Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

BUSINESS Magazin – Ultra Pro Computers, in pragul falimentului

Povestea K Tech Electronics, compania din spatele magazinelor Ultra Pro Computers, se apropie periculos de tare de un final nefericit, scrie BUSINESS Magazin în această săptămână. Pe vremuri unul dintre cele mai importante branduri de retail IT din Romania, alături de Flamingo, Depozitul de Calculatoare sau Best Distribution, Ultra Pro Computers a crescut într-o perioadă când comerţul cu calculatoare era încă la început şi a fost singurul care şi-a păstrat de-a lungul timpului aproape intactă filozofia iniţială de business – magazine de suprafaţă mică specializate pe produse IT. Acum, compania trece prin cele mai dificile momente din ultimii aproape 14 ani tocmai din cauza aceastei filozofii.

Principala problemă a K Tech în acest moment o reprezintă datoriile neachitate la bănci şi furnizori care, potrivit unei surse apropiate companiei citate de BUSINESS Magazin, au depăşit 15 milioane de euro. K Tech a ajuns astfel în incapacitate de plată atât din lipsa lichidităţilor, cât şi din cauza vânzărilor în scădere abruptă în ultima perioadă – potrivit aceleiaşi surse, afacerile companiei au înregistrat o creştere uşoară anul trecut, până la aproape 80 de milioane de euro, din care în jur de 1-2% a fost pierdere netă, dar în primele luni din 2009 scăderea a fost chiar mai mare de 50% comparativ cu perioada similară din anul precedent. Cheltuielile lunare ale companiei sunt de aproximativ un milion de euro, estimează BUSINESS Magazin, din care doar 10% cu personalul, restul fiind direcţionate către chirii şi stocuri, ceea ce a contribuit la amânarea treptată a plăţilor şi la acumularea datoriilor.

Mai bine de două treimi din cele 15 milioane de euro datorie înseamnă creditele bancare contractate de K Tech Electronics pentru dezvoltarea afacerii şi garantate cu stocuri şi cu proprietăţi imobiliare care între timp şi-au pierdut mult din valoare, pe fondul declinului economic.

Întârzierile de plată cu mai mult de 30 de zile au făcut ca UniCredit Ţiriac, unde compania are o datorie de 7 milioane de euro, împreună cu alte şase bănci – Citibank, Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, Banca Românească şi BRD – să treacă la executarea silită a K Tech Electronics, scrie BUSINESS Magazin. Băncile au câştigat dreptul de a pune sechestru pe depozitele companiei de retail IT – unul situat în parcul Key Logistic Center, iar celălalt în sediul central al companiei din complexul APACA -, putând folosi stocurile evaluate la aproximativ 5 milioane de euro pentru a-şi recupera o parte din creanţe.

Pe larg povestea dificultăţilor cu care se confruntă Ultra Pro Computers în această perioada miercuri 13 mai în revista BUSINESS Magazin.

Bucuresti, 12.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *