free download 78 travel guides written by experts

Care au fost cele mai solicitate aplicații software în 2019 și care sunt industriile cu cea mai mare rată de digitalizare?

Softlead, singurul marketplace dedicat aplicațiilor software, anunță cele mai importante date ale anului 2019, prin cifrele generate de platformă, în contextul fluxurilor de lead generation specifice achiziției și implementării aplicațiilor informatice.

Conform ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Serviciilor), în România piaţa de IT a atins o valoare de peste 5.9 miliarde de euro, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, reprezentând o creștere constantă în ultimii ani, de circa 500 de milioane de euro pe an.

În acest context, cifrele furnizate de rapoartele Softlead, prin care sunt conturate nevoile de achiziție și de implementare ale aplicațiilor software, întregesc tabloul unei piețe în dezvoltare, dar care are încă nevoie de produse proprii, de un număr mai mare de angajați specialiști, precum și de informații de marketing, product management și globalizare.

Aplicațiile de tip ERP (Enterprise Resource Planning) au reprezentat aproximativ 17.6% din totalul cerințelor de implementare

Sunt considerate a fi unele dintre cele mai complexe aplicații software special gândite pentru a eficientiza fluxurile de lucru din companii mari și foarte mari, iar în ultimii ani se află pe un trend ascendent al implementărilor și în România. Este vorba despre aplicațiile de tip ERP, ce au prezentat un apetit crescut în anul 2019, comparativ cu anul anterior.

Infografic Softlead 2019

Topul celor mai solicitate aplicații software

În rândul soluțiilor informatice cu o cerere evident crescută s-au aflat anul trecut aplicațiile software de management al documentelor (14.7%), aplicațiile dedicate cabinetelor medicale (9.4%), soluțiile de gestionare a Resurselor Umane (6.5%), a activității din construcții (5%), service-uri auto (3.8%), precum și aplicațiile de tip CRM (4.4%) sau cele definitorii pentru domeniul transporturilor (3.2%). Pentru fiecare dintre acestea, precum și pentru alte categorii de aplicații, au fost identificate oportunități complementare, furnizorii din companiile software alegând să extindă gama de servicii, cum ar fi, de exemplu, cazul soluțiilor HR.

Cine sunt achizitorii aplicațiilor software?

Dacă în anii anteriori procentul dat de nivelul de management nu era atât de bine evidențiat, în anul 2019 aproximativ jumătate dintre solicitanții aplicațiilor software au fost reprezentanți ai segmentului de Top Management, în timp ce doar 20% sunt responsabilii direcți ai departamentelor de achiziții.

Decizia de achiziție și de implementare a unei soluții software se poate întinde pe o perioadă de 3-6 luni, în funcție de complexitatea aplicației, de serviciile complementare implicate și de eventuale personalizări ale soluției în raport cu industria din care compania face parte.

Demografic, capitala este orașul cu cele mai multe companii interesate de procesul dedicat digitalizării, peste 45% dintre lead-uri fiind trimise de companii din București.

Companiile software, tot mai mult interesate de achiziția lead-urilor (solicitărilor de oferte) prin intermediul Softlead

De când este activ pe piața din România, Softlead a devenit un partener constant al companiilor software, care au în vedere extinderea portofoliilor de clienți prin achiziționarea de lead-uri valide (clienți reali). Astfel, companii precum Romanian Software, Entersoft, TotalSoft, Medialine sau HTSS (High Tech Systems and Software) se află în topul celor mai active companii din cadrul platformei, atât din perspectiva proceselor de deblocare și achiziție a lead-urilor, cât și din cea a promovării soluțiilor informatice proprii.

Astfel, cu un număr în creștere al companiilor active, în anul 2019 a scăzut semnificativ numărul de ore dedicat deciziei de a contacta un client venit prin platforma Softlead, la 33 de ore de la momentul primirii notificării existenței unui lead activ. Fiind vorba despre o decizie de vânzări, trebuie luat în calcul faptul că aceasta include verificarea pâlniei proprii de sales, analiza oportunității lead-ului și încadrarea clientului în profilul clientului ideal al fiecărei soluții.

Luni, miercuri și duminică – zilele în care managerii aleg să solicite informații despre aplicațiile software

Studiul Softlead de anul acesta include și o măsurare a interesului pentru obținerea ofertelor și informațiilor cu privire la aplicații software potrivite nevoii lor, zilele de luni (19%), miercuri (19%) și duminică (10%) fiind preferate pentru această activitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *