free download 78 travel guides written by experts

Cainii ghizi, un posibil sprijin real pentru persoanele nevazatoare din Romania

Câinii ghizi ajută persoanele cu deficienţă de vedere să se orienteze atunci când sunt nevoite să iasă din casă la cumpărături, la şcoala, la serviciu sau pentru rezolvarea diverselor nevoi. Din păcate, la această oră, există un singur român care beneficiază de ajutorul unui câine ghid, spre deosebire de Uniunea Europeană unde această practică este foarte răspândită. Fundaţia ”Light into Europe” a demarat acum trei ani, primul program special din România de dresare a câinilor ghizi.

Pentru a fi de ajutor, un câine ghid trebuie să dobândească o suimedenie de abilităţi prin dresaj, cum ar fi să fie capabil să menţină direcţia dreaptă, făcând abstracţie de lucrurile care i-ar distrage în mod normal atenţia (mirosuri, sunete, alte animale sau oameni), să menţină un ritm de deplasare normal, să ştie să se oprească la scări sau la trecerile de pietoni, să evite posibilele obstacole şi să răspundă la comenzi vocale.

Procesul de antrenor al unui câine ghid, este cu atât mai dificil cu cât la acest lucru trebuie să participe şi persoana cu dizabilităţi de vedere, pentru că cei doi trebuie să devină o echipă şi să lucreze împreună pentru a reuşi. Nu doar câinelui, ci şi persoanei care se pregăteşte să aibă un câine ghid, îi sunt necesare anumite abilităţi, cum ar fi să ştie să aibă grijă de animalul de companie şi, desigur, să iubească animalele.

Bucuresti, 18.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *