de la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, în regia lui Ion Cojar

Interpretează: Constantin Rauţchi, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Tania Filip, Nicoale Grigore Bălănescu, Mihai Niculescu, Raducu Itcus.
Redactor: Ioana Prodan
Decor: Constantin Piliuță
Regia TV: Silviu Jicman
Adaptarea pentru TV și regia artistică: Ion Cojar

Hagi Tudose la TVR

Barbu Ștefănescu Delavrancea (n. 11 aprilie 1858, București, d. 29 aprilie 1918, Iași) Scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei, începe să publice versuri în ziarul România liberă. În 1878 publică primul său volum, placheta de poezii „Poiana lungă”.

În 1882, Barbu Delavrancea trece examenul de licență la Facultatea de Drept din București, cu teza de licență în drept „Pedeapsa, natura și însușirile ei”, pe care o publică în același an, semnată Barbu G. Ștefănescu. Gheorghe era bunicul dinspre partea tatălui: „Gheorghe Tudorică Albu din Sohatu“. Scriitorul își va semna operele cu varianta definitivă Barbu Delavrancea (ortografiată la început „de la Vrancea“, după acel ținut de mare originalitate etno-culturală, de care scriitorul se simțea foarte legat sufletește). În perioada 1880 – 1882, Barbu Ștefănescu publică în România liberă foiletoanele intitutale “Zig-Zag”, semnând cu pseudonimul Argus. De acum datează și debutul propriu-zis al scriitorului ca nuvelist, cu „Sultănica” (România liberă, 9 – 15 martie, 1883), semnată Argus. După un scurt popas la Paris (1882 – 1884), pentru a-și desăvârși studiile juridice, Delavrancea publică în 1885 volumul de nuvele Sultănica. Consacrarea vine odată cu publicarea celebrei trilogii „Apus de soare”, „Viforul” şi „Luceafărul”, fiind consideratră cea mai importantă opera dramaturgică a sa. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.

Hagi Tudose

Hagi Tudose este una dintre primele tragicomedii ale dramaturgiei românești scrise de Barbu Ștefănescu Delavrancea în anul 1912. O primă variantă a nuvelei a fost publicată în 1887 în revista Lupta literară. Prima reprezentație a avut loc la 14 decembrie 1912 la Teatrul Național din București. În rolurile principale au jucat Constantin I. Nottara ca Hagi-Tudose, Ion Petrescu ca Matache Profirel, Vasile Toneanu ca Jenică Păunescu, Constantin Radovici ca Gusi, Agepsina Macri, M. Giurgea și Maria Ciucurescu. Spectacolul nu a avut succes, fiind apreciat doar de Victor Eftimiu și Mihail Dragomirescu.

Piesa are un deznodământ grotesc și dual – cel mai bogat băcan moare în cea mai cumplită mizerie; acesta își dă sufletul pe un „maldăr de galbeni”. În ciuda unor elemente preluate din alte opere ce prezintă avari celebri (cum ar fi Euclio – creat de Plaut; Harpagon – de Molière; Shylock – de William Shakespeare; Gobseck – de Honoré de Balzac; Pliușkin – de Nikolai Gogol), „Hagi-Tudose” are o deplină originalitate prin desăvârșita sa zgârcenie dusă până la moarte. Călinescu afirmă că „zgârcenia sa delirantă e împinsă dincolo de pierderea instinctului său de supraviețuire”. În varianta radiofonică, „Hagi Tudose” reprezintă cea mai veche înregistrare pe bandă magnetică a Fonotecii de Aur realizată de către Teatrul Național Radiofonic. Înregistrarea a fost realizată în 1951 în regia lui Ion Șahighian cu Nicolae Bălțățeanu în rolul titular.

Noi vă propunem o montare a Teatrului Național București, semnată Ion Cojar, în decorurile regretatului Constantin Piliuță, cu memorabila interpretare a lui Constantin Rauţchi, care şi prin acest rol, s-a dovedit la înălţimea înaintaşului şi profesorului său, maestrul Nicolae Băltăţeanu care a interpretat in chip strălucit acelaşi personaj.

Program de difuzare:
TVR Moldova: sâmbătă, 5 mai, ora 12:00
TVR Internațional: sâmbătă, 5 mai, ora 16:00
TVR 3: duminică, 6 mai, ora 20:00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *