Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Carrefour vinde becuri ilegale, KIKA si Kaufland renunta la acestea

Agent Green publică ediția a III-a a ghidului Green my light

Agent Green publică astăzi ediția a III-a a ghidului ”Green my light” în care Carrefour trece pe lista roșie deoarece a început să comercializeze becuri economice ilegale, iar KIKA și Kaufland trec pe verde deoarece nu mai vând astfel de becuri [1].

Carrefour comercializează becuri economice neconforme cu legea marca Tendenza distribuită de S.C.PROMOD.S.R.L. Acceași marcă de becuri ilegale se vinde și la Auchan care este de asemenea pe lista roșie a ghidului încă de la prima ediție. În plus Auchan vinde becuri neconfome marca Softlight distribuită de S.C. AV Clima S.R.L și și-a îmbogățit portofoliul cu tuburi fluorescente neconforme marca Tungsram importate de SC Electro Daniella Impex SRL. Timbrul verde și simbolul obligatoriu pubela barată lipsește la aceste produse. Deși Mr Bricolage a încetat să mai vândă becuri neconforme, firma se regăsește tot pe lista roșie deoarece vinde tuburi fluorescente marca General Electrics Reptilegrow de 15 si de 30W importate de Temco Lighting S.R.L.

De cealaltă parte, Kaufland a eliminat de pe rafturi becurile neconforme, iar KIKA realizează cea mai spectaculoasă evoluție pozitivă. Dacă la ediția a II-a era pe lista roșie la toate capitolele, la a III-a s-a înverzit complet: a amenajat punct de colectare pentru becurile cu mercur, afișează timbrul verde la raft, comercializează doar surse de iluminat care au imprimate simbolul pubelei barate și date despre producător și s-a angajat să elimine de la 1 ianuarie de pe rafturi toate becurile incandescente mai puternice de 65 W.

”Pasul de rac al Carrefour este surprinzător și dezamăgitor. Nu ne așteptam să găsim becuri ilegale tocmai pe rafturile lor. Dacă până la sfârșitul anului nu le elimină de pe rafturi le vom confisca și le vom duce la reciclat. Ne bucură în schimb evoluția pozitivă a KIKA care devine astfel alături de Cora și Baumaxx unul dintre cele mai verzi lanțuri de retail din România”, a spus Gabriel Păun, coordonator media și campanii, Agent Green.

Identitatea producătorului și pubela barată sunt informații obligatorii de oferit consumatorilor pe soclul becului, pe ambalaj și/sau pe instrucțiunile de folosire. Afișarea la raft și pe documentele de vânzare a timbrului verde reprezintă garanția că becurile economice și tuburile fluorescente care conțin mercur se reciclează și nu se aruncă la gunoi. Magazinele și producătorii cu probleme riscă amenzi de câte 7500 lei pentru fiecare produs neconform cu legea care trebuie aplicată de ANPC.

Agent Green a sesizat deja în repetate rânduri ANPC și Garda Națională de Mediu în legătură cu becurile economice ilegale, însă acestea nu au reacționat în niciun fel. ”Ca de obicei când vine vorba de firme mari, la ANPC se lasă liniștea. Atâta timp cât ANPC nu depinde financiar de supermarket-uri nu le pot înțelege teama. Este timpul să facă controale, să aplice amenzi, să ne completeze eforturile și să ne informeze în legătură cu măsurile luate. Cu alte cuvinte să își facă treaba!”, a încheiat Păun.

Investigațiile Agent Green s-au desfășurat în perioada aprilie-iunie și august-noiembrie 2009 în cele mai mari 24 de lanțuri de magazine care operează în România. Rezultatele sunt publicate sub forma ghidului ”Green my light” ajuns la ediția a III-a [2].

Agent Green cere:
– Carrefour, Auchan și Mr. Bricolage să elimine imediat de pe rafturi becurile ilegale
– ANPC și GNM să demareze controale la nivel național pentru sancționarea comercianților de surse de iluminat cu mercur neconforme

Note:

[1] HG 448/2005

Art. 10: Informaţii pentru utilizatori
(1) Producătorii sunt obligaţi să furnizeze utilizatorilor de EEE din gospodăriile particulare toate informaţiile necesare în legătură cu:
e) semnificaţia simbolului prevăzut în anexa nr. 4.
ANEXA Nr. 4: SIMBOL pentru marcarea echipamentelor electrice şi electronice
Simbolul care indică faptul că echipamentele electrice şi electronice fac obiectul unei colectări separate reprezintă o pubelă cu roţi barată cu două linii în formă de X, ca în imaginea de mai jos. Simbolul trebuie să fie tipărit vizibil, lizibil şi durabil.

(5) Producătorii şi/sau distribuitorii au obligaţia de a furniza toate informaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), în instrucţiunile de utilizare sau la punctul de vânzare.
Art. 13: Inspecţia şi controlul. Sancţiuni
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
c) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (5) şi (6), art. 7 alin. (3), art. 8 alin. (7), art. 10 alin. (3), (4) şi'(5) şi ale art. 11 alin. (3) şi (4), cu amendă de la 50.000.000 lei la 75.000.000 lei;

OM 556/2006

Art. 2
(1) Orice producător care introduce pe piaţă echipamente electrice şi electronice după data de 31 decembrie 2006 este obligat să se identifice prin aplicarea unei etichete având un marcaj care va conţine numele firmei, codul unic de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau orice informaţie de identificare a producătorului, fără a se confunda cu alt marcaj similar, aplicat anterior datei respective.

Art. 3
Absenţa marcajelor şi a etichetelor constituie contravenţie şi se sancţionează conform art. 13 alin. (1) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 448/2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice.

[2] Versiunea electronică a ediției a III-a a ghidului ”Green my light” este disponibilă la cerere.

Bucuresti, 26.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *