Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Bucuresti – ultimul episod al programului Restaurare

Duminică, 22 noiembrie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR HD va fi difuzat ultimul episod al campaniei Restaurare, care ajunge în Bucureşti. Cele trei monumente selectate pentru a intra în competiţia pentru câştigarea fondurilor necesare restaurării sunt: Curtea Veche, Casa Macca (Institutul Arheologic Vasile Pârvan) şi Observatorul Astronomic Popular Amiral Vasile Urseanu, filmele de prezentare fiind realizate de Ioana Alexandru.

Aşa cum s-a mai anunţat, finala campaniei Restaurare va fi difuzată la TVR 1 şi TVR HD, în data de 1 decembrie, când, de la ora 21.10, cele zece monumente finaliste întră în concursul final. Pe parcursul unui show de aproape trei ore, telespectatorii vor putea alege în direct monumentul care va câştiga fondurile necesare restaurării.

Până atunci, însă, la începutul ediţiei de duminică, 22 noiembrie, gazda Cătălin Sava va anunţa monumentul din episodul trecut care a obţinut cele mai multe voturi şi s-a calificat în finala campaniei. Pe parcursul acestei săptămâni, telespectatorii au avut de ales între: Curtea domnească din oraşul Suceava, biserica de la Părhăuţi şi palatul lui Ştefan cel Mare de la Hârlău.

Monumentul declarat duminică învingător se va alătura celor opt finaliste de până acum: Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, linia ferată Oraviţa-Anina, Cetatea Făgăraşului, cinematograful de la Băile Govora, Vila Elisabeta de la Băile Herculane, Ansamblul Arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi, judeţul Constanţa, Cetatea Sighişoara (cu turnul Cositorarilor, turnul Croitorilor şi zidul de incintă) şi Cetatea Oradea.

Mai multe informaţii puteţi afla accesând pe site-ul www.tvr.ro/restaurare.

Iata o scurtă prezentare a celor trei „concurenţi“ din 22 noiembrie:

1. Curtea Veche

Curtea Domnească din Bucureşti datează din a doua jumătate a secolului al XIV,  fiind iniţial o cetăţuie ridicată în perioada lui Mircea cel Bătrân cu scop militar. De-a lungul timpului, incendii, cutremure şi războaie i-au modificat structura, destinaţia şi arhitectura. După extinderi şi fortificaţii făcute de domnitorii Vlad Ţepeş, Mircea Ciobanul, Matei Basarab, Gheorghe Ghica şi Constantin Brâncoveanu, Curtea Domnească a fost definitiv abandonată în urma cutremurului din 1802 şi a incediului din 1804. Astăzi se mai păstrează doar subsolurile palatului voievodal, în care s-a deschis muzeul Curtea Veche.

2. Casa Macca (Institutul Arheologic Vasile Pârvan)

Casa Macca este una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului, prin bogăţia de ornamente cu influenţe art nouveau: decoraţii cu mascheroni şi îngeraşi, capete de madone şi de lei, ghirlande, cochilii, elemente heraldice, dantelărie de fier forjat. Interiorul este specific sfârşitului de veac XIX: cu picturi alegorice şi mitologice, reliefuri stucate acoperite cu foiţă de aur, vitralii, scară de marmură, parchet din trei esenţe de lemn, lambriuri, feronerie, oglinzi preţioase. În curtea imobilului există capiteluri, coloane, sculpturi greco-romane.
       
3. Observatorul Astronomic Popular Amiral Vasile Urseanu

Casa Amiral Urseanu este una dintre clădirile monument ale Capitalei, construită în formă de navă şi care, în locul cel mai înalt, are instalată o cupolă astronomică de 5 metri ce adăposteşte o excelentă lunetă Zeiss. Aici se află Observatorul Astronomic Municipal, singurul loc din Bucureşti deschis publicului pentru observaţii astronomice. Casa este o adevărată bijuterie arhitectonică în stil art nouveau, a fost construită după planurile arhitectului Ion D. Berindei. Proprietarul, amiralul Vasile Urseanu, a dorit ca după moarte casa să fie deschisă publicului pentru observaţii astronomice.

Bucuresti, 20.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *