free download 78 travel guides written by experts

Cartea Anului 2013: „Amazoanele. O poveste” de Adriana Babeti

Sîmbătă, 22 februarie 2014, Premiul „Cartea Anului 2013” a fost decernat scriitoarei Adrianei Babeţi, unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, pentru volumul Amazoanele. O poveste, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”, disponibil şi în ediţie digitală.

Festivitatea de decernare a premiului acordat de revista Romania literara s-a desfasurat în Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, iar premiul a fost înmînat de scriitorul Varujan Vosganian, laureat al premiului „Cartea Anului 2009” pentru romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009). Juriul care a desemnat volumul cîştigător a fost format din Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, şi redactori ai revistei România literară.

Nominalizările pentru Premiul „Cartea anului 2013": Fals tratat de manipulare, de Ana Blandiana (editura Humanitas), Exerciţii de imaturitate, de Livius Ciocârlie (Cartea Românească), Ce a fost. Cum a fost, Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache (Polirom, în coeditare cu Cartea Românească), Negru şi Roşu, de Ioan T. Morar (Polirom), Costumul negru, de Adrian Popescu (Cartea Românească), şi traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari a volumului Eroul discret, de Mario Vargas Llosa (Humanitas).

Adriana Babeţi despre Premiul „Cartea Anului 2013": „Un premiu literar pune o coroniţă pe creştetul celui cu numele scris pe coperta cărţii. Aşa este. Numai că, de fapt, premiile acestea ar trebui să îi răsplătească şi pe toţi cei care l-au sprijinit, ajutat, încurajat, îndrumat pe autor. În cazul Amazoanelor… mele ştiu sigur că aşa ar trebui să fie. Faptul că un juriu exigent a ales-o drept «cartea anului» dintr-o suită de volume care puteau cuceri la fel de bine acelaşi titlu încununează şi munca discretă, de nepreţuit, a celor din minunata echipă a Poliromului şi a prietenilor care mi-au fost alături în fel şi chip, pas cu pas, de atîta vreme. Le mulţumesc încă o dată tuturor."

Cu o bibliografie impresionanta, Amazoanele. O poveste reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pina in secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander.

Amazoanele. O poveste este un proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Din cuprins:
Femeile virile, Stendhal si Balzac • Spadasine, corsare, pistolare • Lara Croft, Catwoman et comp. • „Zoe, fii barbata!” sau amazoneritul la romani • Mit si realitate • Cinci batalii care-au zguduit lumea • In slujba Dianei. La vinatoare • Mame si fiice • Mame si fii • Bodybuilding • Androfagele si Lumea Noua • Pantaloniada • Hairstyling • Travestiuri • Nimfomane si sadice

Adriana Babeti este profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, unde preda literatura comparata, si redactor la revista Orizont. Dintre volumele publicate la Editura Polirom: Femeia in rosu (in colab., 2003, 2008, 2011; Premiul Uniunii Scriitorilor), Dandysmul. O istorie (2004; Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociatiei de Literatura Comparata si Generala), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (2009).

Bucuresti, 24.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *