free download 78 travel guides written by experts

Capital lanseaza Top 100 cei mai valorosi pictori romani

Capital lansează, în premieră, Top 100 cei mai valoroşi pictori români, un clasament al celor mai bine vânduţi artişti în licitaţii publice în ultimii zece ani. Topul reprezintă un sistem de referinţă pentru cei care au nevoie de informaţii despre piaţa de artă din România. La evenimentul care va avea loc în data de 29 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, va fi lansat şi mult aşteptatul Top Capital al celor mai bogaţi 300 de români. La acest dineu exclusivist vor participa mari personalităţi ale mediului de afaceri şi politic şi oameni de cultură, iar invitatul de onoare al serii va fi domnul Horia-Roman Patapievici.

Top 100 cei mai valoroşi pictori români este primul clasament din România realizat pe această temă. Clasificarea a fost făcută de experţii Artmark pe baza evaluării fiecărei opere de artă tranzacţionată în licitaţii publice, reţinând exclusiv recordurile de autor înregistrate în perioada analizată.

În ultimii 5 ani, piaţa de artă concurează cu cele mai mai atractive investiţii. „Vorbim tot mai des în România despre o piaţă modernă de artă, despre comerţul quasi-bursier cu opere de artă, despre recorduri absolute şi recorduri de autor. Se rostesc sume din ce în ce mai consistente ce atribuie o valoare creaţiei artistice româneşti. Numai în 2011 tranzacţiile vizibile din piaţa de artă, încheiate de casele de licitaţie, au atins 14 milioane de euro. Cea mai mare sumă plătită în România pentru o operă de artă a ajuns în 2011, cu tot cu comisionul casei, la peste 300.000 de euro”, a declarat Alexandru Bâldea, acţionar majoritar Artmark.

În acest context, proiectulul iniţiat de revista Capital vine în ajutorul investitorilor mai puţin experimentaţi, dar şi al celor care doresc să plaseze capital în bunuri sigure, cu posibilitate de tezaurizare.

Deşi a fost în fruntea clasamentului o perioadă îndelungată şi de fiecare dată îşi dobora recordul personal, maestrul Grigorescu se află pe locul 2, după Nicolae Tonitza. Cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată pe piaţa românească, „Nud în iatac”, 290.000 de euro, la Licitaţia de Iarnă Artmark 2011, l-a propulsat pe locul 1. Pe Camil Ressu îl regăsim pe locul 3, un artist îndrăgit pentru care se întrec nenumărate palete la fiecare licitaţie de artă.

Prima ediţie a Top 100 cei mai valoroşi pictori români conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani şi artişti consacraţi în străinătate. Pentru prima dată, publicul va afla şi cine sunt cei mai împătimiţi colecţionari de artă din România.

Investitorii vor avea ocazia să valorifice şi totodată să chestioneze topul pe data de 31 octombrie, la Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti, care cuprinde o suită de capodopere semnate de cei mai importanţi dintre artişti. În plus, iubitorii de artă vor putea vizita expoziţia organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti până pe data de 29 octombrie, iar în ziua licitaţiei, 31 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel.

Bucuresti, 24.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *