Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Cartofii clasici sau cartofii dulci? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt mai sănătoși

Sunt cartofii dulci mai sănătoși în comparație cu cei clasici? Conțin mai multe vitamine și minerale? Sunt de preferat atunci când ne dorim să slăbim ori să ne menținem greutatea? Iată ce spune nutriționistul Gianluca Mech.

Cartofii se numără printre alimentele preferate ale multor oameni. Pe care este însă mai bine să îi consumăm? Pe cei clasici sau pe cei dulci? Care dintre ei aduc mai multe beneficii sănătății, fără însă a afecta silueta prea tare?

Cartofii dulci

„1 cartof dulce mediu copt are aproximativ 100 de calorii. Conține cam 24 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și 2 grame de proteine. Ei conțin carbohidrați care se digeră lent, ceea ce se traduce printr-o energie susținută pe o perioadă mai lungă de timp. Cartoful dulce furnizează, totodată, o cantitate foarte mare de vitamina A. Aceasta ajută la oxigenarea și energizarea celulelor din întregul corp”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech - cartofi

Cartofii clasici

„Cartofii clasici au în general o reputație destul de proastă. Asta pentru că majoritatea oamenilor îi asociază cu prăjirea, o modalitate nu tocmai sănătoasă de a-i pregăti pentru a fi consumați. În schimb, un cartof mediu copt are în medie aproximativ 170 de calorii. El conține 37 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și 5 grame de proteine. Cartofii sunt bogați în potasiu. Conțin chiar mai mult potasiu decât o banană. Cartofii la cuptor furnizează cam 26% din valoarea zilnică necesară a acestui mineral. În plus, cartofii conțin și amidon rezistent. Un tip de amidon pe care corpul nu îl poate digera, ceea ce păstrează la mult timp senzația de sațietate”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Care cartof este mai sănătos?

„Ambele tipuri de cartof reprezintă o sursă sănătoasă de carbohidrați. Cartofii dulci conțin însă mai multe fibre, atât de importante pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, au un indice glicemic mai mic decât cartofii clasici. Este foarte important totuși felul în care îi gătim. Recomand varianta la cuptor sau fierți în detrimentul celor prăjiți. Asta dacă vă doriți să fiți sănătoși și să nu acumulați kilograme nedorite”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *