Baby Boom Show Virtual

Capodoperele si maestrii Festivalului George Enescu, la TVR

Peste 300 de ore de emisie va transmite în acest an TVR pentru a acoperi cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional Festivalul George Enescu, eveniment care  se va desfăşura în perioada 1 – 23 septembrie 2007.

„Sunt bucuroasă că începând cu 1958, Televiziunea Română a transmis toate ediţiile Festivalului şi Consursului Internaţional George Enescu. Anul acesta, TVR, în calitate de coproducător, împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune şi alături de Artexim, va fi oglinda video a tot ce se va întâmpla în cele cinci locaţii  pregătite pentru evenimentele ediţiei a XVIII-a. Timp de trei săptămâni, cinci care de reportaj, patru echipe mobile de reporteri pentru agenda festivalului, redactori, realizatori, directori de imagine, cameramani, editori de imagine, sunetişti vor asigura, din partea televiziunii publice, munca din spatele unui eveniment de anvergură internaţională. Doresc să subliniez pentru melomani: TVR Cultural – postul care va asigura cele mai multe transmisii în direct din festival – va emite sunet stereo pe timpul concertelor. Sperăm că începând cu 1 septembrie, când vom transmite în direct, pe TVR 1, concertul de deschidere al Festivalului, publicul să fie împreună cu noi la principalul eveniment muzical al anului”, ne-a declarat Silvia Pospăescu – coordonator festival la TVR. TVR 1, TVR 2 şi TVR Cultural vor transmite live şi înregistrat: două concerte integrale, la TVR 1 (deschiderea şi închiderea Festivalului, care vor fi preluate în direct şi de TVR Internaţional), două concerte integrale la TVR 2, trei ore zilnic, în direct, la TVR Cultural, dar vor exista şi zile când se va transmite timp şi de 6 ore pe TVR Cultural (zilnic orele de transmisie: 19.00 – 21.30 şi, în trei week-enduri, 19.00 – 24.00). Peste 60 de manifestări vor avea loc în sălile de concerte şi spectacole din Bucureşti, iar alte peste 50 de manifestări se vor desfăşura în Piaţa Festivalului. În această locaţie, TVR Cultural va avea o zi dedicată – pe 23 septembrie, când va transmite concertul susţinut de Grigore Leşe şi grupul său de muzică tradiţională. Programele centrale ale Pieţei vor fi cele de la ora 20.30, care vor fi transmise în direct de TVR Cultural.

Pe lângă transmisiunile directe şi înregistrările din Festival, TVR mai dedică manifestărilor George Enescu şi alte programe: timp de 23 de zile se difuzează Agenda festivalului, zilnic pe TVR Cultural şi TVR 1; vor fi realizate interviuri în exclusivitate cu cele mai mari personalităţi care vor sosi la Festivalul George Enescu (emisiuni portret de 30 de minute, care se vor difuza pe TVR Cultural). Va fi propusă telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Garantat 100 % (TVR1), cu un invitat special din festival, iar la final, realizatorii vor produce filmul Festivalului George Enescu, film care urmează să fie difuzat de TVR 1.

Întregul program de manifestări preluate din cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu va fi difuzat şi redifuzat pe o perioadă de 2 ani de către SRTv.

Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale printre care amintim: Lordul Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan şi mulţi alţii care, prin participarea lor, au contribuit la creşterea renumelui acestui eveniment major al României.

Televiziunea Română a înregistrat toate concertele desfăşurate în cadrul celor 17 ediţii de până acum. În anul 2005, Televiziunea Română, împreună cu Ministerul Culturii, a lansat un DVD (necomercial) cu Istoria Festivalurilor Enescu, adunând toate secvenţele existente în Arhiva Mutimedia a TVR.

Bucuresti, 29.08.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *