Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Capusele… o problema reala, dar vinovati sunt cainii?

CAPUSELE NU SUNT GENERATE DE CAINI

Capusele nu sunt generate de caini. Acesti paraziti cresc si se ascund in iarba inalta din zonele neimpadurite si impadurite, unde isi asteapta viitoarea "gazda".

Atrase de caldura si miscare, se ataseaza deseori de blana mamiferelor si uneori de pielea pasarilor. Sunt insecte ca oricare alte insecte. Le intalnim pe cai, pe oi, si pe caprele din gospodarie. Capusele oilor sunt mari si negre. Ele nu sunt un atribut al cainilor!

PROBLEMA ESTE IARBA CONTAMINATA

Problema nu o constituie cainii, ci iarba contaminata. Capuse sunt si in tarile civilizate unde nu sunt caini pe strada. Cainii sunt niste victime, ca multe alte animale. Ca in orice parte a lumii civilizate, oamenii trebuie sa trateze iarba, caci boala nu vine de la caini, ci din iarba. Prin urmare, acesta este mesajul nostru de transmis.

Sunt “ectoparaziti” hematofagi, care se hranesc cu sangele gazdelor, populand o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate.

IN PADURE CAPUSELE SE LIPESC PE CAPRIOARE

Capusele se raspandesc rapid si "prefera" tufisurile, poienile unde unde apa de ploaie sau roua persista mai multa vreme. Capusele se nasc in iarba inalta. In padure, capusele se lipesc de caprioare. In orase, capusele se lipesc de caini. Mergand pe acest fir de logica, daca nu ar fi cainii in parcuri, ele ar musca copii aflati la joaca? Daca nu ar mai fi cainii, care sa adune capusele, zeci de mii de oameni ar fi bolnavi?Atunci ar trebui sa le multumim cainilor. Ar trebui sa spunem ca “deparatizeaza parcurile”, luand capusele pe ei, la modul la care isi fac treaba firmele de dezinsectie.

Mergand pe firul nostru de logica, si anume ca intalnim capuse oriunde in natura si nu doar in zonele cu caini, doctorii le recomanda de exemplu sibienilor ca la iesirile in aer liber “sa evite zonele impadurite si de pasunat”, iar daca ajung totusi in astfel de locuri “sa poarte pe tot corpul imbracaminte deschisa la culoare, pentru a le vedea repede si indeparta”.

FIRMA 3 D NU PARTICIPA LA LICITATIE PANA NU SE STRANG CAINII

In Bucuresti, primarul Sorin Oprescu promitea, încă din luna martie, că va lua măsuri, însă reprezentanţii firmei de deratizare 3D au spus că, până nu dispar maidanezii, nici o soluţie nu este eficientă. Andrei Leca spune ca solutiile „contra capuselor sunt ineficiente daca maidanezii circula prin parcuri”: "La prima ploaie se duce solutia si, desi ar muri capusele din iarba, raman cainii care sunt purtatori de asemenea vietati. Nu particip la o asemenea actiune, nu ma voi prezenta la licitatie pana nu se strang cainii", a declarat Luca.

Pe firul de logica al 3 D ar insemna sa nu mai dam nici de tantari pentru ca “sunt atrasi de oameni si, pana nu dispar oamenii, nu scapam nici de tantari”.

Firma 3 D nu poate conditiona indeplinirea obligatiilor contractuale de disparitia cainilor maidanezi! Ne intrebam chiar daca firma 3 D are un contract mai vechi pentru deparazitarea parcurilor de capuse. Inseamna deci ca nu si-a facut treaba, ca a folosit banii degeaba si ca ar trebui ceruta anularea contractului. Firma 3D si cele asemenea ei trebuie sa-si indeplineasca obligatiile contractuale si sa se ocupe de combaterea capuselor, a tantarilor, a gandacilor, etc. Credem ca firma 3D are aceasta pozitie din motive electorale. Cine are oare interesul sa dea vina pe caini cand nu doreste sa-si faca treaba prevazuta in contracte? Mai ales ca o anumita formatiune politica a promovat masacrarea cainilor, desi nu este nici eficienta si este si costisitoare. Totul pare a fi orchestrat folosindu-se partizanatul politic si folosindu-se de caini pentru a lovi in primar. Sau, mai rau, firma vrea sa profite de banii publici si intarita populatia pentru a obtine profit maxim?

