Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

BMW Group măreşte ritmul

● BMW Group îşi propune al nouălea an-record consecutiv ● Profit brut de peste 10 miliarde de euro, în ciuda creşterii cheltuielilor în avans ● Marja EBIT în cadrul intervalul propus ● Volum-record de vânzări pentru segmentul auto ● Fluxul de numerar disponibil pentru 2017, peste valoarea propusă în ciuda investiţiilor mari ● Pentru 2018 s-au stabilit cheltuieli-record pentru mobilitatea viitorului ● Krüger: Viitorul mobilităţii este creat astăzi ●

Bucureşti/München. BMW Group măreşte ritmul în ceea ce priveşte modelarea mobilităţii viitorului. La doi ani de la lansarea Strategiei NUMBER ONE > NEXT, BMW Group intenţionează ca în 2018 să crească cheltuielile în avans pentru cercetare şi dezvoltare la un nou maxim istoric, dar, în acelaşi timp, să se menţină pe calea spre al nouălea an-record consecutiv printr-o creştere profitabilă şi sustenabilă.

“În prezent, industria noastră experimentează o fază de schimbări tehnologice fără precedent. În acelaşi timp, trebuie să facă faţă provocării volatilităţilor actuale. La BMW Group, gândim în termeni de oportunităţi şi urmăm o strategie clară. Pentru că viitorul mobilităţii este creat astăzi. Mărim ritmul în 2018 şi ne propunem al nouălea an-record consecutiv”, a declarat Harald Krüger, preşedinte al Consiliului de Administraţie al BMW AG, la München.

BMW Group Annual Accounts Press Conference 2018

În ciuda schimbărilor majore care au impact asupra domeniului mobilităţii, un factor constant care a influenţat deciziile strategice ale companiei este îndeplinirea cerinţelor clienţilor. “Pasiunea şi interesul lor sunt în centrul strategiei noastre de creştere”, a accentuat Krüger. “Acesta este motivul pentru care BMW Group oferă o gamă unică de produse (de la BMW i3 la Rolls-Royce Phantom) şi servicii (de la finanţări personalizate la servicii de mobilitate inteligentă), toate acestea contribuind la uşurarea vieţii clienţilor noştri. Având în vedere acest amănunt, suntem pe cale să devenim o companie high-tech şi de mobilitate orientată spre client.”

În 2018, cea mai vastă iniţiativă de produse din istoria BMW Group continuă: prin lansarea pe piaţă a BMW X2 în martie, accelerarea producţiei BMW X3 în trei locaţii şi noua generaţie BMW X4, 2018 va fi, fără îndoială, “Anul X” pentru cel mai mare producător de automobile premium din lume. “Aducem modele complet noi şi lansăm un nou limbaj de design pentru întreaga gamă de produse. Aceasta este reţeta noastră pentru a asigură că marca BMW recâştigă pole position în segmentul premium până în 2020”, a declarat Krüger. “Am oferit publicului o avanpremieră a acestor dezvoltări prin prezentarea BMW M8 Gran Coupé Concept la Salonul Auto de la Geneva, iar versiunea de serie va fi prezentată în 2019.”

Deciziile strategice vor începe să-şi arate roadele în 2018

Numeroase decizii strategice, ale căror baze au fost puse timpuriu de BMW Group în conformitate cu Strategia NUMBER ONE > NEXT, vor începe să dea roade în 2018. De exemplu, achiziţia Parkmobile LLC a fost anunţată în ianuarie, astfel că BMW Group este principalul furnizor de soluţii digitale de parcare. Achiziţia joint-venture-ului de car-sharing DriveNow a fost încheiată în martie. Aceste două tranzacţii oferă BMW Group controlul asupra unei game vaste de opţiuni strategice pentru îmbunătăţirea gamei sale de servicii de mobilitate într-un domeniu care va avea o contribuţie crucială la mobilitatea urbană durabilă. BMW Group îşi propune să aibă 100 de milioane de clienţi activi până în 2025.

În februarie, BMW Group şi constructorul chinez Great Wall au semnat o scrisoare de intenţie pentru crearea unui joint-venture pentru producţia locală a automobilelor MINI electrice în China. Acest pas este încă un angajament clar către viitorul electrificat al mărcii MINI şi evidenţiază importanţa pieţei din China pentru BMW Group.

La începutul lui martie, la Salonul Auto de la Geneva, BMW Group a anunţat că BMW i Vision Dynamics, prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt în 2017, va fi lansat ca BMW i4 integral electric şi va fi produs la uzina din München. În prezent, BMW Group produce deja automobile electrificate la zece locaţii de producţie. În 2019, uzina din Oxford se va alătura acestei liste odată cu începerea producţiei pentru modelul MINI complet electric. BMW i4 este doar unul dintre cele 25 de modele electrificate pe care BMW Group intenţionează să le lanseze pe piaţă până în 2025. Jumătate dintre aceste modele vor fi complet electrice. Propulsate din 2021 de cea de-a cincea generaţie a tehnologiei de baterii şi trenuri de rulare, automobilele electrice BMW Group vor fi capabile să ofere o autonomie de până la 700 de kilometri, iar cele plug-in hybrid vor avea o autonomie electrică de până la 100 de kilometri.

Cheltuielile în avans pentru mobilitatea viitorului la nivel-record

Continuarea progresului în domeniul mobilităţii electrice este motivul principal ce stă la baza planului BMW Group de a aloca, pe parcursul acestui an, fonduri crescute pentru cercetare şi dezvoltare. După ce a cheltuit 6,108 miliarde de euro în 2017, cheltuielile în avans pentru mobilitatea viitorului vor creşte semnificativ în anul fiscal 2018. Investiţiile vor creşte cu alte câteva sute de milioane de euro faţă de anul trecut, în special pentru ofensiva de modele noi în desfăşurare, precum şi pentru continuarea activităţii legate de mobilitate electrică şi condus autonom. În termeni absoluţi, suma poate atinge plafonul de şapte miliarde de euro. Gradul major de investiţii reflectă determinarea BMW Group de a jucat un rol principal în transformarea domeniului mobilităţii prin programul ACES orientat spre viitor: Automated, Connected, Electrified and Services.

În ciuda costului acestor activităţi vaste, BMW Group se aşteaptă ca profitul brut să fie cel puţin la acelaşi nivel cu suma-record raportată pentru 2017. “Trebuie să rămânem constanţi în 2018 pentru a ne îndeplini obiectivul de a raporta un nou an-record al câştigurilor brute”, a declarat Nicolas Peter, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG şi responsabil pentru finanţe. “Dar suntem o companie ambiţioasă, încercând în mod constant să îmbunătăţim eficienţa proceselor noastre de afaceri. Reducem complexitatea gamei noastre de produse şi servicii, aducând-o cu rigurozitate în linie cu cerinţele clienţilor noştri. Acest lucru ne oferă resursele necesare pentru investiţiile viitoare. Ca întotdeauna, strategia noastră este condusă de dorinţa de a obţine profitabilitate sustenabilă pe termen lung.”

Ca parte a Strategiei NUMBER ONE > NEXT, BMW Group se extinde sistematic în segmente de piaţă cu rată mare de profit din dorinţa de a finanţa nivelurile la fel de mari de cheltuieli în avans necesare pentru a conduce mobilitatea viitorului dintr-o poziţie de forţă. În consecinţă, BMW Group continuă să-ţi propună o marjă EBIT situată în intervalul 8-10% pentru segmentele auto şi moto. Livrările către clienţi sunt de aşteptat să crească uşor în anul fiscal 2018, ceea ce va duce la o uşoară creştere a veniturilor segmentului auto. Segmentul moto se aşteaptă să înregistreze o creştere solidă în ceea ce priveşte volumul.

În 2017, BMW Group a livrat peste 100.000 de automobile electrificate către clienţi pentru prima dată în decursul unui singur an, vectorul principal fiind performanţa modelului electric BMW i3, ale cărui vânzări au crescut în fiecare an de la lansarea pe piaţă în 2013. Anul trecut, BMW Group a înregistrat, în Europa, mai multe înmatriculări de automobile electrificate (electrice şi plug-in hybrid) noi decât orice alt constructor, cu o cotă de 21%. BMW Group intenţionează să-şi mărească vânzările de automobile electrificate la minimum 140.000 de unităţi la nivel global în 2018 şi îşi propune să aducă peste o jumătate de milion de unităţi pe şosele până la finalul anului 2019. “Strategia noastră de mobilitate electrică are un impact pozitiv: gama largă de modele electrificate pe care o oferim acum ne-a permis să reducem, şi în 2017, emisiile CO2 din flota noastră din Europa”, a mai adăugat Harald Krüger.

Anul acesta, BMW Group îşi va extinde baza pentru valoare adăugată la nivel mondial. Investiţii suplimentare sunt planificate în regiunile-cheie precum China, SUA şi Europa. Menţinerea unei prezenţe locale puternice, în special în SUA şi China, este şi rămâne o condiţie esenţială pentru a face parte din creşterea viitoare în aceste regiuni.

Noi recorduri în 2017 pentru volumul vânzărilor, venituri şi câştiguri

Volumul vânzărilor de automobile a crescut cu 4,1% până la un nou nivel-record de 2.463.526 de unităţi în 2017 (2016: 2.367.603). Prin cele trei mărci auto premium – BMW, MINI şi Rolls-Royce -, BMW Group şi-a confirmat poziţia de principal producător de automobile premium din lume. Livrările de automobile electrificate au urcat cu 65,6%, la 103.080 de unităţi, vectorul principal fiind modelul electric BMW i3, ale cărui vânzări au crescut în fiecare an de la lansarea sa pe piaţă în 2013. BMW Group intenţionează să crească volumul vânzărilor de automobile electrificate până la minimum 140.000 de unităţi în 2018 şi, până la finalul anului 2019, să aducă pe şosele peste o jumătate de milion de maşini cu sisteme de propulsie electrică sau plug-in hybrid.

Veniturile BMW Group au crescut la un nou nivel-record de 98,678 de miliarde de euro în 2017 (2016: 94,163 miliarde €; +4,8%), creşterea fiind limitată de efectele cursurilor de schimb. Profitul anterior exerciţiului financiar (EBIT) a urcat cu 5,3%, la 9,880 miliarde de euro (2016: 9,386 miliarde €). Profitul brut al BMW Group (EBT) a crescut semnificativ faţă de anul precedent, fiind ajutat parţial de efectele de evaluare favorabile şi – datorită unei creşteri de 10,2%, la 10,655 miliarde de euro (2016: 9,665 miliarde €) – s-a încheiat anul în premieră deasupra nivelului de 10 miliarde de euro. Ca şi în anul anterior, toate cele trei segmente operaţionale – Automobile, Motociclete şi Financial Services – au raportat câştiguri brute-record, fiecare având o contribuţie la creşterea câştigurilor în 2017. Rentabilitatea brută a vânzărilor (marja EBT) a BMW Group s-a îmbunătăţit la 10,8% (2016: 10,3%), astfel că BMW Group a rămas unul dintre liderii industriei auto în ceea ce priveşte profitabilitatea.

Cheltuielile cu impozitul pe venit au fost de 1,949 miliarde de euro în anul raportat (2016: 2,755 miliarde €). Cheltuielile semnificativ mai mici în 2017 s-au datorat în principal reducerii procentului de taxe federale pe venitul companiei de la 35% la 21%, măsură intrată în vigoare la 1 ianuarie 2018, care a fost luată în considerare la calculul impozitelor datorate la 31 decembrie 2017. Reevaluarea a făcut loc unei creşteri, cu un impact pozitiv de 977 de milioane de euro asupra taxelor recunoscute prin declaraţia de venit. Profitul net al BMW Group a beneficiat corespunzător şi a crescut la 8,706 miliarde de euro (2016: 6,910 miliarde €; +26,0%).

Fluxul de numerar disponibil generat de segmentul auto în 2017 a depăşit încă odată nivelul propus de trei miliarde de euro, în ciuda creşterii fluxului de numerar din activităţile de investiţii cu 1,1 miliarde de euro. Pe parcursul celor 12 luni, fluxul de numerar disponibil a totalizat 4,459 miliarde de euro (2016: 5,792 miliarde €).

Dividend propus de 4,00 euro per acţiune ordinară

“O companie este la fel de bună ca şi forţa ei de muncă. Prin dedicaţia lor exemplară, angajaţii noştri sunt forţa motrice din spatele succesului nostru”, a declarat Krüger. “De aceea, plătim personalului permanent din Germania cea mai mare cotă de profit din acest sector.” La Adunarea Generală Anuală din 17 mai 2018, Consiliul de Administraţie şi Consiliul Director vor propune acţionarilor ca dividendul să fie majorat la un nou maxim de 4,00 euro (2016: 3,50 €) per acţiune ordinară şi 4,02 euro (2016: 3,52 €) per acţiune preferenţială. Rata de distribuţie de 30,2% (2016: 33,3%) se va încadra în intervalul propus al BMW Group, între 30 şi 40%. “Propunerea de a creşte dividendul cu o sumă semnificativă este un semn clar al încrederii BMW Group că este plasat ideal pentru a avea rezultate bune în viitor pe o bază durabilă”, a spus Krüger.

Profitabilitate ridicată constant în segmentul auto

Veniturile segmentului auto au crescut cu 2,5%, ajungând la 88,581 miliarde de euro (2016: 86,424 miliarde €), pe fondul creşterii datelor volumului de vânzări. EBIT s-a îmbunătăţit uşor, cu 2,2%, ajungând la 7,863 miliarde de euro (2016: 7,695 miliarde €). Marja EBIT a ajuns la 8,9%, neschimbată faţă de anul precedent, ajungând astfel în intervalul propus, de 8-10%, sau mai mult pentru cel de-al optulea exerciţiu financiar consecutiv din 2010. Profitul brut al segmentului a crescut cu 9,8%, stabilind un nou record de 8,691 miliarde de euro (2016: 7,916 miliarde €).

În 2017, BMW Group a livrat clienţilor peste două milioane de automobile ale mărcii BMW. Volumul vânzărilor a crescut cu 4,2%, până la 2.088.283 de unităţi (2016: 2.003.359) faţă de anul anterior. Familia BMW X a rămas un factor important de creştere, cu 9,6% mai multe automobile livrate clienţilor – o performanţă excelentă având în vedere că schimbarea modelului BMW X3 este în desfăşurare încă din a doua jumătate a anului. După finalizarea schimbării modelului BMW Seria 5 Sedan, vânzările din decembrie ale celui mai important sedan business premium din lume au crescut cu peste 55% faţă de anul precedent, în timp ce volumul vânzărilor pe întregul an a crescut cu 6,3%, până la 291.856 de unităţi. Alte modele care au contribuit la creştere în 2017 au fost BMW Seria 1 (201.968 de unităţi, +14,7%) şi BMW Seria 7 (64.311 unităţi, +4,5%).

În 2017, marca MINI a stabilit un nou record al volumului de vânzări, cu 371.881 de livrări la nivel mondial şi cu o creştere de 3,2% faţă de anul precedent. Vânzările noului MINI Countryman au crescut cu 30,0% (84.441 de unităţi). MINI Cabriolet a avut şi el o contribuţie importantă la performanţa de succes a mărcii, înregistrând o creştere a volumului de vânzări de 12,0% (33.317 unităţi).

Rolls-Royce Motor Cars a livrat clienţilor 3.362 de unităţi (-16,2%) în aproape 50 de ţări din întreaga lume. Datele au fost obţinute în pofida volatilităţii pe pieţele-cheie din Orientul Mijlociu, iar Phantom a fost indisponibil pe tot parcursul anului datorită schimbării modelului. Noul Phantom a fost prezentat în luna iulie la Londra şi a primit deja un număr mare de precomenzi. Primele livrări către clienţi au fost la începutul acestui an.

BMW Group rămâne fidel strategiei sale de obţinere a unei distribuţii echilibrate a vânzărilor la nivel global.

BMW Group a înregistrat din nou o creştere puternică în Asia, unde au fost vândute 848.826 de automobile ale mărcilor BMW, MINI şi Rolls-Royce, reprezentând o creştere de 13,6% (2016: 747.291). Piaţa chineză a avut o contribuţie esenţială la această performanţă, cu 595.020 de unităţi livrate clienţilor (2016: 516.785, +15,1%).

În Europa, BMW Group a vândut în total 1.101.760 de unităţi ale celor trei mărci, rămânând astfel la nivelul ridicat din anul precedent (2016: 1.092.155, +0,9%). Cu livrări ce au totalizat 241.674 de unităţi, volumul vânzărilor pentru Marea Britanie a scăzut faţă de anul precedent (2016: 252.205, -4,2%). Livrările către clienţii din Franţa au crescut la 89.957 de unităţi (2016: 84.305, +6,7%). Volumul vânzărilor a crescut şi în Italia, până la 86.663 de livrări (2016: 83.765, +3,5%).

America a înregistrat o uşoară scădere a numărului de livrări pentru întregul an (451.136 de unităţi, -2,0%), disponibilitatea limitată a modelelor BMW X având impact asupra volumelor. Într-o piaţă extrem de competitivă, livrările în SUA au scăzut uşor până la 353.819 unităţi (2016: 366.493, -3,5%). Totuşi, în al patrulea trimestru al anului 2017, o schimbare a fost perceptibilă în SUA (98.137 unităţi, 2016: 96.609; +1,6%) şi pe continentul american ca ansamblu (124.547 unităţi; 2016: 122.393; +1,8%).

În premieră, livrările segmentului moto au depăşit 150.000 de unităţi

2017 a fost un an-record şi pentru segmentul moto. Livrările de motociclete şi maxiscutere au crescut cu 13,2%, până la 164.153 de unităţi (2016: 145.032), ceea ce a făcut să fie al şaptelea an-record consecutiv şi primul în care au fost vândute peste 150.000 de unităţi. De asemenea, veniturile segmentului au crescut semnificativ, ajungând la 2,283 miliarde de euro (2016: 2,069 miliarde €, +10,3%). În mod similar, EBIT s-a îmbunătăţit la 207 milioane de euro (2016: 187 milioane €, +10,7%). Ca şi în segmentul auto, BMW Group îşi propune o marjă EBIT în intervalul 8-10% şi pentru segmentul moto. În anul financiar 2017, marja a ajuns la 9,1% (2016: 9,0%). Profitul brut a crescut cu 10,8%, până la 205 milioane de euro (2016: 185 milioane €).

Segmentul Financial Services continuă să doboare recorduri

Segmentul Financial Services a continuat să performeze bine şi în 2017. Numărul de contracte noi încheiate cu clienţii retail a crescut uşor, la 1.828.604 contracte (2016: 1.811.157; +1,0%), în decurs de 12 luni. La 31 decembrie 2017, portofoliul de contracte a cuprins 5.380.785 de contracte, o creştere de 5,2% faţă de anul precedent (2016: 5.114.906). Veniturile segmentului au fost mai mari cu 7,3%, totalizând 27,567 miliarde de euro (2016: 25,681 miliarde €). Profitul brut a crescut uşor până la 2,207 miliarde de euro (2016: 2,166 miliarde €; +1,9%).

Creştere a forţei de muncă şi a numărului de ucenici

Dimensiunea forţei de muncă a crescut cu 4,2% în 2017. La 31 decembrie, BMW Group avea 129.932 de angajaţi în întreaga lume (2016: 124.729). Proiectele legate de electrificarea automobilelor şi condusul autonom, precum şi extinderea continuă a reţelei internaţionale de producţie au jucat un rol major în recrutarea suplimentară. Creşterea în domeniile automobilelor şi motocicletelor, pe de o parte, şi extinderea serviciilor financiare şi de mobilitate, pe de altă parte, au contribuit şi ele la această evoluţie. BMW Group continuă să pună un accent deosebit pe programul său de formare şi a investit suplimentar aproximativ 350 de milioane de euro în formarea de bază şi continuă. În ansamblu, până la 31 decembrie 2017, mai mult de 4.750 de tineri din întreaga lume au fost angajaţi în programe de formare profesională şi de pregătire.

Consiliul Director

În cadrul Adunării Generale Anuale care va avea loc la 17 mai 2018, Consiliul Director va propune ca Prof. Dr. Reinhard Hüttl, preşedinte al Consiliului Executiv al Helmholtz-Center Potsdam – Centrul German de Cercetări în Geoştiinţe (GFZ) -, Dr. Karl-Ludwig Kley, preşedintele Consiliului Director al E.ON SE şi Deutsche Lufthansa AG, şi Prof. Dr. Renate Köcher, directorul Institutului pentru Demoscopie Allensbach, să fie realeşi în Consiliul Director al BMW AG.

În plus, Consiliul Director va propune acţionarilor ca Dr. Kurt Bock, preşedintele Consiliului Director al BASF SE, să fie ales în Consiliul Director al BMW AG. În acord cu Consiliul Director, dr. H.c. Robert Lane va demisiona odată cu sfârşitul Adunării Generale Anuale. Consiliul Director doreşte să-i mulţumească dr. H.c. Lane pentru anii mulţi de cooperare nepreţuită şi de încredere.

BMW Group – privire de ansamblu20172016Evoluţie (%)
Livrări către clienţi 
Automobile (unităţi)2.463.5262.367.6034,1
Din care:
BMW (unităţi)
2.088.283 2.003.359 4,2
MINI (unităţi)371.881360.2333,2
Rolls-Royce (unităţi)3.3624.011-16,2
Motociclete (unităţi)164.153145.03213,2
Forţă de muncă 1129.932124.7294,2
Marjă EBIT segment auto (%)8,98,9
Marjă EBIT segment moto (%)9,19,0+0,1 puncte %
Marjă EBT BMW Group (%)10,810,3+0,5 puncte %
Venituri (miliarde €)98,67894,1634,8
Din care:
Automobile (miliarde €)
88,581 86,424 2,5
Motociclete (miliarde €)2,2832,06910,3
Financial Services (miliarde €)27,56725,6817,3
Alte entităţi (milioane €)7616,7
Eliminări (miliarde €)-19,760-20,0171,3
Profit anterior exerciţiului financiar (EBIT / miliarde €)9,8809,3865,3
din care:
Automobile (miliarde €)
7,863 7,695 2,2
Motociclete (milioane €)20718710,7
Financial Services (miliarde €)2,1942,1840,5
Alte entităţi (milioane €)14-17
Eliminări (milioane €)-398-66340,0
Profit brut (EBT / miliarde €)10,6559,66510,2
din care:
Automobile (miliarde €)
8,691 7,916 9,8
Motociclete (milioane €)20518510,8
Financial Services (miliarde €)2,2072,1661,9
Alte entităţi (milioane €)80170-52,9
Eliminări (milioane €)-528-77231,6
Impozit pe profit (miliarde €)-1,949-2,75529,3
Profit net (miliarde €)8,7066,91026,0
Venituri per acţiune 2 (€)13,12/13,1410,45/10,4725,6/25,5

¹ Datele exclud contractele de muncă latente, angajaţii în faza de activitate sau non-activitate din angajamentele part-time anterioare prepensionării şi cei cu venituri reduse
² Venituri per acţiune ordinară/preferenţială

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *