cleaning show toamna top
Shadow

Cactusul

Sarah Haywood
Editura TREI

„Povestea emoționantă și încântătoare a unei femei care, de la o existență solitară, disciplinată, ajunge să trăiască o viață complicată, dar plină de iubire.” – Booklist

Susan Green este o femeie dintr-o bucată. Are 45 de ani, un apartament în Londra, un serviciu care îi asigură stabilitate fără stres foarte mult (deși în baza diplomei sale ar fi putut deveni un avocat de succes) și un aranjament personal cu un bărbat care îi asigură tot ce are nevoie, lăsându-i libertatea necesară.

Cactusul recenzie

“Poate că jobul meu nu este unul dintre cele mai interesante pentru cineva cu diplomă în drept, dar mi se potrivește. Majoritatea studenților din generația mea au decis să se specializeze ca jurisconsulți sau avocați pledanți, dar pe mine m-a atras siguranța unei cariere în sectorul public: salariile plătite la timp, chiar dacă nu sunt mari, pensia acceptabilă și faptul că nu voi fi la cheremul vreunor parteneri seniori sau președinți de comisii.”

“Dacă n-aș avea colegi, viața de birou ar fi suportabilă.”

Lui Susan îi plac foarte mult cactușii – ea însăși având multe elemente comune cu un cactus. Printre acestea se numără lipsa încurajării interacțiunii cu vecinii sau colegii (de altfel la serviciu venea cu foarte multe idei care să ajute la sporirea productivității prin eliminarea timpilor de socializare a colegilor), dar și eu o relație încordată și distantă cu fratele ei.

Viața ei organizată este dată peste cap de moartea mamei și de un testament neașteptat. Susan decide să îl conteste, dar lucrurile nu sunt simple deloc și relația cu fratele ei devine și mai încordată. Secrete nebănuite ies la iveală și totul este cu atât mai stresam cu cât și în a descoperit și că este însărcinată.

Romanul este unul interesant cu personaje interesante și variate, cu o poveste încâlcită, cu răsturnări de situații atunci când te-ai aștepta mai puțin, dar și cu o poveste de iubire care pare improbabilă. Nu este o carte pe care să o citești cu sufletul la gură, însă povestea lui Susan aduce în atenție situații prin care trec multe persoane și prezintă opțiuni care poate nu sunt luate în calcul în mod obișnuit de oameni. Umorul este și el prezent, suficient cât să fie apreciat inclusiv de nume cunoscute precum Reese Witherspoon care o va întruchipa de altfel pe Susan într-un film ce urmează să apară.

Personajul principal cu siguranță că poate genera controverse: este unul care poate fi plăcut de anumite persoane și înțeles de ele, sau care poate genera repulsie ori dispreț din partea altor persoane. Elementele din trecutul lui Susan, prezentate de-a lungul cărții, oferă informații și chiar explică modul în care se poartă eroina în prezent. Oare câte persoane nu s-au închis în ele din cauza unei copilării cu probleme și a unor părinți care nu le-au arătat copiiilor lor iubirea cuvenită? Oare câte persoane care au frați ori surori nu au și certuri frecvente cu aceștia? Oare cât de multe femei nu au renunțat la ideea de familie fericită și se mulțumesc cu singurătatea și cu o rutină care le dă siguranță?

„O carte surprinzătoare, amuzantă, dar care abordează subiecte importante. O lectură cât se poate de agreabilă.” – Sunday Mirror

Sarah Haywood a studiat dreptul la Kent University și Chester College of Law, apoi a lucrat ca avocat consultant. Deține o diplomă în scriere creativă la Manchester Metropolitan University. Locuiește la Liverpool, împreună cu soțul său, cei doi fii ai lor și două pisici roșcate. Cactusul este romanul ei de debut, fiind în curs de publicare în peste 25 de țări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.