Ca problema exista de cativa ani, iar firma 3 D si cele asemanatoare ei nu au facut mai nimic si parcurile au fost invadate de capuse si tantari, incat nu puteai sa stai acolo, este cert. Vezi epidemiile de meningita datorate tantarilor. Ca au dat superficial in toti anii in parcuri (de ex. in IOR) unde era sinistru sa stai pe inserat ca te mancau de viu, este iarasi cert. Capusele sunt o problema de ani de zile in parcuri, insa anul acesta este AN ELECTORAL si acesta este un nou motiv electoral sau impotriva cainilor (ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale), ca sa creeze isterie in masa.

PRIMARIA CAPITALEI VORBESTE DESPRE TRATAMENTELE HABITATULUI

Biroul de presa al Primariei Capitalei spune ca "Tratamentele se vor efectua în lunile mai-iunie si septembrie, precum si ori de câte ori este necesar până la înlăturarea focarului. Se vor efectua tratamente și în lunile iulie și august, dacă vor fi ploi frecvente”,

Iata care este obiectul muncii al acestor firme: curatarea permanenta a habitatului. Si anume: taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, indepartarea eventualelor plante care pot atrage capusele, utilizandu-se unele insecticide netoxice care sa nu dauneze mediului si care sa nu fie periculoase pentru sanatatea celor din jur.

PRIMARIA SECTORULUI 2 A INCEPUT DEJA DEZINSECTIA

Tratamente preventive împotriva căpuşelor, s-au realizat si în parcurile din sectorul 2.

Fara comentarii tendentioase, Primăria Sectorului 2 a inceput dezinsecţia parcurilor de pe raza acestei unităţi administrative, pentru a preveni eventualele probleme legate de posibila apariţie a căpuşelor, care pot provoca boli grave. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a rugat bucureştenii să asigure tot sprijinul echipelor de dezinsecţie pentru ca acestea să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii şi în timp util. În acelaşi timp, Onţanu a facut apel la părinţii şi bunicii care se află în parc cu copii, să acorde o atenţie sporită locurilor în care micuţii se joacă, pentru a evita accidente nedorite produse de substanţele împrăştiate pentru distrugerea insectelor. Echipele de veterinari au imprastiat insecticidele speciale pentru distrugerea puricilor şi a căpuşelor, în cele 21 de parcuri din sectorul 2, în principal în zona locurilor de joacă pentru copii şi în locurile special amenajate pentru căţei. Locurile în care s-a realizat dezinsecţia au fost marcate cu atenţionări prin afişe cu orele în care se va executa această operaţiune în fiecare parc.

Primăria Sectorului 2 a precizat că acţiunea are un caracter preventiv, având în vedere faptul că Primăria Capitalei a comunicat că, în prezent, în Bucureşti, “nu sunt probleme legate de prezenţa căpuşelor în parcuri”.

POLUAREA, ALIMENTATIA SI MUTATIILE GENETICE CRESC SENSIBILITATEA NOASTRA LA CAPUSE

O problema cu adevarat ingrijoratoare o constituie insa mutatiile genetice din ultimii ani. Tot timpul apar sensibilitati si boli noi atat la oameni cat si la animale. Poluarea, schimbarile climatice, alimentatia moderna, „jocurile” genetice din laboratoare contribuie din plin la cresterea sensibilitatii noastre la agentii patogeni. Dintre bolile tot mai des intalnite ale cainilor enumeram dirofilaria (viermii la inima), parvoviroza (de care mor pana si puii lupilor salbatici! ) si sensibilitatea la capuse precum „babesioza”.

Au aparut multe articole in presa in care se arata ca invazia capuselor a inceput de cativa ani in toata Europa (unde nu prea mai sunt maidanezi) si ca acestea s-au dezvoltat pentru ca sar pe orice vietate cu sange cald care trece pe langa ele (in padure mai ales).

În ultimii ani, noi şi noi cazuri au apărut în toată ţara. Dr. Ghervan Gogoaşă, specialist parazitolog-bacteriolog la Spitalul Fundeni, a depistat "Boala Lyme" acum o lună, la o familie din Piatra Neamţ. Medicul spune că maladia aproape că nu exista acum 20 de ani în Europa, în România fiind prezentă, în anii ’90, doar în nord-vestul ţării. De vină ar fi încălzirea globală care a răspândit periculoasa căpuşă pe tot continentul.

Deci in anii ’90 căpuşele erau doar în nordul ţării

Dr. Ghervan Gogoaşă, specialist parazitolog şi bacteriolog la Institutul Clinic Fundeni spune că maladia e activă în România de cel puţin cinci-şase ani: "Erau cazuri rare! Acum au devenit mult mai frecvente… Dar şi metodele de diagnosticare s-au perfecţionat! Căpuşele, principalul vector de transmisie, erau şi în anii ’90, dar pe o bandă îngustă ce traversa centrul Europei şi Asiei, de la Atlantic la Pacific, până în insula Hokkaido, în Japonia. La noi prindea un colţişor, în nord-vestul ţării! De la încălzirea globală, banda s-a lăţit acoperind toată Europa. Acum, tot continentul e plin de căpuşe!".

CA ORICE BOALA, BORELIOZA COMPORTA MORTALITATE

Daca omul este muscat de capusa si are semne clinice trebuie sa mearga la doctor. Prognosticul administrat corect este unul favorabil. Borelioza sau „boala Lyme” cauzata de capuse este tratabila. Dar, ca orice boala, comporta mortalitate. Cazurile foarte grave din cauza capuselor sunt rare. Dar se moare si de meningita. De borelioza se moare mult mai rar decat de alte boli infectioase. O diaree este mult mai periculoasa pentru copii decat o borelioza. Se moare mult mai des de diaree, de infectii respiratorii, de meningita, decat de borelioza.

SUNT PERIOADA EPIDEMICE

Sunt perioade epidemice si la capuse, ca si la diverse viroze. Acum este, de ex, plin de varicela. Partea de nord si centrul Romaniei sunt afectate masiv acum de capuse, de ex. Sibiul.

"Daca in anii anteriori aveam trei – patru cazuri pe saptamana, acum am ajuns sa avem trei, patru sau chiar cinci cazuri pe zi. Apar muscaturile de capuse atat la persoanele adulte, cat si la copii care au fost pe deal sau la iarba verde", a declarat dr. Liliana Ciolofan, medic UPU – SMURD Petrosani, pentru un ziar.

„Acum au fost muscati in week-end, in timp ce au iesit la gratar", crede reprezentanta Spitalului Clinic Judetean. „Cel putin un sibian este muscat zilnic de aceste insecte” „Primul caz din acest an s-a inregistrat la Sibiu pe 24 martie. De atunci, 181 de sibieni au apelat la medicii de la Urgenta pentru ajutor.”

CONCLUZIA: UCIDEM TOATE VIETUITOARELE PE CARE SAR CAPUSELE?

In concluzie, capusele sar pe orice vietate cu sange cald care trece pe langa ele. Capusele traiesc si in padure. Atunci ar trebui sa ucidem si vietatile padurii ? Ce facem? Omorim toate vietatile? Capusele sunt insecte pe care nu cainii le produc. Nu scapam de capuse daca nu se iau masuri de dezinsectie! Trebuie sa tratam iarba. Am dori ca presa sa nu mai intoxice atat de mult populatia neinformata asupra acestor aspecte si sa nu mai sugereze exterminarea/suprimarea maidanezilor.

Bucuresti, 27.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *