free download 78 travel guides written by experts

Buletin Dunărean – ianuarie 2018

Noi parteneriate în pregătirea Președinției românești a Strategiei Dunării 

În cursul lunii decembrie 2017, au fost încheiate și lansate două noi parteneriate instituționale ale Asociației CLDR România: cel dintâi, cu Agenția de Dezvoltare și Inovare Urbană “URBASOFIA”, iar cel de-al doilea, cu Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate. Împreună cu aceste entități a și fost organizată o dezbatere tematică asupra inter-conectării dintre conceptul de “Smart City” și transpunerea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) în România. La acest eveniment a participat și Înaltul Reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, Coordonator Național SUERD, Dl Secretar de Stat Cristian WINZER, care a făcut public în cadrul mesajului său preluarea de către România, în anul 2019, a Președinției SUERD și organizarea Forumului Anual SUERD.

În acest context, CLDR a și transmis către Cabinetul Ministrului Afacerilor Europene trei propuneri de evenimente care să fie organizate și cu sprijinul și participarea membrilor instituționali CLDR.

CLDR logo

Ghid practic privind oportunitățile de finanțare în domeniul bioeconomiei, biodiversității și al dezvoltării durabile

Cu ocazia marcării a cinci ani de la fondarea Catedrei Internaționale Onorifice “Jean BART” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), în data de 8 decembrie 2017, a fost lansat, la Muzeul Național Cotroceni, volumul “Managementul Bioeconomiei, Inovării și Guvernanței”, sub forma unui ghid pentru specialiști și manageri în bioeconomie, biodiversitate și dezvoltare durabilă, realizat de Președintele Executiv CLDR, Prof. Sever AVRAM și având ca referenți științifici pe Dna Lector univ. dr. Gabriela DAVID și pe Dna Cercetător Drd. Ioana Gabriela COSMA (INCE – Academia Română).

Instituțiile sau persoanele interesate pot comanda volumul, editat cu sprijinul Editurii Aureo din Oradea, la adresa secretariat@cldr.ro.

Perspective de bun augur privind cooperarea mediteraneean-dunăreană

În urma Misiunii CLDR desfășurate cu succes în Provincia Matera (Italia), care va deveni în 2019 Capitala Culturală Europeană, Secretariatul Tehnic CLDR a demarat procesul de susținere a trei inițiative importante referitoare la promovarea cooperării cu instituții partenere din Italia, în contextul sprijinirii procesului de interconectare macro-regională între Regiunea Dunării și Regiunea Ionico-Adriatică: crearea unui Consulat Onorific al României cu sediul în Regiunea Basilicata; inițierea unei cooperări pe tărâm științific și educțional, în special în domeniul studiilor doctorale și post-doctorale, prin cooperare cu importanți parteneri și reprezentanți ai mediului academic și de afaceri din Regiunea Puglia; avansarea unor proiecte comune cu Provincia Matera în vederea participării la festivalurile internaționale ce vor fi organizate în anul 2019 sub auspiciile devizei “Matera Mediterrana”, după cum s-a anunțat cu prilejul conferinței organizate de conducerea Provinciei Matera în colaborare cu CLDR România, în noiembrie 2017. Cu sprijinul expertului Comisiei Europene, Dl Pietro ELISEI, se are în vedere și depunerea unor proiecte concrete în perioada imediat următoare.

SMART Innovative Learning Hub – lansare oficială

În parteneriat și cu amabilul sprijin al Academiei Române, precum și al rețelei europene “Danube Parks” (Austria), CLDR a declanșat pregătirile lansării SMART Innovative Learning Hub, în data de 2 februarie 2018 (ora 10.00), la sediul Casei Academiei Române. Invitați Speciali de Onoare: Dr. Grigore BABOIANU – Membru Onorific “Danube Parks” – Rețeaua Ariilor Protejate (Austria), fost Guvernator al Rezervației Deltei Dunării și Dl Florin UDREA – Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

SMART Innovative Learning Hub este dedicat, în special, promovării inovării prin bioeconomie – “știința viitorului”, în scopul atragerii de fonduri europene în domeniile securității alimentare, dezvoltării durabile, creșterii albastre, combaterii riscurilor climatice, dezvoltării biotehnologiilor inovative și bunei guvernanțe și managementului invări iînn cadrul conceptului de învățare pe tot parcursul vieții.

În acest sens, CLDR colectează din partea membrilor și partenerilor săi sugestii, propuneri și recomandări privind obiectivele proiectelor complexe ce vor fi avansate direct la Bruxelles, mai ales în cadrul programelor UIA – Urban Innovative Actions și Orizont 2020.

În partea a doua a aceleași zile va avea loc, sub președinția Dlui Primar Viorel IONESCU – Orașul Hârșova, și Adunarea Generală CLDR România care va prezenta un scurt bilanț al activităților desfășurate în cursul anului anterior și va propune strategia pentru anul 2018. Cu această ocazie, va fi prezentat un mesaj pentru noul an din partea Comisarului Șef Dunărean, Dl Peter LANGER, Coordonatorul General al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR) și va fi invitat, de asemenea, și noul Coordonator Național SUERD din partea Ministerului Afacerilor Externe, Dl Radu GORINCIOI.

Oportunități de finanțare curente

În prezent, este deschisă, în cadrul Programului Operațional Regional, Axa pentru construirea sau dotarea de grădinițe, școli gimnaziale, profesionale etc. la care Departamentul de Proiecte Europene al CLDR poate ajuta prin colaborarea cu rețeaua proprie de experți și consultanți.

Pe de altă parte, în urma deciziei luate în cursul Președinției UE deținută de Estonia, a fost aprobată lansarea celei de-a patra competiții INTERREG EUROPE, în cursul lunii mai 2018. Detalii tehnice suplimentare vor putea fi promovate în scopul depunerii de proiecte potențiale, în urma sesiunii Comitetului de Monitorizare INTERREG EUROPE ce va avea loc la Sofia, în perioada 13-14 martie 2018.

Festivalul Internațional al Dunării 2018

În contextul celebrării Zilei Internaționale a Dunării, în orașele Ulm  va avea loc cea de-a 11-a ediție a Festivalul Internațional al Dunării, în perioada 6-15 iulie 2018. În acest context sunt programate numeroase evenimente muzicale, cu caracter literar, coregrafic, precum și schimburi de experiență în domeniul politic, al societății civile și ale protecției mediului. Participanții înscriși vor oferi o gamă largă de expoziții meșteșugărești, artă culinară, care să pună în evidență diversitatea culturală a zonei dunărene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *