Baby Boom Show 2022
Shadow

Casa de Productie, programare 23 februarie – 2 martie

·    În 25 februarie 1707, deci exact acum 310 ani, se năștea Carlo Goldoni.
·    Este motivul pentru care în 25 februarie 2017, Casa de Producţie TVR vă invită să vedeți, pe TVR 3, la ora 20.00, spectacolul „Mincinosul”

„Îl admir pe telespectatorul român şi am încredere în inteligenţa lui, în bunul lui simţ. Noi credem că telespectatorul înghite orice. Nu e chiar aşa. Înghite că nu are altceva, dar de fapt nu înghite: se uită cu dispreţ şi cu o oarecare compătimire. Eu le doresc să se uite cu inima deschisă şi dacă doresc să comenteze, dacă au ceva de spus, să mă caute, să-mi scrie. Dar vor avea ce vedea! Actori unul şi unul, din păcate unii dintre ei dispăruţi. Este genial Ştefan Bănică, să-l urmăriţi cu atenţie pe Petrică Popa – din păcate ei nu mai sunt printre noi. Şi, desigur, interpretările senzaţionale ale Emiliei Popescu, Virginiei Mirea sau a lui Marian Râlea.

tvr
Vreau să spun că dacă eu aş fi trăit în Italia, mi-aş fi propus să fac film din Mincinosul pentru că este o ofertă extraordinară. Goldoni este autorul pe care l-am montat de trei ori: Mincinosul, Hangiţa şi O întâmplare cu haz. Mi-aş fi dorit chiar să fac film. De altfel, piesa de teatru pe care o veţi revedea, chiar aşa a şi fost montată: în subconştientul meu, atunci când am făcut adaptarea pentru televiziune, avea un caracter cinematografic. De aceea acţiunea este împărțită în locaţii. În locaţii pe care le-am făcut în platou, nu le-am filmat în exterior.

În ceea ce priveşte distribuţia, sigur că un regizor când are la îndemână actori excepţionali, poate să fie oarecum liniştit, să profite de talentul lor – lucru de care eu am beneficiat şi cred că am şi reuşit să le potenţez la maxim talentul. Să nu uităm însă că aceste mari personalităţi ale lumii artistice, personalităţi pregnante şi puternice, trebuie aduse pe scenă în aceiaşi simfonie. Trebuie găsită o modalitate artistică unificatoare. Pentru că altfel iese altceva, mai ales când vine vorba de piesele lui Goldoni care a pus la baza scrierilor Comedia del’ Arte. Toate piesele lui sunt extraordinare. Însă ca să-l pui în scenă pe Goldoni, îţi trebuie un regizor de comedie vânos (râde)” – Constantin Dicu. (Rafael Udriște)

„Mincinosul” – de Carlo Goldoni (Arhiva de Aur TVR – Premiera tv – 1991)

În distribuţie: Marian Râlea, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrică Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu.
Regia: Constantin Dicu
Traducerea: N Al Toscani
Muzica: Dani Constantin
Versurile cântecelor: Eugen Dumitru
Producţia: Viorel Suciu
Costume: Nicoleta Petrovici, Eugenia Botănescu
Decoruri: Teodora Dinulescu, Georgeta Nistor
Regia de montaj: Emilia Andreescu
Redactor: Lucia Hossu Longin

·    Îl omagiem pe Carlo Goldoni și la TVR 2
·    Luni, 27 februarie, la ora 20.10 „O întâmplare cu haz”

Adaptare TV de Constantin Dicu
În distribuție: Doru Ana, Manuela Ciucur, Costina Ciuciulici, Petre Lupu, Simona Popescu, Cristian Ieremia, Silviu Biriș.
Scenografie: Dana Moraru
Producător: Zoe Bălan
Regia: Constantin Dicu

Și tot prin acest spectacol spunem „ La mulți ani, Doru Ana!” (n. 28 Februarie 1954)

·    Tot în perioada imediat următoare, vă invităm să urmăriți Documentarul Teatrul Odeon 70  – o istorie in imagini a Teatrului Odeon

Un film structurat în patru episoade ce conțin reportaje, interviuri, fragmente din spectacole preluate în decursul anilor și existente în arhiva TVR. În plus, veți vedea filmări de la aniversarea teatrului, din noiembrie 2016 și un moment coregrafic semnat  Răzvan Mazilu. Pe scurt, 70 de ani de istorie a teatrului Odeon, teatru prin care au trecut și au lăsat o urmă multe nume mari ale teatrului românesc.

Realizator și producător: Iulian Foișor
Text comentariu: Miruna Runcan
Redactor: Diana Ilica
Montaj: Constantin Marciuc, Robert Kallós
Imagine: Eugen Demetercă, Cristian Glodeală, Mihai Pătrașcu, George Fustanela
Regizor musical: Mihaela Constantinescu
Lectura: Gelu Nițu
Postprocesare sunet: Victor Epure
Asistenți imagine: Valentin Ciolan, Marian Clopot, Dragoș Tănase
Producție: Marius Flonta
S-au folosit imagini din Arhiva Multimedia TVR, Arhiva Teatrului Odeon

Filmul “Teatrul Odeon 70” va fi difuzat astfel:
TVR1 –  25 februarie, ora 12.30, prima parte și în 4 martie, la ora 12.30, partea a doua
TVR3 –  25 februarie, ora 17.00, ep.1 si 2 și în 26 februarie, la ora 17.00, ep. 3 și 4
TVR HD – 1 martie, ora 20.00, și în 2 martie, la ora 20.00, partea a doua

·    Gala Premiilor UNITER, ediţia a XXV-a, va avea loc în data de 8 mai la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara
·    Ne face mare bucurie să vă anunțăm că TVR are trei nominalizări la secțiunea „Cel mai bun spectacol de teatru TV”

Livada de vişini de A.P. Cehov, regia Alexandru Lustig, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie TVR)

Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, regia Anca Maria Colțeanu, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie TVR)

Vandalul de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie TVR) – UNTEATRU

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published.