free download 78 travel guides written by experts

Cartea egipteana a mortilor – Papirusul Ani

Editura Herald

Egiptenii au fascinat si inca fascineaza si in zilele noastre – poate si pentru ca mai avem inca multe de descoperit despre ei. Papirusurile descoperite de-a lungul timpului au atras si ele atentia multor cercetatori care au incercat sa le descopere tainele.

Moartea este tratata cu deosebita atentie de egipteni. Ei socoteau ca aceasta poate fi chiar controlata si subordonata. Procedee magice? Stiinta? Adevar? Trebuie sa citesti ca sa afli.

Cartea egipteana a mortilor se constituie intr-o lucrare de capatai in aceasta privinta. Veti gasi in carte redate toate "rugaciunile" pe care le aveau egiptenii in vederea atingerii unui anumit scop. In final marele obiectiv era odihna la "sanul lui Ra", "in preajma lui Osiris". "O caracteristica a acestor texte consta in faptul ca ele suscita comentarii dintre cele mai contradictorii. Unii le-au considerat rod al unei alienari la scara nationala, altii le-au acordat valnte ale unei metafizici savante; unii le apreciaza ca fiind produse ale unor minti primitive, altii sunt fascinati de universul fantastic pe care il intrezaresc dincolo de aparentele derutante si inselatoare. Oricine poate fi uimit de credinta egipteanului in divinitatile despre care spune ca le-a inventat el insusi si care, astfel, isi datoreaza existenta celui ce le-a creat." (extras din Cuvantul introductiv al Mariei Genescu, p. 9)

"Iata, aici incep descantecele
Din care aflati cum si unde pleaca sufletul
In ziu de lumina cand sfarsitul
Devine inceputul cel mai sigur." (p. 13)

Asa incepe Cartea egipteana a mortilor – Papirusul Ani. Va invitam sa cititi si restul.

Va recomandam asadar sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *