free download 78 travel guides written by experts

Casa Artmark deschide seria premierelor in licitatiile de arta din 2011

Aproximativ două sute de lucrări de pictură şi grafică semnate de artişti români consacraţi vor fi scoase la licitaţie pe 27 ianuarie în cadrul unui proiect-premieră. Deschizând seria licitaţiilor din 2011 organizate de Artmark, „Licitaţia de Alb & Negru” şi „Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti”, reprezintă primul proiect de recuperare a operelor marilor pictoriţe din România interbelică şi primul eveniment consacrat operelor de grafică şi pictură grisaille.

Aproape 200 de opere de pictură şi grafică, având o valoare de aproximativ 400.000 de euro, vor fi puse în vânzare în cadrul celor două licitaţii organizate în seara de 27 ianuarie. Multe dintre loturi vor avea preţuri de pornire cuprinse între 100 şi 500 de euro.

Poate că nu a fost niciodată mai uşor pentru un iubitor de artă să alcătuiască o colecţie rafinată de artă românească modernă decât în Licitaţia de Alb & Negru. Şi asta deoarece, în România, segmentul de grafică al pieţei se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, ocazionând preţuri foarte accesibile pentru opere originale. Prin urmare, acum este posibilă achiziţionarea unei colecţii de lucrări de grafică semnate de artişti consacraţi, care să numere cel puţin 20 de lucrări, cu aproximativ 5.000 de euro. Grafica va evolua în următorii ani către cotaţii de piaţă juste faţă de valoarea artistică, pe măsură ce valoarea lucrărilor artiştilor importanţi va creşte, iar oferta de opere de pictură se va restrânge în mod natural.

Licitaţia de Alb & Negru este primul eveniment consacrat operelor de grafică şi pictură grisaille (în alb şi negru) organizat în România şi marchează deschiderea pieţei româneşti de grafică de patrimoniu. Câteva dintre aceste opere poartă semnăturile unor autori foarte cunoscuţi precum: Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Camil Ressu, Theodor Pallady etc.

Licitaţia doamnelor Artelor Frumoase Româneşti, organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, este prima licitaţie dedicată în întregime personalităţilor artistice feminine, care oferă opere rare de pictură. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt semnate de către plasticiene românce de elită din ultimul secol: Rodica Maniu Mützner, Micaela Eleutheriade, Lucia Demetriade Bălăcescu, Cecilia Cuţescu-Storck etc.

Vedetele licitaţiilor din 27 ianuarie vor fi tablourile Rodicăi Maniu Mützner, Plaja (estimat la o valoare între 40.000 – 50.000 euro) şi Confidenţe (17.500 – 25.000 euro), dar şi o serie de grafică de Nicolae Tonitza, aparţinând celei mai înnoitoare şi mai prolifice faze a creaţiei sale.

Cele două licitaţii, Licitaţia de Alb & Negru şi Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti, vor avea loc la Marriott Grand Hotel, joi, 27 ianuarie 2011. Operele pot fi admirate la J.W. Marriott Grand Hotel în perioada 21 – 27 ianuarie 2011, între orele 11.00 – 21.00.

Bucuresti, 20.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *