free download 78 travel guides written by experts

Când vine barza spectacol propus Casa de Producţie TVR

Pe 4 septembrie comemorăm 10 ani de la moartea actorului Cornel Vulpe. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul “Când vine barza” de Andre Roussin, o montare din anul 1991 a regizorului Constantin Dicu

Cornel Vulpe s-a născut pe 19 mai 1930 la Băcăuți, în Basarabia.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” în 1953.

La Teatrul de Comedie din București, unde a jucat toată viața, a fost angajat în 1969.

Aici joacă în spectacole pe mari texte de Cehov, Bertolt Brecht, Jean Anouilh, Ben Jonson, Caragiale, Tudor Popescu, Goldoni, Marin Sorescu sau Václav Havel, sub bagheta unor mari regizori.

Cand vine barza

Cu Lucian Giurchescu colaborează la nenumărate spectacole începând din primul an al sosirii sale la Teatrul de Comedie. Îl intrepretează pe Mah-Sing din Dispariţia lui Galy Gay (1969) de Bertolt Brecht, apoi pe Cravatar din Cher Antoine (1970) de Jean Anouilh, pe predicatorul din Mutter Courage (1972) de Bertolt Brecht, pe Senatorul Logan din Buffalo Bill şi indienii (1973) de Arthur Kopit; pe Jupân Dumitrache din piesa O noapte furtunoasă (1974) de I. L. Caragiale și, un an mai târziu, pe Cebutikin din Trei surori de A. P. Cehov; pe Albeanu din Plicul (1976) de Liviu Rebreanu și trei personaje – Mika Loladze, Lavrenti și Primul avocat – din Cercul de cretă caucazian (1977) de Bertolt Brecht. Mai târziu joacă Sladek din 3 Havel de Václav Havel și continuă sub aceeași baghetă a lui Lucian Ghiurchescu cu Prospere din Papagalul verde (1991) de Arthur Schnitzler.

Între regizorii care l-au distribuit : Cătălina Buzoianu – cu spectacol “Strigoi la Kitahama” (1982), de Kobo Abe –, Florin Fătulescu, Alexandru Dabija, Grigore Gonța, Cornel Todea, Valeriu Moisescu, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele și Harag Gyorgy.

Printre filmele în care a jucat se numără Amen (2002), Aliens in the Wild, Wild West (1999), Frumoșii nebuni ai marilor orașe (1998), Train de vie / Trenul vieții (1998), Une mere comme on n’en fait plus (1997) Pacatul / (1995), Capul de rățoi (1992), Clipa de răgaz (1986), Cucoana Chirița (1986) , Grăbește-te încet (1981), Cîntec pentru fiul meu (1980), Bumerangul (1974), Plicul (1974) sau Cavalerul Tristei Figuri / (1971)

A avut nenumărate prezențe la Teatrul Național Radiofonic. Cu unul dintre regizorii alături de care a creat mai multe spectacole radiofonice, Cristian Munteanu, a colaborat și la Teatrul “Ion Creangă”, în 1994, interpretând Cristea-Scrooge în “Noapte sfântă” de Ion Creangă după Dickens. Tot la acest teatru a jucat și în “Regele Cerb” (1996), de Carlo Gozzi, regia Florentina Enache..

”Pe Cornel Vulpe l-am cunoscut în ultimul an de liceu. Eu făceam figuraţie la Teatrul Giuleşti unde el era actor. Ne leagă o frumoasă prietenie. Îmi asigura succesul fiecărui spectacol.În relaţie cu ceilalţi actori, era un foarte bun coleg. Era un tip cult şi foarte comunicativ. Avea o carismă specială.
Îmi aduc aminte că am lucrat la filmul “Cântec pentru fiul meu”. În distribuţie erau şi Cornel Vulpe şi Horaţiu Mălăele. Cei doi aveau de filmat o secvenţă cu un pistol, în care Horaţiu îl ameninţa pe Cornel.

Filmăm. Se schimbă unghiul. Pauză. Pistolul rămâne pe masă. Vrând să facă o glumă, Mălăele îl strigă pe Vulpe, îi pune pistolul în dreptul feţei şi trage. Pistolul avea încărcătură neletală, adică fără proiectil. Încărcătura s-a descărcat iar flama produsă l-a pârlit pe Cornel Vulpe pe faţă. Cu toţii ne.am speriat, Horaţiu aproape a leşinat. Cornel Vulpe a fost singurul care şi-a păstrat calmul. Nu am nimic. Staţi liniştiţi. Se mai întâmplă. ne-a zis el. Am continuat să filmăm.“ Constantin Dicu, regizor

CÂND VINE BARZA
de Andre Roussin

Traducere: Andrei Bantaş
Distribuţia:  Ileana Stana Ionescu, Cornel Vulpe, Manuela Ciucur-Spiridon, George Mihăiţă, Leni Pintea Homeag, Ligia Găman, Violeta Berbiuc, Valeriu Arnăutu.

Asistenţa tehnică: Petre Paşca
Asistent regie: Mihnea Dăneţ
Operator şef: Bogdan Cojar
Regia de montaj: Emilia Andreescu
Redactor: Ioana Prodan
Adaptarea si regia artistică: Constantin Dicu

Autor dramatic, actor si regizor francez, născut la Marsilia în anul 1911, Andre Roussin, se impune încă din deceniul al cincilea, ca o figură de prim plan a teatrului francez uşor.

Scrisă în anul 1951, piesa “Când vine barza” înlănţuie o suită de situaţii pline de haz, în care qui-pro-quo-urile se succed rapid, personajele dând replica scânteietoare şi prilejuind interpreţilor creaţii de bună calitate.

O elegantă versiune românească, semnată de Andreo Bantaş, stă la baza spectacolului de televiziune creat de regizorul Constantin Dicu

Program de difuzare:
TVR 3: dumincă, 2 septembrie, ora 20:00
TVRi: sâmbătă, 1 septembrie, ora 16:00
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR
Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *