free download 78 travel guides written by experts

Cariera malefica

Robert Galbraith
Editura TREI

„Nu reusise sa se curete de tot sangele ei. Sub unghia degetului mijlociu al mainii lui stangi ramasese o linie intunecata ca o paranteza. Se apuca sa o scoata, desi ii placea sa o vada acolo: un memento al placerilor zilei anterioare.” (p. 9)

Asa incepe cel de-al treilea volum din seria Cormoran Strike. Capitolul prezinta totul din perspectiva personajului negativ, a criminalului. Exista cateva asemenea capitole de-a lungul cartii alaturi de altele (mai numeroase) care prezinta actiunea in sine.

Cormoran Strike, fost militar, acum detectiv particular, are un trecut care ascunde traume si persoane dubioase. Viata a mers insa inainte si au aparut clienti pentru agentia lui. Robin Ellacot este asistenta sa, cea care ii sta alaturi in ciuda faptului ca Matthew, logodnicul ei, o critica pentru salariul mic si pentru ca lucreaza pentru Strike. Considera ca serviciul este periculos. Mai mult, o prietena comuna, Sarah, mereu face aluzii la faptul ca intre Robin si

Strike ar exista mai mult decat o relatie platonica de sef-angajat.

Intr-o zi, dimineata, Robin primeste o cutie. Ii este lasata de curier chiar pe strada. Cand ajunge in birou si o deschide constata ca inauntru se afla un picior de om.

Strike anunta politia – iar detectivul Wardle incearca sa rezolve enigma.

Cormoran are insa cativa suspecti. Considera ca totul este personal si selecteaza trei personaje din trecutul sau care ar putea sa ii fi trimis acel picior. Alaturi de Robin incepe o investigatie paralela care ii poarta prin mai multe orase din Anglia.

Cititorii afla de la inceput – din capitolul scris din perspectiva criminalului – ca tinta este „Secretara”. Robin. Fara sa stie, Strike si Robin au un interval de timp foarte scurt pentru a afla cine a trimis piciorul. Vor reusi ei sa descopere la timp? Va ramane Robin in viata? Si cum va evolua relatia Strike-Robin? Iata doar cateva dintre intrebarile la care va lasam sa aflati chiar voi raspunsul.

Romanul – amplu (peste 650 pagini) – se citeste pe nerasuflate, Robert Galbraith (pseudonim literar al faimoasei J.K. Rowling) dozand foarte bine suspansul, alternand cu maiestrie pagini de actiune si dialog cu incursiuni in trecutul personajelor menite a oferi o perspectiva de ansamblu cititorului si de a-l face sa inteleaga de ce anumite persoane erau suspectate de Strike ca ar putea sa fi trimis acel picior taiat. Personajele variate si bine construite, momentele de tensiune si rasturnarile  de situatie, ideea in sine – toate fac din „Cariera malefica” o carte de citit de catre iubitorii romanelor politiste. Trebuie mentionat ca romanul „Cariera malefica” se poate citi independent de celelalte carti din serie, fara a pierde din farmecul actiunii.

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *