free download 78 travel guides written by experts

Campania ReductoStart va informeaza

care sunt riscurile obezităţii pentru sănătate

Legătura dintre obezitate şi sindromul metabolic

Obezitatea poate fi calificată drept “motorul” sindromului metabolic. Ea are o influenţă nefastă asupra sensibilităţii la insulină şi asupra cantităţii de lipide serice; în acelaşi timp ea este legată şi de apariţia hipertensiunii arteriale. Scăderea sensibilităţii la insulină are, la rându-i, consecinţe negative: poate duce la diabet şi în egală măsură, la creşterea cantităţii de lipide serice (hiperlipidemie) şi la hipertensiune arterială. Diabetul, hiperlipidemia şi hipertensiunea arterială sunt considerate a fi factorii majori de risc ai aterosclerozei.

Sindromul metabolic se caracterizează prin:
•    obezitate,
•    prezenţa simultană a mai multor probleme de metabolism,
•    în final, apariţia arteriosclerozei (calcificarea vaselor sangvine).
Ateroscleroza implică un risc cardiovascular sporit, adică o creştere a riscului de boli coronariene, de infarct miocardic, de probleme de circulaţie sau de atac cerebral. De aceea este important ca fiecare dintre noi să se informaze despre tot ce presupune sindromul metabolic.

Tratamentul sindromului metabolic constă în gestionarea diferitelor componente. Reducerea greutăţii corporale, însoţită de o creştere a activităţii fizice joacă aici un rol esenţial. Aceşti doi factori au o influenţă pozitivă asupra tuturor componentelor sindromului metabolic. Sensibilitatea la insulină creşte, glicemia (cantitatea de zahăr din sânge) şi lipidemia (cantitatea de lipide din sânge) sunt normalizate, iar tensiunea arterială scade.

Tratamentul sindromului metabolic cuprinde adesea, printre altele, asocierea tratamentului medicamentos.

Diverse probleme caracteristice sindromului metabolic se influenţează reciproc:

Obezitatea este omniprezentă, caracterizată prin acumularea de ţesut adipos la nivelul abdomenului.

Mai pot surveni şi alte urmări precum modificarea sensibilităţii la insulină, având drept consecinţă diabetul (de tip II) sau modificarea cantităţii de lipide din sânge.
Sindromul metabolic rămâne adesea nediagnosticat şi doar apariţia aterosclerozei îl face vizibil. Spre exemplu, un pacient suferă de dureri puternice în regiunea sternului atunci când face efort din cauza unei scăderi a circulaţiei sanguine a miocardului. Medicul întrebat va diagnostica în acest caz o angină pectorală, boală coronariană datorată aterosclerozei.

Riscurile la care organismul este supus datorită obezităţii

Obezitatea este o boală serioasă care are efecte negative asupra sănătăţii. Lupta cu obezitatea este dură şi implică mai mult decât o voinţă puternică.

Este bine ca fiecare să ne calculăm frecvent Indicele de Masă Corporală (IMC) pentru a nu fi surprinşi de modificările apărute.

Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii germani arată că o femeie de 40 de ani obeză, dar nefumatoare, trăieşte în medie cu 7,1 ani mai puţin, iar un bărbat cu aceleaşi caracteristici trăieşte cu 5,8 ani mai puţin decât cei care îşi menţin o greutate normală.

Obezitatea atrage după sine:
•    probleme cardiace
•    probleme ale respiraţiei
•    diabet de tip 2
•    cancer de sân, de colon, de prostată
•    hipertensiune arterială
•    tendinţă de dezvoltare a anumitor tumori
•    calculi biliari
•    probleme ale aparatului locomotor, în special la nivelul articulaţiilor şi mai ales la nivelul celor ale coloanei vertebrale
•    insuficienţă venoasă, risc crescut de apariţie a trombozelor şi emboliilor
•    risc crescut în momentul narcozei şi al intervenţiei chirurgicale
•    scădere a calităţii vieţii
•    scădere a speranţei de viaţă

Deşi mai puţin cunoscute, alte pericole potenţiale ameninţă în egală măsură persoanele obeze:
•    hiperlipidemie (creşterea cantităţii de lipide din sânge)
•    risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulaţie la nivelul picioarelor şi atac cerebral). Riscul cardiovascular creşte începând de la un IMC de 27 (începând de la 25 la persoanele obeze sub 30 de ani).
În plus, s-a observat un risc crescut de apariţie a diferitelor tipuri de cancer. Probabilitatea de apariţie a trombozelor şi emboliilor creşte în funcţie de obezitate, iar aceasta din urmă reprezintă un risc deloc neglijabil şi în cazul intervenţiilor chirurgicale şi al narcozelor.

Care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm?

Din cauza riscurilor aferente obezităţii, trebuie ca înainte de toate să se evite creşterea în greutate. O alimentaţie echilibrată şi săracă în grăsimi, alături de practicarea regulată a unei activităţi fizice permit atingerea acestui obiectiv.
•    Acum fiecare dintre noi poate obţine un ajutor suplimentar, apelând la sfatul medicilor parteneri în campania ReductoStart, care oferă o consultaţie de specialitate gratuită tuturor persoanelor care s-au decis să slăbească sănătos. Înscrierea în program se poate face accesând site-ul www.reductostart.ro, sau apelând Call Center-ul cu numărul de telefon cu tarif normal, 021-252.33.43.
•    Reducerea aportului de calorii: mai puţine grăsimi, mai multe fructe, mai multe legume
•    Exerciţii fizice regulate (de exemplu, mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor). Chiar dacă primele eforturi par minime, ele sunt esenţiale, reprezentând primul pas în demersul tău de a pierde din greutate

Bucuresti, 19.06.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *