free download 78 travel guides written by experts

Campania “Pentru diversitate. Impotriva discriminarii.”

se extinde, prin evenimente locale, în toate cele 27 de state membre ale UE
 
Extindere, implicare la nivel local: România     
Campania „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” se desfăşoară în toate cele 27 de state membre ale UE. Iniţiată de către Comisia Europeană, campania are ca scop informarea oamenilor în legătură cu drepturile şi obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei comune europene de combatere a discriminării. În această toamnă, campania se va asocia cu peste o sută de evenimente, în întreaga Europă, menite să sporească gradul de conştientizare privind problemele legate de discriminare, în toate formele sale, şi să promoveze, în faţa comunităţilor locale, beneficiile diversităţii.

Îndreptarea înspre diversitate în întreaga Europă

Apariţiile noastre la evenimente existente organizate de către actorii locali vor asigura furnizarea unei platforme ideale pentru sporirea gradului de conştientizare privind campania „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” Ca fundal al acestor evenimente integrate, campania a repurtat deja un succes în lansarea a două activităţi, şi anume Turneul cu camionul „Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării” şi Concursul jurnalistic 2008.

Prin asocierea campaniei „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” cu evenimente la nivel naţional şi local, în toate cele 27 de state membre, s-au format parteneriate puternice cu asociaţii naţionale şi locale(), organisme de promovare a egalităţii, sindicate, asociaţii ale patronatelor şi autorităţi naţionale a căror muncă implică lupta împotriva celor cinci motive de discriminare vizate de campania Comisiei Europene – rasă sau origine etnică, orientare sexuală, religie sau credinţă, dizabilitate şi vârstă. Hotărârea campaniei de a se alătura unor activităţi locale are ca scop reliefarea problemelor din aceste cinci domenii cheie şi promovarea beneficiilor unei societăţi europene diversificată şi lipsită de discriminare la nivel local:
–    Reliefarea discriminării pe motive de origine etnică sau rasială se va face printr-o serie de evenimente dedicate problemelor minorităţilor, în particular prin sporirea gradului de conştientizare asupra societăţii şi culturii rromilor, în încercarea de a înlătura, din Europa, stereotipurile şi ideile preconcepute legate de populaţia rromă. 
–    Abordarea discriminării pe motive de orientare sexuală se va face prin numeroase evenimente ce vor informa publicul cu privire la drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali, şi transsexuali) printr-o serie de iniţiative cu conţinut antrenant, care celebrează diversitatea sexuală şi culturile bazate pe identitatea de gen.
–    În ceea ce priveşte religia şi convingerile, vor avea loc seminarii şi seri de informare care, prin intermediul unor manifestări selectate, vor ajuta vizitatorii să descopere mai multe despre cultele, practicile şi literatura actualei societăţi europene, în care există o pluralitate de credinţe, în încercarea de a promova importanţa toleranţei. 
–    Punând accentul pe dizabilitate, multe evenimente vor fi îndreptate înspre persoanele cu dizabilităţi, având drept teme: viaţa persoanelor cu dizabilităţi şi accesul pentru toţi. Ziua Mondială a Persoanelor cu Handicap, din data de 3 decembrie, va fi, de asemenea, marcată printr-o serie de evenimente speciale.
–    În sprijinul luptei împotriva discriminării pe motive de vârstă va fi organizată o serie de evenimente ce vizează sporirea gradului de conştientizare cu privire la dificultăţile şi prejudecăţile cu care se confruntă cei mai tineri şi cei mai vârstnici membri ai societăţii, cu evenimente speciale programate pentru Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, de la 1 octombrie.

Acţiunile campaniei încearcă să se adreseze tuturor, cu un accent special îndreptat înspre tinerii din întreaga Europă, prin diseminarea de mesaje clare, inteligibile la evenimente culturale dedicate tinerilor, precum festivaluri multiculturale de muzică, artă sau dans. Comunicarea eficientă a beneficiilor diversităţii va implica, spre exemplu, gâdilarea papilelor gustative cu ocazia unor seri culinare multiculturale şi contestarea stereotipurilor în evenimente multimedia inovatoare de genul „bibliotecilor vii”. Campania se adresează şi europenilor aflaţi în mediul de lucru, sporind gradul de conştientizare privind diversitatea, cu angajaţi şi angajatori prezenţi şi viitori, prin intrarea în parteneriate, spre exemplu, cu târguri de cariere, seminarii universitare sau săptămâni ale debutanţilor.

Sprijinirea campaniei: Implicarea la nivel local în România

Grupurile de lucru naţionale din fiecare stat membru al UE au colaborat cu organizatori şi asociaţii locale pentru a identifica parteneri de evenimente alături de care să participe, urmărind obţinerea de contribuţii de la toţi actorii implicaţi prin folosirea unei abordări locale integrate şi adecvate. În România, campania a fost parteneră – printre alţii – la Târgul Angajatorilor de Top din Iaşi (24 – 25 octombrie) şi din Bucureşti (31 octombrie – 1 noiembrie).

Acţiunile campaniei, Turneul cu camionul şi Concursul jurnalistic, se apropie de final

De la lansarea sa în Praga, Republica Cehă, pe data de 21 iunie, Turneul cu camionul din anul acesta şi-a diseminat mesajul antidiscriminare în 10 dintre noile state membre ale UE printr-o serie de evenimente informative, distractive şi interactive. Continuând parcursul prin Europa până la jumătatea lunii octombrie, ultimele opriri planificate vor fi în România, Polonia şi Slovenia. Desfăşurat simultan, Concursul jurnalistic 2008 „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.”, lansat pe data de 1 august,   a solicitat trimiterea de articole atât de către jurnaliştii din presa online cât şi din cea tipărită,  articole care să contribuie la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi a luptei contra discriminării.
Comisia Europeană luptă în mod activ împotriva tuturor formelor de discriminare şi promovează o Europă în care individualitatea şi diferenţele sunt pe deplin respectate. Campania trece prin momente captivante, pregătindu-se să participe la mai mult de o sută de activităţi pe plan local, la nivelul întregii Europe, construind pe baza succesului coloratului Turneu cu camionul şi al prestigiosului Concurs jurnalistic, ca parte a unei game largi de măsuri îndreptate înspre îndeplinirea acestor obiective. Pentru mai multe ştiri, imagini, informaţii cu privire la evenimente şi la campanie, vă rugăm vizitaţi pagina de Internet multilingvistică a campaniei „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.”: www.stop-discrimination.info

Bucuresti, 03.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *