free download 78 travel guides written by experts

Când este necesar un defibrilator cardiac și cum funcționează?

Defibrilatorul cardiac implantabil este un dispozitiv electronic care se fixează sub piele. Acesta monitorizează ritmul cardiac al pacienților cu aritmii grave și aplică șocuri electrice atunci când este nevoie de restabilirea ritmului normal.

Când este necesar defibrilatorul cardiac implantabil

Un defibrilator cardiac este implantat pacienților care suferă de tahicardie ventriculară și fibrilație ventriculară. Acestea reprezintă aritmii grave, care le pun viața în pericol. Ritmul cardiac normal este între 70 și 90 bătăi/minut. Tahicardia ventriculară poate ajunge la 250 bătăi/minut, iar fibrilația ventriculară la 350 bătăi/minut.

Tulburările de ritm cardiac apar de cele mai multe ori în urma altor afecțiuni cardiace, precum cardiopatia ischemică, malformațiile cardiace, sau în urma unui infarct miocardic acut.

Defibrilatorul se implantează pentru a preveni un stop cardio-respirator. Procedura se realizează în cazul pacienților care au suferit în trecut un stop cardiac sau un infarct miocardic acut.

Și pacienții ce suferă de alte afecțiuni cardiovasculare pot avea nevoie de un defibrilator cardiac, acesta fiind recomandat uneori în cazul unui diagnostic de: cardiomiopatie hipertrofică, insuficiență cardiacă, boli structurale cardiovasculare, miocardită cu celule gigante, displazie aritmogenă de ventricul drept, sindrom Brugada, sarcoidoză cardiacă, boala Chagas.

pacemaker defibrilator cardiac

sursa foto

Cum funcționează defibrilatorul implantabil

Defibrilatorul cardiac implantabil are rolul de a monitoriza constant ritmul inimii și de a-l normaliza atunci când este nevoie. Practic, acesta previne stopul cardio-respirator, prin aplicarea automată a unor șocuri electrice.

Un defibrilator poate fi programat să funcționeze în mai multe feluri, în funcție de necesitățile fiecărui pacient.

  • În cazul în care inima bate neregulat, dispozitivul va aplica un șoc electric de intensitate mică. În acest mod, ritmul cardiac este restabilit.
  • Atunci când inima bate rapid, defibrilatorul va transmite impulsuri electrice slabe, pentru a încetini ritmul.
  • Atunci când inima bate foarte repede, ceea ce crește riscul de stop cardiac, aparatul va transmite un curent electric puternic. Astfel, ritmul revine la normal.
  • În cazul în care inima bate prea lent, dispozitivul poate stimula ritmul cardiac, prin generarea unor impulsuri electrice.

Procedura de implantare a defibrilatorului cardiac

Defibrilatorul cardiac este format dintr-un generator de puls (conține bateria și are rol de computer) și una sau mai multe sonde care captează informații și transmit energie electrică.

Defibrilatorul cardiac se implantează după efectuarea unei anestezii locale. Generatorul de puls se montează sub piele, în zona de sub claviculă, prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni. Sondele sunt introduse prin prin vasele de sânge, sub control radiologic, după efectuarea unei puncții. Sunt poziționate corect și conectate la generator și la țesutul cardiac.

Intervenția durează între 1 și 4 ore, iar pacientul poate fi externat după doar 1 zi de spitalizare. Uneori poate fi necesară o intervenție chirurgicală clasică pentru implantul acestui dispozitiv.

Tipuri de defibrilator cardiac

Inima este formată din mai multe camere, prin care sângele circulă constant: 2 atrii în partea superioară și 2 ventriculi în partea inferioară. În funcție de tipul și severitatea afecțiunii, tipul de defibrilator cardiac poate fi:

  • Unicameral – generatorul de puls are conectat o singură sondă montată la nivelul ventriculului drept.
  • Bicameral – se montează 2 sonde (una la nivelul atriului drept, iar cealaltă la nivelul ventriculului drept).
  • Biventricular – se fixează câte o sondă la ambii ventriculi și o sondă la atriul drept.

Defibrilatoarele cu mai multe sonde sunt de obicei mai performante, deoarece pot asigura un ritm cardiac mai apropiat de cel normal.

Așadar, defibrilatorul cardiac implantabil este un dispozitiv care poate salva viața pacienților cu boli grave de inimă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *