free download 78 travel guides written by experts

Bosch Security Systems lanseaza primul sistem de evacuare vocala din lume

cu certificări EN54-16 şi ISO7240-16

Bosch Security Systems anunţă lansarea sistemului Praesideo, primul echipament de adresare publică şi evacuare vocală în caz de urgenţă, certificat de către TÜV, conform noilor standarde de siguranţă EN54-16 şi ISO 7240-16. ‘’Technischer Ueberwachungsverein’’ (TÜV) este organizaţia  germană independentă pentru calitate şi siguranţă, reprezentând una dintre cele mai mari autorităţi europene în domeniul tehnic. Înca din momentul introducerii sale în varianta anterioară, tehnologia Praesideo îndeplinea majoritatea cerinţelor incluse acum în noile standarde EN54‑16 şi ISO 7240-16. Astfel, după noua ceritifcare, sistemul Praesideo devine un termen de referinţă pentru piaţa soluţiilor de evacuare.

Bosch Praesideo este primul sistem de sonorizare complet digital din lume, menit adresării publice şi evacuării de urgenţă. Reţeaua optică unică a sistemului oferă libertatea totală în proiectarea acestuia, un semnal audio fără interferenţe şi un nivel de redundanţă înalt, pe care sistemele tradiţionale nu îl pot oferi. Bosch Praesideo este complet programabil şi poate fi cuplat la interfeţele altor sisteme de securitate. Arhitectura de reţea descentralizată a sistemului Bosch Praesideo facilitează interconexiunile simple tip redundant, iar unităţile pot fi adăugate sau eliminate în funcţie de necesităţi, pentru a conferi o libertate totală de configurare. Reţeaua poate fi programată ca „buclă redundantă”, asigurând astfel continuarea funcţionării, chiar şi în caz de rupere fizică a cablului optic. Bosch a pus un mare accent pe această caracteristică care este esenţială pentru funcţionarea neîntreruptă a sistemelor de sonorizare în caz de urgenţă.

Prin lansarea versiunii Praesideo 3.3 a software-ului, Bosch a extins, în premieră mondială pentru piaţa sistemelor de siguranţă, funcţionalitatea echipamentului pentru a asigura respectarea deplină a noilor standarde EN54-16 şi ISO 7240-16. Un exemplu al extinderii ariei de funcţionalitate o reprezintă noii indicatori pentru status-ul sistemului pe zone, care arată erori ale echipamentului sau ale cablării individual pe fiecare sector în parte, când într-o anumită locaţie este oprită transmisia. Alte extensii de funcţionalitate se referă la alarmarea vocală, ieşirile către dispozitivele de alarmă în caz de incendiu şi gestionarea evacuării. În plus, compatibilitatea electromagnetică (EMC) a sistemului a fost actualizată conform standardului EN50130-4 şi, odată cu această actualizare, atât hardware-ul, cât şi software-ul îndeplinesc în totalitate cerinţele obligatorii şi opţionale impuse de standardele EN54 şi ISO 7240.
Iniţial, TUV a acordat sistemului Bosch certificările EN60849 şi IEC60849, dupa care,  în urma unor ample testări independente, sistemul Praesideo a primit, în premieră mondială pentru un sistem de securitate, şi certificările EN54-16 şi ISO 7240-16.

Pentru a garanta conformitatea cu EVAC (standardele cu referire la alarmarea vocală în caz de urgenţă – evacuare vocală), instalarea trebuie efectuată conform unor standarde stricte, motiv pentru care Bosch va derula un program dedicat partenerilor certificaţi, în vederea garantării unor instalatori calificaţi şi a asigurării îndeplinirii unei calităţi ridicate.

Odată cu obligativitatea aceastei certificări şi cu reţeaua de parteneri Praesideo, Bosch urmăreşte o creştere a cotei de piaţă, atât pe plan european, cât şi internaţional.

Standardele EN 54-16 şi ISO 7240-16

Standardele EN 54-16 şi ISO 7240-16 stabilesc caracteristicile, metodele de testare şi criteriile de performanţă pentru componentele de alarmare vocală în sistemele de detecţie şi alarmare în caz de urgenţă. Standardele europene şi internaţionale derivate din aceste cerinţe promit să joace un rol semnificativ în piaţa de evacuare vocală atât în Europa, cât şi pe plan internaţional.

Standardul EN54-16, va juca un rol important pe piaţa sistemelor de evacuare vocală, deoarece, începând cu aprilie 2011, statele membre ale Uniunii Europeane vor fi obligate să înlocuiască toate standardele locale cu cele europene.

Bucuresti, 23.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *