caravana metropolis
Shadow

Căpitanul Apostolescu și Dosarul ANDA

Horia Tecuceanu
Editura Publisol

“Ajungând lângă ușa biroului, am auzit telefonul sunând. Când am apăsat pe clanță și am intrat, locotenentul Dan Simionescu tocmai ridica receptorul și-l ducea la ureche.

– Da, să trăiți! imediat , a zis, făcând ochii mari, apoi, acoperind pâlnia cu mâna, mi-a spus: Repede, șefu`!

Am luat receptorul, care părea să-i ardă mâna, și am ascultat ordinul pe care mi-l dădea șeful direcției.

– Am înțeles, tovarășe general! Plec imediat! l-am asigurat, când a terminat ce avea să-mi spună.

– Cei-? a întrebat Dan.

– Iar ne-a căzut pe cap o poveste urâtă. Vino! am răspuns pornind spre ușă.”

Căpitanul Apostolescu și Dosarul ANDA

Căpitanul Apostolescu și echipa lui sunt provocați să rezolve un caz neobișnuit: trupul unei fete apare, în bucăți, în mai multe locuri din Bucureștiul anului 1978.

Identitatea fetei este stabilită destul de repede și ușor, însă motivul crimei rămâne ascuns. Neobișnuit în acest caz este și faptul că Apostolescu își dă seama destul de repede cine este criminalul, însă în ciuda tuturor interogatoriilor acesta își menține nevinovăția.

Vor reuși anchetatorii să deslușească motivul crimei și să dibuiască persoana care a omorât-o pe Anda?

“Fiind obișnuit cu tactica nenumăraților criminali pe care i-am anchetat, nu am fost câtuși de puțin afectat de tupeul lui. El avea dreptul să se apere acum credea că e mai bine, iar eu datoria să-i probez vinovăția, dacă, într-adevăr, era vinovat. Și nu aveam dubii că este.

(…) Nu i-am luat în nume de rău faptul că avea o mare încredere în propria lui inteligență, că era convins că mă poate vârî oricând vrea într-un buzunar de-al lui. Cum să mă supăr pe el, când realizăm că este handicapat de la pornire? El, încrezutul, avea pentru prima oară de-a face cu un anchetator de la Omucideri, iar eu am cercetat șmecherași de teapa lui cu sutele. El se credea imbatabil, iar eu îl priveam așa cum examinează un entomolog o insectă, prin lupă. Îi intuiam intențiile, mai înainte ca el să le dea glas.”

Horia Tecuceanu aduce și în acest roman umorul, mai cu seamă cel de limbaj. Ca și celelalte volume din serie, Căpitanul Apostolescu și Dosarul ANDA este o carte cu mult dialog, cu o acțiune cu ritm ascendent, cu personaje interesante și cu detalii care fie trezesc amintiri celor care au văzut Bucureștiul în anul în care se petrece acțiunea, fie deschid o fereastră spre un București neștiut celor mai tineri. Personajele sunt veridice și reprezentative.

În cadrul rubricii Books Wave de pe PRwave am mai prezentat și alte cărți din serie: Căpitanul Apostolescu și dubla enigmă, Căpitanul Apostolescu și revelionul și Surprizele căpitanului Apostolescu.

Născut în 1929, Horia Tecuceanu a fost întâi lăcătuș, iar apoi a urmat cursurile unei școli militare de aviație. A debutat în 1969 cu romanul Capitanul Apostolescu anchetează care a fost bine primit de o potrivă de public și de critica literară. A continuat să scrie ajungând la peste 15 romane polițiste apreciate și în zilele noastre, inclusiv pentru că reprezintă veritabile documente de epocă și oportunități de a descoperi societatea de atunci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.