free download 78 travel guides written by experts

Care-i miza in judetul Ilfov?

Aflati care sunt atuurile celui mai mic judet al Romaniei in cursa pentru banii Europei, astazi de la ora 21, in cadrul unei editii speciale Euro Money Channel.

Miza judetului Ilfov este parte a proiectului editorial “Care-i miza ?”, lansat marti de The Money Channel. La discutiile moderate de Dan Suciu vor participa Jonathan Youens, managing director Creative Global Property, Cristian Stanciu, administrator la parcul industrial Bragadiru, Ionut Dogaru, country manager Grupo Lar, si Radulescu Cristache, noul presedinte al Consiliului Judetean Ilfov.
Cu un Indice Euro Money Channel de 44 de puncte din o suta posibile, judetul Ilfov are o performanta medie in ceea ce priveste absobtia fondurilor europene. Banii veniti de la Bruxelles se  indrepta in special catre proiectele de infrastructura si pentru dezvoltare rurala.

Cu o suprafata de numai 1.583 de kilometri patrati, Ilfov este cel mai mic judet al Romaniei. Judetul are o populatie de peste 300 de mii de persoane si este compus din 8 orase, 32 de comune si 91 de sate. Impreuna cu Bucuresti, judetul alcatuieste regiunea de dezvoltare cu cea mai mare contributie la Produsul Intern Brut al tarii, de circa 20%.

Cele mai importante companii ale judetului sunt din domeniul comercial, cu toate ca industria prelucratoare este cea mai importanta ramura economica. Metro Cash&Carry a fost compania care inregistreaza cea mai mare cifra de afaceri din judetul Ilfov. Marelui retailer ii urmeza Porsche Romania si Mediplus Exim.

Cele mai reprezentative ramuri ale industriei ilfovene sunt industria alimentara, bauturi si tutun, cu o pondere de 72,5% in valoarea productiei totale a judetului si 8% in valoarea productiei nationale.  Din punct de vedere investitional cele mai avantajate ramuri economice au fost transportul si depozitarea, precum si industria prelucratoare si comertul.

Punctele tari ale judetului sunt apropierea de Bucuresti si veniturile ridicate pe cap de locuitor, care atrag un numar mare de investitori.  La capitolul puncte slabe amintim infrastructura depasita de ritmul constructiilor din zona. Judetul Ilfov ofera insa o serie de oportunitati in domeniul constructiilor, cu o crestere substantiala in special in ultimii 5 ani, in cel al transporturilor, comunicatiilor si comertului.

Pe termen scurt si mediu, Ilfovul risca insa sa piarda o parte din banii investitorilor straini din cauza ritmului scazut cu care se deruleaza proiectele de infrastructura.

Cu un produs intern brut de peste 5,6 miliarde de euro si un buget de peste 110 miloane de lei, Ilfov este o miza importanta atat din punct de vedere economic cat si politic.

Bucuresti, 04.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *