free download 78 travel guides written by experts

BMW Team RLL s-a impus în Petit Le Mans – Bill Auberlen, victorios la a 400-a cursă pentru BMW

Bucureşti/Road Atlanta. BMW Team RLL a sărbătorit cea de-a patra victorie din acest an în categoria GTL, succes venit la finala sezonului 2017 din IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC), care a avut loc la Road Atlanta (SUA). În clasica de anduranţă Petit Le Mans, #25 BMW M6 GTLM, cu echipajul format din Bill Auberlen (SUA), Alexander Sims (Marea Britanie) şi Kuno Wittmer (Canada), a câştigat cu un avans de 1,060 secunde faţă de modelul Corvette clasat pe locul al doilea, după ce a parcurs 392 de tururi (lungime tur 4,09 km) de-a lungul celor 10 ore de cursă. A fost prima victorie pentru BMW Team RLL în această întrecere – şi un triumf foarte special pentru Auberlen la cea de-a 400-a cursă a sa pentru BMW. Martin Tomczyk (Germania), John Edwards (SUA) şi Nick Catsburg (Olanda) au abandonat cu #24 BMW M6 GTLM atunci când mai era doar o oră din cursă.

În clasamentul piloţilor, Auberlen şi Sims au încheiat sezonul IMSA pe locul al doilea, după ce au totalizat 317 puncte. Tomczyk şi Edwards au acumulat 262 de puncte. În competiţia constructorilor, BMW s-a clasat pe poziţia a doua, cu un total de 342 de puncte la finalul stagiunii.

Petit Le Mans, Road Atlanta

A 20-a ediţie Petit Le Mans a reprezentat ultima apariţie competiţională pentru BMW M6 GTLM. Maşina a avut debutul în IMSA WeatherTech SportsCar Championship la începutul sezonului 2016. În special în al doilea sezon, automobilul sport GT a putut să-şi arate adevăratul potenţial.

BMW Team RLL a obţinut patru victorii, la Watkins Glen (SUA), Mosport (Canada), Laguna Seca (SUA) şi Road Atlanta. Auberlen şi Sims au urcat de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în timp ce Tomczyk şi Edwards au obţinut, la Laguna Seca, prima lor victorie împreună în IMSA.

În plus, echipa a reuşit alte patru clasări pe podium şi a obţinut un pole position la Austin (SUA). Din 2009, BMW Team RLL a totalizat 17 victorii în competiţiile de anduranţă din America de Nord. Succes de acum a fost prima victorie reuşită vreodată de echipă la categoria GT pe circuitul din Road Atlanta. Auberlen a putut să-şi sărbătorească a 400-a cursă alături de BMW cu o clasare pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Înaintea cursei de sâmbătă, deasupra circuitului a început să plouă. În consecinţă, plutonul a utilizat anvelope de ploaie atunci când s-au aprins luminile verzi pentru startul în cursa de 10 ore. Circuitul s-a uscat rapid, astfel că echipele au putut trece curând la anvelope slick. Prin urmare, Road Atlanta a reprezentat decorul perfect pentru acţiune plină de spectacol în categoria GT, piloţii BMW Team RLL aflându-se în prim-plan şi încântându-i pe spectatori cu manevre de depăşire spectaculoase şi timpi rapizi pe tur.

Maşina #25 s-a aflat încă de la început în plutonul fruntaş, astfel că Auberlen – aflat în cockpit la început – a preluat devreme conducerea. De-a lungul cursei, BMW M6 GTLM a fost mereu în disputa pentru locurile fruntaşe, echipa demonstrând în repetate rânduri inspiraţie în alegerea momentului în care să se efectueze pit stopurile. Auberlen, Sims şi Wittmer nu au făcut nici o greşeală – şi au fost recompensaţi cu această victorie.

Pe de altă parte, maşina #24 a fost lovită de ghinion încă din prima parte a cursei, când Tomczyk a trebuit să intre la standuri pentru reparaţii ca urmare a problemelor de direcţie – incidentul s-a petrecut la începutul celei de-a doua ore şi a costat modelul BMW M6 GTLM de culoare neagră peste 10 tururi. Cei trei piloţi şi-au dovedit spiritul de luptă, dar, cu mai puţin de o oră înainte de final, Catsburg a trebuit să retragă maşina ca urmare a daunelor la sistemul de răcire.

În categoria GTD, Turner Motorsport a abandonat timpuriu. #96 BMW M6 GT3 – pilotat de Jens Klingmann (Germania), Jesse Krohn (Finlanda) şi Justin Marks (SUA) – a condus cursa în faza iniţială, după care s-a retras din cauza unei probleme tehnice. De-a lungul sezonului 2017, echipa lui Will Turner (SUA) a strălucit în categoria GTD, obţinând o victorie la Road America (SUA) şi mai multe clasări pe podium cu modelul BMW M6 GT3 galben.

Jens Marquardt (director BMW Motorsport): Această victorie pentru BMW Team RLL este încununarea unui sezon IMSA turbulent. După câteva curse dificile în prima parte a anului, am fost tot mai puternici cu BMW M6 GTLM şi am putut să ne implicăm în lupta pentru titluri. Patru victorii este o realizare deosebită, din 2009 nu am reuşit niciodată mai multe victorii într-un sezon. Sunt mulţumit în special pentru că Bill Auberlen – alături de Alexander Sims şi Kuno Wittmer – a putut să câştige la cea de-a 400-a cursă a sa pentru BMW. Mulţumiri deosebite merită şi întreaga echipă. A fost ultima cursă pentru BMW M6 GTLM. În 2018 vom scrie un nou capitol cu BMW M8 GTE şi abia aştept prima sa apariţie în cursă la Daytona. Vreau să menţionez şi echipa Turner Motorsport. Au câştigat şi în 2017 cu BMW M6 GT3 şi au obţinut mai multe clasări pe podium. Echipajul lui Will Turner este un adevărat portstindard pentru programul nostru de curse pentru clienţi din America de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *