free download 78 travel guides written by experts

Cartea lui Daniel

E.L.Doctorow
Editura LEDA, Grupul Editorial Corint

„Cartea lui Daniel” este cea care, odata cu aparitia ei in 1971, face ca E.L.Doctorow sa fie recunoscut ca mare autor.

 Edgar Laurence Doctorow provine dintr-o familie deemigranti evrei rusi. A copilarit
printre americani de culoare in cartierul newyorkez Bronx. Cititor pasionat, a absolvit Columbia University si in este profesor de literatura americana si britanica la Catedra Glucksman de la New York University.
Considerat drept autor de fictiune istorica, el a trait convulsiile irationale si propagandistice ale societatii americane care au premers democratia de astazi. Si asta se reflecta si in "Cartea lui Daniel".

Romanul este bazat pe un fapt istoric: judecarea si executia (pe scaunul electric, in 1953) comunistilor americani Ethel si Julius Rosenberg (in carte acuzatii se numesc Isaacson, si totul este povestit de fiu lor, Daniel), considerati vinovati ca dezvaluisera Uniunii Sovietice secrete despre armele nucleare.

America din „Cartea lui Daniel・demonteaza cumva ideile preconcepute. Este un fel de isterie fata de comunisti, tradare sau spioni care se transforma intr-un fel de stalinism.

Pe langa pretextul istoric (care a prins in primul rand cititorul american care isi amintea de povestea adevarata), „Cartea lui Daniel媒 arata conflictul dintre incredere si tradare, dar face o evaluare corecta despre oameni si natiuni, despre vinovatie si inocenta prin perspectiva atat literara, dar si filosofica si politica.

„Deosebirea dintre Socrate si Iisus este ca nimeni n-a fost condamnat vreodata la moarte in numele lui Socrate. Asta fiindca ideile lui Socrate n-au devenit lege.
Legea, indiferent in al cui nume se aplica, apara privilegiile.” (p. 274)

Este Daniel un narator credibil?

O veti afla doar citind „Cartea lui Daniel" nominalizata la National Book Award.

Daca ati citit lucrarea prezentata de noi va invitam sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *