metalshow

Caracatita

Frank Norris
Solaris

Caracatita este un roman placut, o poveste despre California in vremea fermierilor si a inceputului de industrializare. O carte cu peste 600 de pagini – acum intr-o editie speciala, de lux, cu coperte cartonate – care te face sa intri in lumea inceputului de secol XX si sa traiesti alaturi de personaje viata de altadata. Povesti de dragoste, tradari, coruptie, lupta impotriva sistemului si a curentului inevitabil – Caracatita – Calea ferata – necesara dar si pagubitoare pentru multi.

Personajele interesant construite sunt prezentate chiar de la inceput odata cu Presley – unul dintre eroii romanului. El vine in Vest in cautarea sursei pentru a scrie un mare poem insa pe masura ce cunoaste mai indeaproape viata fermierilor si framantarile acestora, cand constata efectele caii ferate asupra cultivatorilor de grau, vechilor sai prieteni si noilor cunostinte se revolta. Reuseste sa scrie un poem – insa nu un imn al Vestului ci un poem socialist. Si in vietile celorlalte personaje apar schimbari majore si extrem de importante. Situatia evolueaza treptat – atat in plan personal, cat si in zona de conflict fermieri/cale ferata –  pana ce se ajunge la un conflict deschis al carui deznodamant e stiut la nivel general poate din istorie, dar la nivelul fiecarui personaj il puteti afla din carte.
 

Caracatita constituie in acelasi timp un bun prilej de aducere aminte – si poate chiar de ridicare a unor semne de intrebare – pana la urma si astazi chiar si la noi tehnologia este in plina expansiune iar efectele se simt la nivelul fiecarei persoane.

Mi-a placut nespus de mult la nivel de construire a textului unul dintre capitolele dinspre finalul cartii – o alternare sublima intre fast si opulenta si saracie si mizerie. Dureros de adevarat este acel capitol – mai ales ca situatia se intalneste si in zilele noastre chiar si la noi in tara.

Daca ati citit lucrarea prezentata de noi va invitam sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana@prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *