metalshow

Blu-ray – noi tehnologii si trend-uri in piata

“Ce este Blu-ray?”

Blu-ray este un mediu de stocare optic care a fost inițial dezvoltat pentru a stoca conținut High Definition (HD). Se folosește în principal pentru păstrarea clipurilor HD, jocurilor HD, arhivare și în general stocare de orice tip. Blu-ray oferă capacitate de 25GB pe strat, 50GB fiind disponibili de asemenea pe două straturi. Capacități mai mari sunt în cercetare, industria așteptându-se la 100GB și 128GB până în 2011.

Discurile Blu-ray au aceeași formă ca și DVD-urile și CD-urile, tipic 12cm în diametru și o grosime de 1.2mm. Desvoltatorii inițiali ai Blu-ray au fost Sony și Philips, cu primele specificații stabilite în 2004. Totuși prima unitate de scriere a fost disponibilă abia în 2006.

Blu-ray își datorează numele stratului albastru dar și laserului albastru folosite pentru citirea și inscripționarea discurilor BD. Astăzi formatele optice obișnuite sunt disponibile și în Blu-ray, spre exemplu BD-ROM (Read only), BD-R (Recordable once) și BD-RE (Re-Writable), toate având capacități de 25GB și 50GB.

Tendința actuală în Europa este reprezentată de frecvența aparatelor de inscripționare Blu-ray pentru computer spre deosebire de cele pentru înregistrare video acolo unde primele sisteme au fost lansate în 2009. Blu-ray este în mod normal compatibil cu formatele DVD și CD, atât în redare cât și la inscripționare.

Aplicații Cheie pentru Blu-ray

Discurile Blu-ray prezintă câteva aplicații cheie. Inițial, tehnologia a fost dezvoltată pentru înregistrări HD ceea ce însemna înregistrare TV, arhivarea și distribuirea conținutului video. Astăzi încă se folosesc pentru aceste aplicații dar pe parcurs au evoluat și altele mai ales în departamentul computerelor.

· Blu-ray este privit ca un mediu optic de stocare și arhivare de bază nu numai pentru arhivare profesională în bibliotecile optice și stocare offline dar și în utilizare privată cum ar fi stocarea foto, video și alte date importante cum ar fi înregistrările financiare.
· Arhivarea profesională poate include înregistrările medicale, sau cele de cercetare și dezvoltare din cadrul companiilor, păstrarea de cataloage sau bunuri audiovizuale.
· Mediul Blu-ray poate servi drept stocare offline pentru cele mai importante date ținute de obicei pe sistemele NAS. Astfel apare avantajul adițional de a păstra datele și în altă locație în caz de accidente sau incendii.
· Pentru consum și utilizare semi-profesională Blu-ray oferă capacitate mare de stocare cu un preț redus per Gigabyte. Capacitatea mare de stocare în comparație cu DVD-urile și CD-urile înseamnă un număr mai mic de discuri pentru salvarea volumelor mari de date.
· Altă aplicație care câștigă teren e reprezentată de distribuția de conținut folosind echipamentele de duplicare. Discurile Blu-ray cu suprafețe inscripționabile inkjet sau termic permit duplicarea pentru distribuție la scală mică de conținut video, prezentări ale companiilor, software sau alte date necesare în mai multe exemplare.

Hardware

Playere-le Blu-ray au devenit un produs bine vândut în marea majoritate a țărilor europene cu prețuri începând sub 100€. Totuși sunt depășite de vânzările uriașe de Playstation 3 care poate fi folosit drept player Blu-ray. Vânzările de video recordere Blu-ray au început în 2009 în Europa cu primele lansări în Franța și Marea Britanie, fiind urmate de Germania și alte regiuni în 2010.

Astăzi cele mai populare echipamente sunt folosite pentru computere. Multe PC-uri și laptopuri vin déjà echipate cu unități Blu-ray Combo (player BD, writer DVD/CD) sau chiar writer Blu-ray. Multe companii oferă writere interne sau externe pentru actualizarea computerelor vechi cu noul standard. Prețurile pentru unitățile Blu-ray combo pornesc cu mult sub 100€ în timp ce writerele BD încă sunt peste pragul de 100€.

Toate aceste sisteme au inclus software pentru redare și/sau înregistrare. Se preconizează o creștere semnificativă a pieței în viitorul apropiat.

Software pentru Redare și Înregistrare

Software ce suportă Blu-ray este disponibil la mulți dezvoltatori. Aici nu se include numai soft pentru redare și înregistrare dar și o gamă de software pentru editare video în HD sau normal.

Specificații Blu-ray

Standardul Blu-ray este controlat de Asociația Blu-ray Disc. Aceasta reprezintă o organizație formată din peste 100 de membrii din industrie. Specificațiile includ atât date despre mediul fizic cât și specificații asupra formatelor și standardelor fișierelor pentru mediu. În mod logic hardware-ul este de asemenea specificat de către Asociația Blu-ray Disc, menținându-se astfel o compatibilitate puternică între media și unitățile optice de redare/inscripționare.

Dintre specificații amintim lungimea de undă a laserului albastru-violet de 405nm, diametrul fizic de 12cm, înregistrarea pe șanțuri, învelișul tare etc. Precum și formatul UDF 2.5 folosit pentru înregistrare, sistem superior de corecție a erorilor, codecuri video, administrarea drepturilor digitale, protecție anti-copiere etc.

Mai multe informații pot fi obținute pe siteul oficial al Asociației Blu-ray Disc: //www.blu-raydisc.com/en.html

Tipuri Diferite de medii Blu-ray

Blu-ray are trei variante standard ce sunt diponibile pentru mediile optice. Blu-ray ROM este versiunea read-only folosită pentru distribuirea de filme, video, jocuri sau software. Blu-ray Recordable, sau BD-R, este standardul normal care se inscripționează o singură dată. Capacitățile disponibile sunt de 25GB sau 50GB.
Astăzi sunt disponibile mai multe viteze de inscripționare. Blu-ray Re-Writable, sau BD-RE este standardul reinscripționabil. Este de asemenea disponibil în variante de 25GB sau 50GB. Astăzi sunt disponibile în general viteze de scriere de 2x. BD-RE poate fi reinscripționat de până la 1000 de ori.

· Blu-ray Re-Writable BD-RE

BD-RE se folosește de straturi de schimbare a fazei (phase-change) care sunt déjà bine cunoscute în tehnologiile DVDRW și CDRW. Astfel cercetarea continuă în materialele existente era de la sine înțeleasă iar adaptarea la lungimea de undă de 405nm folosită pentru tehnologia Blu-ray a fost făcută rapid. Mitsubishi/Verbatim folosesc straturile SERL pentru inscripționare pe material semiconductoare eutectice. SERL este déjà dovedit pentru durabilitatea sa la multe sesiuni de înregistrare, asigurând citirea excelentă în mod repetat. Discul poate rescris de până la 100 de ori. BD-RE este în principal folosit pentru stocare provizorie și teste de scriere spre exemplu pentru testarea jocurilor noi produse, conținut video sau pentru testarea noi unități hardware. Datorită posibilității de rescriere oferă avantaje financiare și ecologice spre deosebire de mediile inscripționabile o singură dată.

· Blu-ray Recordable BD-R

BD-R este formatul WORM (Write Once Read Many) pentru Blu-ray. BD-R este produsul principal folosit dintre mediile Blu-ray recordable/rewritable. Se folosește în general pentru arhivare și distribuție de video, jocuri, software sau orice alt tip de date. În primele stadia de dezvoltare a BD-R material neorganice ca Metal-Nitride, Tellurium-Oxid sau aliaje Silicon-Cupru erau favorizate pentru folosire în stratul de înregistrare. Un aspect comun tuturor acestor material este faptul că își schimbă reflectivitatea/polarizarea de la HIGH la LOW după înregistrare, astfel sunt cunoscute mai bine drept HTL BD-R. Astăzi aceste materiale sunt folosite în continuare de către producători; atât pentru versiunea single layer de 25GB cât și pentru versiunea dual layer 50GB BD-R. Primele specificații Blu-ray au stability standardul pentru mediile HTL. Mediile BD-R HTL sunt fabricate similar cu mediile RW ca DVDRW și CD-RW folosind echipamente de pulverizare. Acesta este un process scump și risipitor. Folosirea echipamentelor existente pentru producerea DVD-urilor este limitată datorită numărului mic disponibil de mașini de puverizare folosite doar pentru producerea de RW DVD și RW CD.

Verbatim Blu-ray cu strat de înregistrare AZO

Totuși în producția de CD-R și DVD-R, material organice ca AZO sau vopsele Phtalocyanine sunt dovedite în producerea straturilor pentru mediile write-once. Materialele organice combină toate avantajele înregistrării anorganice cu avantajul enorm al fabricării dovedite și eficiente ca preț. Astfel că pionerii materialelor organice de înregistrare au început imediat cercetarea în acest domeniu. Mitsubishi/Verbatim, companie de top în acest domeniu, și-a unit forțele cu producătorul hardware Pioneer, iar în 2007 a prezentat BD-R-ul ce folosea doar strat de înregistrare organic.

(Vopsea în soluție. Culorile depind de lungimea de undă maxim absorbită de la dioda de scriere/citire din fiecare generație, spre exemplu Infra-roșu-780nm, roșu,-660nm și albastru-violet-405nm)

Straturile de înregistrare organice pentru BD își schimbă statusul de reflecție/polarizare de la LOW la HIGH după inscripționare. Acest nou standard numit LTH Type a fost adoptat imediat de către BDA. Până la sfârșitul 2007, unitățile de inscripționare ce suportau mediile LTH Type erau în circulație iar consola SONY Playstation 3 a fost făcută compatibilă cu o actualizare de firmware 2.20 în Martie 2008. Suport pentru LTH Type BD-R a devenit obligatoriu la sfârșitul lui 2008, Astfel că azi tot hardware-ul Blu-ray trebuie să fie compatibil BD-R LTH Type.

Mitsubishi/Verbatim promovează BD-R LTH Type împreună cu alte companii de pe piață. Curând după lansare, mediile BD-R LTH au acaparat o cotă semnificativă de pe piața BD-R. Testări intensive au dovedit că această tehnologie media, de mai bine de 20 de ani asigură inscripționare de calitate și arhivare de durată.

Mediile BD-R LTH oferă consumatorilor un avantaj financiar semnificativ față de mediile HTL. Acest lucru este posibil din două motive:
1. Producerea mediilor LTH Type este mai simplă și mai ieftină. Acest aspect este similar producerii DVD-urilor, deoarece producerea DVDRW-urilor costa mereu mai mult decât producerea DVDR-urilor.
2. O parte semnificativă a deleurilor generate de producția LTH Type pot fi reciclate ceea ce este mai prietenos față de mediu și mai ieftin.

“Proces de acoperire prin rotire a stratului de înregistrare LTH B-R”:
Soluția de vopsea este eliberată printr-o duză). Acoperirea prin rotire este procesul cheie pentru producerea LTH BD-R. Acesta se aplică pentru stratul de înregistrare, stratul de acoperire și stratul tare.

Mediile LTH Type sunt fabricate prin procesul de acoperire prin rotire astfel încât multe din liniile de fabricare ale CD-R / DVD-R pot fi convertite în linii de producer a discurilor Blu-ray. Acest aspect asigură un process rapid și ieftin de creștere a volumul de producție odată cu creșterea cererii de piață.

Compatibilitatea cu unitățile de inscripționare și redare este déjà foarte mare și este îmbunătățită cu fiecare nouă unitate produsă. Majoritatea modelelor din 2009suportă mediile LTH Type, iar sistemele mai vechi sunt actualizate software. Aceste aplicații pot fi găsite de obicei pe site-ul producătorului sau pe forumuri. Mitsubishi / Verbatim oferă de asemenea informații pe site-ul propriu cu privire la compatibilitate și versiuni necesare de firmware pentru modele mai vechi.

Despre autor

Torsten Leye este Optical Marketing Manager pentru Verbatim EUMEA. El este responsabil pentru dezvoltarea business a segmentului produselor optice de pe piață cu accent pe Blu-ray. S-a alăturat Verbatim în 2000 drept Optical Business Development Manager și a lucrat pe mai multe posturi până a se muta pe ultima poziție în 2006. Dl. Leye, născut în 1964, are displomă în Ingineria Electronică absolvită la Universitatea Dieburg, Germania. Înainte de a se alătura Verbatim a lucrat în industria de duplicare media mai bine de 10 ani atât în vânzări cât și în suport.

Despre Verbatim

Din 1969, Verbatim a modelat dezvoltarea tehnologiei de stocare a datelor – de la Dischete Floppy şi medii de stocare Magneto-Optice, formate CD şi DVD până la ultimele medii High Definition Blu-ray. Mai mult decât atât Verbatim oferă produse de înaltă calitate în domeniul drive-urilor USB portabile, carduri de memorie flash, SSD şi harduri externe precum şi o gamă largă de accesorii pentru computere. Verbatim este un subsidiar al Mitsubishi Chemical Group şi beneficiază de un departament de cercetare şi dezvoltare remarcabil. Cu ajutorul acestor inovaţii Verbatim a jucat un rol important în modelarea pieţei de medii de stocare. Un control strict al calităţii în timpul proceselor de producţie asigură o înaltă calitate a produselor companiei noastre şi în acelaşi timp un avantaj asupra competiţiei aşa cum o dovedesc numeroasele teste comparative câştigate. Compania este liderul european pe piaţa de medii optice de stocare. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.verbatim-europe.com.

Bucuresti, 16.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *