free download 78 travel guides written by experts

Bloomsday in Bucuresti

Oliver Grogan, Ambasadorul Irlandei în România, are plăcerea să anunţe cea de-a doua ediţie a festivalului “Bloomsday în Bucureşti” care va avea loc sâmbătă, 15 iunie 2013, la ora 19:00 în Piaţa Sf. Anton, Centrul Vechi (în spatele Hanului Manuc).

Acest eveniment cultural unic este dedicat operei literare “Ulise” a scriitorului irlandez James Joyce.

Bloomsday se sărbătoreşte în întreaga lume în fiecare an pe data de 16 iunie. Aceasta este ziua în care se desfăşoară acţiunea din romanul “Ulise” de James Joyce. Sărbătoarea preia numele personajului principal din “Ulise”, Leopold Bloom. Romanul urmăreşte viaţa şi gândurile lui Leopold Bloom precum şi a altor personaje pe parcursul zilei de 16 iunie 1904 (deşi evenimentul din Bucureşti va fi organizat cu o zi înainte).

Anul acesta, Bucureştiul se va alătura, pentru a doua oară, celor peste 40 de oraşe din lume care sărbătoresc Bloomsday. Evenimentul cultural va cuprinde lecturi din “Ulise”, precum şi piese muzicale asociate cu opera lui Joyce.

Ambasada este onorată să anunţe participarea actorilor Ilinca Goia, Dorin Andone şi Dan Tudor pentru a lectura pasaje din romanul “Ulise”. Alături de aceştia vor fi prezenţi tenorul Florin Ormenişan acompaniat la pian de Alexandru Răileanu şi un cvartet de coarde alcătuit din muzicieni de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Evenimentul va fi deschis de domnul Ambasador Oliver Grogan, care este de părere că “cititorii români sunt familiarizaţi cu opera lui James Joyce, iar noi încurajăm publicul larg să se alăture acestei manifestări culturale pentru a afla şi mai multe depre acest scriitor irlandez renumit”.

Evenimentului “Bloomsday în Bucureşti” este organizat sub auspiciile Primăriei Municipiului Bucureşti. Ambasada Irlandei mulţumeşte următorilor partneri pentru sprijinul acordat: Primăria Municipiului Bucureşti, ArCuB, TVR, BDR Associates, Institutul Cultural Român, Asociaţia Ireland Romania Network, Teatrul Naţional Bucureşti “I.L. Caragiale”, Filarmonica “George Enescu”, Editura Humanitas Fiction şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Anul acesta iubitorii de lectură vor avea ocazia să asculte pasaje din James Joyce şi în localul care îi poartă numele, “James Joyce Pub”, din Str. Walter Mărăcinenau, nr. 1-3, sector 1, în aceeaşi zi, începând cu ora 12:30. Textele vor fi lecturate de studenţi, iar atmosfera specifică începutului de secol XX va fi întreţinută de un cvarte de coarde. Cu această ocazie, vizitatorii vor avea prilejul să vizioneze expoziţia de pictură semnată de Diana Brăescu.

Bucuresti, 10.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *