creative night talks
Shadow

Cafea – origini, tipuri şi particularităţi

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi, mulți oameni își încep dimineața cu această licoare aromată. Savorile eliberate în fiecare ceașcă sunt influențate de câţiva factori importanți: de locul în care sunt cultivaţi arborii, de modul în care sunt prelucrate boabele şi de tehnicile de prăjire. În rândurile următoare ne-am propus să descoperim care sunt originile celor mai apreciate boabe, dar şi câteva particularităţi legate de modul de prelucrare, tehnici ce ajută la obţinerea aromelor sublime.

Care sunt cele mai cultivate sortimente de cafea?

Există sute de soiuri de cafea, însă cultivate şi consumate sunt sortimentele de cafea de origine Arabica şi Robusta. Prima varianta este o cafea ce se evidenţiază prin arome expresive, arborele crește la înălţime de 800-1200 de m şi are nevoie de temperaturi constante de 15-24 ℃ pentru a de dezvolta. Cafeaua Robusta se evidenţiază prin intensitate şi un grad ridicat de cafeină. Arborii de Robusta sunt cultivaţi în regiunile cu climă tropicală cu temperaturi de 24-30℃ la altitudini joase de până la 800 m.

Care sunt cele mai cultivate sortimente de cafea

sursa foto

Care sunt cei mai mari producători de cafea din lume?

Brazilia, Salvador, Costa Rica, Etiopia, Honduras, India, Indonezia, Columbia, Vietnam sunt principalele țări care produc şi exportă cafea. Boabele sunt prelucrate diferit de la o ţară la alta, însă aromele specifice sunt influenţate direct și de climat, umiditate, aciditatea solului.

Cafea Braziliană – echilibrată

Brazilia este cea mai mare producătoare de cafea din lume, având suprafeţe vaste cultivate şi climat optim pentru dezvoltarea acestei plante. Aromele boabelor de cafea braziliană sunt influențate de modul de uscare şi prelucrare a fructelor. Aici de practică prelucrarea uscată, deci notele cafelei obţinute sunt intense de nuci şi citrice parfumate. Cafeaua provenită din Brazilia este prăjită, de obicei, mediu fapt ce îi conferă uşoară aciditate. Boabele de cafea provenite din această ţară sunt ideale pentru prepararea cafelei la presă, la filtru şi la ibric, dar şi a variaţiilor cu lapte, gheaţă, ș.a.

Cafea El Salvador – seducătoare

Cafeaua ce crește în Salvador este diferită faţă de sortimentele cultivate în aceeași regiune şi se evidenţiază prin aciditate ușoară şi arome blânde, delicate, ce vor fi întotdeauna apreciate de cei ce preferă o băutură captivantă. Cele mai fine boabe de cafea provin de la arborii crescuți în umbra altora tipuri de vegetaţie, perioada îndelungată de măturare oferind acestora o dulceață aparte.

Cafea Costa Rica – expresivă

Boabele cultivate în solurile fertile din Costa Rica oferă în fiecare ceaşcă echilibru şi savoare. Datorită modului de prelucrare capătă note fructate de cireșe şi ciocolată cu lapte, fapt ce o face interesantă. Fie că sunt utilizate boabe provenite din micro plantații sau din culturile vaste, băuturile preparate vor avea întotdeauna o expresivitate aparte. Boabele de Costa Rica sunt ideale pentru desăvârşirea caffe espresso – urilor cu personalitate.

Cafea Etiopia – parfumată

Etiopia oferă un mediu optim pentru dezvoltarea culturilor de cafea, însă ceea ce desăvârşeşte aroma inedită din fiecare cească este modul de prelucrare. Fructele de cafea produse în Etiopia sunt supuse unor etape ample de prelucrare uscată, fapt ce conferă boabelor o aromă florală inedită. Pe lângă notele delicate de bergamota şi iasomie, consumatorii pot detecta în fiecare ceașcă de espresso şi o aciditate ușoară, care va completa perfect caracteristicile băuturii.

Cafea Honduras – corpolentă şi parfumată

Cafeaua cultivată în Honduras este caracterizată de specialişti ca fiind corpolentă, echilibrată, senzuală. Aromele care o fac atât de tentantă sunt cele fructate, de struguri, mure şi citrice, dar şi cele suave de piersică şi mango.

Cafea India – autenticitate

Climatul din India permite cultivarea ambelor soiuri de cafea: Arabica şi Robustă. Boabele de cafea produse aici primesc toată atenţia, o mare cantitate fiind cultivată în regim ecologic. Particularităţile climatice fac ca boabele provenite din această zonă să fie intrigante, iar băuturile preparate neaşteptate. Caracteristicile cafelei sunt influenţate direct de activitatea musonică, astfel că gustul şi aromele boabelor diferă de la o recoltă la alta. Cafeaua indiană este perfectă pentru prepararea celei mai populare băuturi – cafea espresso, dar este ideală şi pentru cafeaua preparat la presa franceza, cea obţinută la filtru, nisip şi multe alte variaţiuni.

Ca şi în alte sectoare agricole şi în plantaţiile de cafea sunt utilizaţi hibrizi, care au rezistenţă mai ridicată în fața intemperiilor, oferă producții mai mari, boabe mai mari şi mai aromate. Marii producători de cafea investesc constant în crearea unor sortimente noi care să răspundă preferinţelor consumatorilor moderni.

Daca esti iubitor de cafea de origine poti gasi aceste sortimente in magazinul online Espresso Cafe. Livram rapid din stoc cafea boabe aromata, intr-o varietate de sortimente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *