free download 78 travel guides written by experts

BMW i3, primul automobil electric care deschide o cursa de alergare in Romania – Sibiu Moonlight Run

În seara zilei de 20 august a avut loc prima ediţie a Sibiu MOONLIGHT RUN, un cros de 5 km prin pitorescul centru vechi al Sibiu. Competiţia a avut ca scop promovarea alergării în aer liber, a unui stil de viaţă sănătos, dar şi a oraşului în care este organizată, dar a marcat şi o premieră automobilistică, primul automobil electric care a deschis o cursă de alergare în România.

Competiţia a fost câştigată de Gheorghiţă Vitalie, cu un timp de 15 minute şi 44 secunde. La fete s-a impus Zudor Iulia, cu un timp de 17 minute şi 45 de secunde.

Organizată ca parte a Sibiu Rally Challenge, competiţia a adus printre participanţi şi piloţii Andrei Mitraşcă. Alex Filip sau Adiran Drăgan care concurează în Raliul Sibiului, eveniment programat în perioada 20 – 22 august, dar şi jurnalişti auto, precum Tudor Bratu sau Gabriel Mistodie. Noul BMW i3, aflat în pregătiri pentru debutul pe piaţă în România, a fost o altă prezenţă indeită în eveniment. Automobilele electrice asigură o deplasare cu emisii zero, aşa că acestea sunt o alegere firească pentru acest tip de evenimente.

De altfel, primul concept electric al mărcii, BMW 1602 Electric, era prezentat în cadrul cursei de maraton cu prilejul Olimpiadei de la München din 1972. Modelul de atunci era echipat cu un motor electric de 43 CP (32 kW). Motorul de 85 kg îşi obţinea puterea de la un set de 12 baterii convenţionale cu plumb care cântăreau în total 350 kg şi asigurau o capacitate de 12,6 kWh. Încă de atunci, automobilul era construit cu un sistem de recuperare a energiei la frânare, motorul funcţionând şi ca un generator. În total, au fost construite patru prototipuri, toate fiind folosite în cadrul mai multor evenimente sportive ale Olimpiadei din 1972.

La mai bine de 40 de ani mai târziu, este lansat pe o serie de pieţe selectate primul automobil electric al mărcii – BMW i3. Nu este surprinzător că acest model este un automobil de suport întâlnit frecvent la cursele de alergări, aşa cum a fost cazul maratonului de la Berlin, München, Frankfurt sau semi maratonului de la Atena. La Sibiu, prezenţa BMW i3 a marcat folosirea în premieră a unui automobil de asistenţă electric într-o competiţie de alergare în România şi anticipează lansarea modelului pe piaţa locală.

Despre BMW i3

BMW i3 beneficiază de o construcţie dedicată pentru propulsia electrică şi foloseşte multe tehnologii de avangardă pentru a asigura o experienţă specială a condusului, dar şi un impact minim asupra mediului. Performanţele dinamice, dar şi de autonomie, sunt asigurate printr-o construcţie ultra uşoară care are la bază o structură LifeDrive – cu un şasiu integral din aluminiu şi structură a caroseriei din CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic). Modelul a lansat şi alte elemente constructive inovatoare pentru un impact cât mai mic asupra mediului. În procesul de fabricaţie este consumată cu 75% mai puţină apă şi 50% mai puţină energie, în timp ce toată energia folosită provine din surse regenerabile. Certificarea ISO a arătat că un model BMW i3 asigură o reduce a amprentei de gaze de seră de 30% comparativ cu un BMW Seria 1 118d, un model deosebit de eficient. Dacă este alimentat numai din surse de energie regenerabilă, atunci impactul este 50%.

Modelul are toate ingredientele pentru performanţe dinamice deosebite, în manieră tipică BMW. Masa totală este de sub 1,2 tone. Putere totală dezvoltată este de 170 CP (125 kW), ceea ce asigură o acceleraţie 0-100 km/h în 7,2 secunde. Tracţiunea spate, un centru de greutate deosebit de jos obţinut prin amplasarea bateriilor în podea, dar şi diametrul de bracare sub 10 metri, sunt toate ingrediente pentru o agilitate remarcabilă, tipică pentru BMW.

Credit foto: Andrei Toboşaru, Sibiu Rally Challenge.

Bucuresti, 21.08.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *