creative night talks

Calea regilor – volumul I

Brandon Sanderson
Editura Paladin – seria Fantasy Masters

Brandon Sanderson reuseste sa creeze o lume aparte in “Calea regilor”, o lume care prinde cititorii de la prima pagina si ii tine captivati pana la final (cand vor dori, cu siguranta, sa inceapa volumul doi al seriei).

A va dezvalui foarte mult din poveste ar insemna sa va rapesc placerea de a descoperi lumea imaginata, popoarele – fiecare cu ideile, cultura si obiceiurile proprii. Asa ca o sa va spun doar ca romanul „Calea regilor” are toate ingredientele unei povesti de succes: exista razboaie si popoare variate, fiecare cu anumite privilegii (Kaladin este eroul principal pentru aceasta parte); exista oameni care se sacrifica pentru regatele lor – Shallan se afla in centrul acestei parti, cea al carei imperiu se afla aproape de faliment, cea dispusa sa faca tot pentru a nu vedea reputatia si puterea familiei sale distruse definitiv. Si exista si iubire in roman.

Fiecare segment al cartii, personajele principale si cele secundare (mirific create), aduc in discutie si alte aspecte. De exemplu, Kaladin provine dintr-o familie de medici si este foarte intereanta o anume discutie intre el si tatal sau despre omorarea unor fiinte pentru a le salva pe altele (Kaladin ajunge sa fie luptator, nu medic). Subiecte filozofice ajung de asemenea sa fie dezbatute subtil, alaturi de alte teme, prin intermediul cugetarilor si discutiilor dintre personaje.

„Calea regilor” este un roman amplu, stufos – insa usor de urmarit daca este citit cu atentie – o carte la care autorul a lucrat peste un deceniu. „Am terminat prima versiune a volumului Calea regilor in 2004, dar am inceput sa scriu fragmente din carte la sfarsitul anilor ‚90. In mintea mea, inceputurile unor fire din urzeala povestii coboara inca si mai mult in timp. Niciuna dintre cartle mele n-a mai avut nevoie de atat de mult timp pentru a iesi la lumina.”
Poate cea mai buna recomandare pentru „Calea regilor” vine de la un alt autor faimos: Orson Scott Card spunea: „Nu se intampla des ca autorii de fictiune sa inteleaga cum functioneaza universul celor nascuti sa conduca si cum iubirea prinde cu adevarat radacini in sufletul uman. Sanderson este un autor de o inteligenta fascinanta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *