free download 78 travel guides written by experts

Casa de Producție TVR – TEATRUL NAȚIONAL de TELEVIZIUNE – Furtuna

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc TEATRUL NAȚIONAL de TELEVIZIUNE, Casa de Producție TVR vă invită la spectacol.

Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuți creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare.

A scris, a jucat, a împuns vremurile cu un ochi sardonic, a vorbit despre iubire și moarte cu egală tandrețe, a lăsat lumii creații pe care, și astăzi, le descoperim strălucind diferit de la o clipă la alta, așa cum doar diamantele o fac.

Casa de Producție TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiți parte din Shakespeare 400. Ne propunem să vă aducem în case montări ale unora dintre cele mai cunoscute scrieri, spectacole de dans, personaje puternice care au scris istoria, dar și istoria teatrului, actori cu har și forță.

Al patrulea spectacol pe care vi-l prezentăm este “Furtuna”.


Preluare de la Teatrul de Dramă “Toma Caragiu” – Ploieşti
 
Traducerea: Cristi Juncu
Scenografia: Cosmin Ardeleanu
Muzica originală: Ada Milea
In distribuţie: Ioan Coman, Ada Simionică, Andi Vasluianu, Florentina Năstase, Ionuţ Vișan, Tudor Smoleanu, Bogdan Farcaş, Mihai Coadă, Niculae Urs, Dragoş Câmpan, Ilie Galea, Roxana Ivanciu, Cristina Moldoveanu, Mihaela Popa.
 
Director imagine: Cristi Stoian
Regia de montaj: Judith Georgescu
Regia: Cristi Juncu
Producător: Zoe Bălan
 
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

Vom continua, așadar, să vorbim despre Shakespeare.

Trebuie spus de la început că foarte multe date din biografia lui sunt neclare. Că există și foarte multe speculații. În lipsa unor documente clare, putem doar să alegem ce vrem să credem, sau, mai bine spus, putem alege cum dorim să ni-l imaginăm.

* Se pare că Shakespeare a fost și actor și că a jucat nu doar în propriile piese ci și în ale altor pe dramaturgi. Unii spun că ar exista dovezi că el a jucat “fantoma” în “Hamlet” și “Adam” în “Cum vă place”.
 
* Shakespeare a trăit o viață bună. Era dramaturg celebru în Londra, iar în orașul său natal Stratford, unde locuiau soția și copiii, era un prosper om de afaceri, cunoscut și respectat.

* Spiritul boem îl însoțea, însă, pe omul de afaceri. Shakespeare purta cercel în urechea stângă. Așa apare în portretul Chandos, una dintre cele mai renumite reprezentări ale sale.


* Shakespeare a fost, se pare, lipsit de griji financiare. Pe lângă proprietăți și alte afaceri, a format o companie teatrală cu actorii săi și percepea un soi de drepturi de autor pentru fiecare dintre reprezentații.

* Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica Sfanta Treime din Stratford Upon Avon și este documentată în 25 aprilie 1616. În conformitate cu tradițiile timpului înmormântarea ar fi trebuit să aibă loc la două zile după moarte, adică Shakespeare a murit în 23 aprilie 1616. Avea 52 de ani.

“FURTUNA” – program difuzare (orientativ; canalele TVR își rezervă dreptul de a opera modificări în program)

TVR 2 – luni 18.04, ora 19.30
          luni 25.04, ora 0.50
TVR 3 – sâmbătă 23.04, ora 20.00
duminică 24.04, ora 7.45
TVR Moldova – sâmbătă 23.04, ora 16.45
TVR Internațional – duminică 24.04, ora 17.45

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *