celula de arta octombrie

Călătorie prin „Mica Românie din America”, la TVR

Poveştile de viaţă ale unor români care au ales să o ia de la capăt în ţara şanselor egale sunt dezvăluite de Claudiu Lucaci şi echipa Ştirilor TVR, într-un documentar difuzat în exclusivitate pe 31 decembrie, de la ora 16.10, la TVR 1 şi TVR+.

„Frecvent m-am întrebat de ce românii din America, despre care se crede că ajung la aproape un milion de suflete, n-au format o comunitate etnică bine definită. Aşa cum găseşti la armeni, evrei, asiatici sau polonezi. Am încercat să descopăr prin poveştile de viaţă ale unora dintre ei, realizaţi profesional, motivele pentru care legătura cu România se opreşte la relaţia individuală sau în grupuri mici.” Aceasta este premisa de la care jurnalistul TVR Claudiu Lucaci a pornit pentru realizarea documentarului Mica Românie din America. Filmul poate fi urmărit la TVR 1 şi online, pe TVR+, pe 31 decembrie, de la ora 16.10.


În căutarea diasporei din America, Claudiu Lucaci şi-a propus să afle de ce românii de acolo nu îşi formează o „Little Romania”, aşa cum se întâmplă în cazul atâtor alte comunităţi. Periplul său şi al echipei Ştirilor TVR a început în cartierul Queens din New York, unde numărul co-naţionalilor stabiliţi în S.U.A. este foarte mare. În documentarul Mica Românie din America, vom cunoaşte, astfel, oameni care asigură locuri de muncă pentru românii din New York, care au construit acolo fabrici româneşti, dar şi reprezentanţi ai celui mai vechi ziar de limbă română din Statele Unite.

Urmează Los Angeles, locul în care echipa Ştirilor TVR a întâlnit români ale căror realizări profesionale sunt recunoscute şi extrem de apreciate. Printre aceştia se numără inventatorul unui tratament revoluţionar pentru vindecarea cancerului, un cercetător NASA implicat în misiunile de lansare a sondelor spaţiale, oameni de afaceri, filantropi.

Românii s-au stabilit însă şi în alte oraşe ale Americii. În Salt Lake City, Claudiu Lucaci i-a cunoscut pe cei care au înfiinţat cea mai mare întreprindere socială de asistenţă pentru copiii cu dizabilităţi din întreaga lume! Prin terapii şi tehnici de educaţie alternativă unice în lume, copiii aflaţi în grija românilor de aici sunt ajutaţi să progreseze şi să-şi îmbunătăţească starea – în multe cazuri, până la vindecarea completă.

Sunt oameni obişnuiţi, şi totuşi, excepţionali, români care au ales să pornească de la zero în ţara şanselor egale. Îi vom cunoaşte în ultima zi a anului, la TVR 1, într-un documentar făcut cu suflet, cu mărturii emoţionante şi poveşti de viaţă ce par, poate, incredibile. Despre Mica Românie din America, aşa cum a cunoscut-o în călătoria sa, Claudiu Lucaci încheie: „Concluzia mea este că America a fost refugiul personal al fiecăruia. Ţara în care s-au împlinit şi au propsperat prin propriile puteri. În timp ce România a devenit doar locul în care s-au născut. O amintire sau o nostalgie veşnică.”

Acest documentar face parte dintr-un proiect al TVR Internaţional de monitorizare a procesului electoral în diaspora. Pentru alegerile din 11 decembrie 2016, 11 echipe ale Televiziunii Române au fost prezente în principalele capitale europene şi în Statele Unite pentru a relata desfăşurarea alegerilor parlamentare în secţiile de votare deschise în străinătate. O variantă extinsă a documentarului poate fi vizionată în 30 decembrie 2016, pe TVR Internaţional, de la ora 21.30 (ora României).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *